Μπορεί μέχρι τώρα να έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα στον τραπεζικό τομέα τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης, αλλά οι ανησυχίες, αντί να υποχωρούν, αναζωπυρώνονται, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι η αναταραχή συνεχίζεται, οι αμφιβολίες γίνονται βεβαιότητες και οι προβληματισμοί δένουν με τα επίσημα στοιχεία.

Στις ΗΠΑ οι τράπεζες είδαν τις συνολικές καταθέσεις τους να μειώνονται κατά 2,5% το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ τα κέρδη σε ολόκληρο τον κλάδο παρέμειναν σχετικά σταθερά, παρόλο που προηγήθηκε η πτώχευση 2 μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Όπως ανακοίνωσε η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), κατά το πρώτο τρίμηνο οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν σε 472 δισ. δολάρια και ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί από τότε που άρχισε να συλλέγει τέτοια στοιχεία, δηλαδή από το 1984!

Η φυγή προήλθε κυρίως από ανασφάλιστα κεφάλαια, καθώς οι ασφαλισμένες καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 255,1 δισ. δολάρια ήτοι κατά 2,5% και αυτές οι εξελίξεις σημειώθηκαν εν μέσω των χρεοκοπιών της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

Προσθέστε τώρα και τις συνεχόμενες συστάσεις προς όλες τις περιφερειακές τράπεζες, τόσο από τη FDIC, όσο και από τη Fed και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και τη συνεχή μετάγγιση κεφαλαίων, όπου είναι απαραίτητο, για να έχετε μία εικόνα του προβληματικού αμερικανικού τραπεζικού τομέα.

Αλλά και στην Ευρώπη, τα πράγματα δεν είναι και πολύ καλύτερα. Μόλις πρόσφατα αναφερθήκαμε στους φόβους που απορρέουν από το λεγόμενο “σκιώδες” τραπεζικό σύστημα, φόβοι που έχουν κορυφωθεί και για το λόγο αυτό πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις κορυφαίων στελεχών-μελών της ΕΚΤ, αλλά και από έρευνα της ίδιας της ευρωτράπεζας.

Το ευρωσύστημα έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι ανθεκτικό, ειδικά όταν το πρόβλημα μεταφέρεται στη μείωση της αξίας των πυλώνων του, που με τη σειρά του οδηγεί σε απαξίωση βασικών assets, που σε ήρεμες περιόδους αποτελούν υγιή και ασφαλή κεφάλαια, με τα οποία κινούνται οι χρηματοδοτήσεις των τραπεζών, αναπτυξιακές με δανεισμό επιχειρήσεων και καταναλωτών, αλλά και επενδυτικές, προς μεγέθυνση του αρχικού κεφαλαίου.

Παρόμοιες καταστάσεις, με ενεργοποίηση των περίφημων margin calls και την μαζική φυγή, δεν έζησε μόνο η Αμερική, αλλά και η Ευρώπη, με την κατάρρευση της Credit Suisse και την αποφυγή ενός τεράστιου ντόμινο, με την άμεση εξαγορά της από τη UBS και την γενναία αιμοδοσία από το ελβετικό δημόσιο.

Διαβάστε περισσότερα