Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο Μιχάλης Σάλλας, εμβληματικός δημιουργός της Τράπεζας Πειραιώς η οποία έγραψε ιστορία στην εγχώρια τραπεζική σκηνή και ανέτρεψε δεδομένα, μετά την δικαίωση του από τις δικαστικές Αρχές και τον απεγκλωβισμό των περιουσιακών του στοιχείων που ήταν δεσμευμένα, σχεδιάζει την μεγάλη επιστροφή!

Είτε αρέσει, είτε όχι ο Μιχάλης Σάλλας υπήρξε κεντρικό πρόσωπο της εγχώριας τραπεζικής, επιχειρηματικής αλλά και πολιτικής σκηνής επί δεκαετίες, ο οποίος για όποιον τον γνωρίζει, δεν είναι από τους ανθρώπους εκείνους που ούτε συμβιβάζονται με τις καταστάσεις, ούτε το βάζουν κάτω στις όποιες αντιξοότητες!

Στο μυαλό του Μιχάλη Σάλλα…

Υπό αυτή την έννοια ο Μιχάλης Σάλλας, γνωρίζοντας μετά την νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ότι οι κατηγορίες θα καταπέσουν, σχεδιάζει εδώ και αρκετό καιρό την ολική επαναφορά στο τραπεζικό σύστημα, με αιχμή του δόρατος την Παγκρήτια τράπεζα, ένα συνεταιριστικό πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο ο πρώην πανίσχυρος τραπεζίτης φιλοδοξεί να το μετατρέψει σε ΝΕΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, υπό την ονομασία Candia bank!

Μια τράπεζα χτισμένη από την αρχή σε μηδενική βάση, που θα αναπτυχθεί επιθετικά, δεν θα κουβαλάει βαρίδια από το παρελθόν, θα είναι σχετικά μικρή και ευέλικτη όπως ήταν στα πρώτα βήματα η Πειραιώς και σταδιακά θα μεγαλώνει και θα αποκτά ευρύ πελατολόγιο και στέρεο υπόβαθρο!

Σε αυτήν ακριβώς την λογική είναι ενταγμένη η συγχώνευση με την συνεταιριστική τράπεζα Χανίων που εξελίσσεται αλλά και η απόκτηση του ενεργητικού, των καταθέσεων, του εφοπλιστικού πελατολογίου αλλά και του δικτύου της HSBC, με τα 14 υποκαταστήματα στην Αθήνα, το 1 στην Θεσσαλονίκη και τα 350 εξειδικευμένα στελέχη ως προσωπικό!

Ο νέος τραπεζικός παίκτης που αναζητείται για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός

Στο μυαλό του Μιχάλη Σάλλα ωστόσο, αναζητείται ένας ακόμη μεσαίος αλλά με προοπτικές, δίκτυο και ισχυρό πελατολόγιο, τραπεζικός φορέας, ο οποίος με την ενσωμάτωση του στην Παγκρήτια θα προσδώσει μεγάλο μέγεθος, υπόσταση και τις δυνατότητες εκείνες που απαιτούνται για να χαρακτηρισθεί ως ο «παίκτης Νο5» αυτή την ώρα στο τραπεζικό σύστημα, που κινείται επιθετικά και υπό προϋποθέσεις στο μέλλον πιθανόν να υποσκελίσει παραδοσιακές τραπεζικές δυνάμεις του τόπου!

Οι παρασκηνιακές συζητήσεις για την Τράπεζα Αττικής με φόντο τη διάσταση απόψεων ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ, Ellington!

Οι πληροφορίες λένε ότι στο παρασκήνιο την ώρα τούτη με φόντο το αδιέξοδο που υφίσταται μεταξύ ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και Ellington, αλλά και Τράπεζας της Ελλάδος, γίνονται συζητήσεις για την Τράπεζα Αττικής, την ούτως ή άλλως ισχυρότερη τράπεζα εκτός των 4 συστημικών!

Επομένως καθίσταται σαφές πως αν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και υλοποιηθεί το σχέδιο Σάλλα, θα έχει δημιουργηθεί ένας νέος τραπεζικός πυλώνας, που στο βαθμό που εισρεύσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται, τότε με βεβαιότητα μπορούμε να μιλάμε για ΝΕΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, το παλιό καλό μοντέλο χτισμένο από την αρχή, σε άλλη βάση, με άλλους μετόχους, με άλλα δεδομένα και με άλλη χρηματοπιστωτική συγκυρία!

Τα 500+100 εκατ. δεν είναι πολλά για ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο

Τα κεφάλαια που χρειάζονται δεν είναι λίγα! Σίγουρα γύρω στα 500 εκατ. για να εξυγιανθεί η Αττικής και 100 εκατ. που είναι η αύξηση της Παγκρήτιας σε εξέλιξη.

Ωστόσο, τα 600 εκατ. ευρώ συνολικά που απαιτούνται, μπορεί να φαίνονται πολλά όταν γίνεται μεμονωμένη αναφορά, όμως στην πραγματικότητα είναι πολύ λίγα όσον αφορά τη δημιουργία της 5ης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ελλάδα, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να πρωταγωνιστήσει και παράλληλα να δημιουργήσει μεγάλες – χρηματιστηριακές και όχι μόνο- υπεραξίες για το μέλλον!