Η πρώην Κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας και πρώην Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Νίκι Χέιλι, αναμένεται τη 15η Φεβρουαρίου να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του 2024, «κοντράροντας» το άλλοτε… αφεντικό της, τον τέως Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πηγή με γνώση των σχεδίων.

Η Χέιλι αναμένεται να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες αναφορικά με την υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο, σε πρόσκληση προς τους υποστηρικτές της αργότερα σήμερα (01/02), σύμφωνα με τοπικά Μέσα. Κόρη Ινδών μεταναστών που διατηρούσαν ένα επιτυχημένο κατάστημα ρούχων σε αγροτική περιοχή της Νότιας Καρολίνας, η Χέιλι απέκτησε φήμη στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για την ικανότητα να αντιμετωπίζει ζητήματα φύλου και φυλής με πιο αξιόπιστο τρόπο από πολλούς ομολόγους της.

Επίσης, έχει παρουσιάσει τον εαυτό της, ως μία ρωμαλέα υπερασπίστρια των αμερικανικών συμφερόντων στο εξωτερικό, έχοντας διατελέσει Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη υπό την κυβέρνηση Τραμπ από το 2017 έως το 2018. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αποχώρησαν από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, η οποία είχε υπογραφεί από τον Δημοκρατικό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα και ήταν ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών.

Η Χέιλι έλαβε την προσοχή της αμερικανικής κοινής γνώμης το 2015, όταν –ως Κυβερνήτρια– υπέγραψε ένα νομοσχέδιο για την απομάκρυνση της σημαίας της Συνομοσπονδίας από την πρωτεύουσα πόλη της πολιτείας της Νότιας Καρολίνας, μετά τη δολοφονία εννέα αφροαμερικανών σε εκκλησία από τον υπέρμαχο της ανωτερότητας της λευκής φυλής, Ντίλαν Ρουφ.

Αν κερδίσει το χρίσμα, η Χέιλι θα γίνει η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των Ρεπουμπλικάνων που θα είναι υποψήφια για Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει αποστασιοποιηθεί από τον Τραμπ αρκετές φορές, για να μετριάσει αργότερα τη ρητορική απέναντί του, λέγοντας ότι εκείνος έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ενώ επέκρινε τους Ρεπουμπλικάνους για αβάσιμη αμφισβήτηση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020, έκανε εκστρατεία στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 υπέρ πολλών υποψηφίων που υποστήριζαν τους ψευδείς ισχυρισμούς του Τραμπ για εκλογική νοθεία.

Παρ’ ότι κατά καιρούς έχει υιοθετήσει ένα συμφιλιωτικό μήνυμα για φυλετικά ζητήματα, συχνά επιλέγει έναν λιγότερο μετρημένο τόνο. Τον Νοέμβριο, σε προεκλογική συγκέντρωση, ισχυρίσθηκε ότι ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής της Τζόρτζια, Ραφαέλ Γουόρνοκ, μαύρος που γεννήθηκε στη Σαβάνα, θα πρέπει να «απελαθεί».

Η Νότια Καρολίνα είναι ιστορικά η τρίτη πολιτεία στη σειρά στις εσωτερικές εκλογές για την ανάδειξη του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών και συχνά, παίζει μεγάλο ρόλο στην κούρσα. Η Χέιλι, ως επικεφαλής της Πολιτείας από το 2011 έως το 2017, είναι δημοφιλής εκεί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Η Νίκι Χέιλι «κατεβαίνει» στην κούρσα ως αουτσάιντερ, αφού οι περισσότερες εθνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ποσοστό υποστήριξης βρίσκεται σε μονοψήφια ποσοστά.

Διαβάστε ακόμη: