Να αδράξουν την μεγάλη ευκαιρία που βλέπουν να προβάλλει στον ορίζοντα για πρώτη φορά μετά από είκοσι και πλέον χρόνια, φέρονται αποφασισμένες οι διοικήσεις των τεσσάρων μεγάλων συστημικών τραπεζών.

Το όνειρο Καρατζά, Κωστόπουλου και Σάλλα για την επέκταση των ελληνικών τραπεζών πολύ έξω των ορίων της χώρας και η δημιουργία περιφερειακών σύγχρονων ιδρυμάτων που με επιχειρησιακό κέντρο την Αθήνα, θα κυριαρχούσαν στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, το οποίο κατάρρευσε λόγω λανθασμένων χειρισμών, προσωπικών πολιτικών αλλά και των Μνημονίων (για χώρα και τράπεζες) ξαναζωντανεύει.

Έτσι μπορεί το βαλκανικό Ελντοράντο να απέτυχε, με σημαντικό κόστος τόσο για τη χώρα όσο και για τις τράπεζες, τώρα όμως διαμορφώνονται νέες συνθήκες που μπορούν να προσφέρουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα την αναγκαία εξωστρέφεια, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα νέο ξεκίνημα.

Πλεονέκτημα προς τούτο οι οδυνηρές εμπειρίες του παρελθόντος: Οι επίγονοι των τριών πρωτοπόρων, έχουν μελετήσει τα λάθη του παρελθόντος γνωρίζουν καλά ότι σήμερα απαιτούνται καλά σχεδιασμένα βήματα και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού.

Για το λόγο αυτό και μεθοδικά προετοιμάζουν την μεγάλη επιστροφή των ελληνικών τραπεζών σε αγορές που γνωρίζουν καλά . Και γνωρίζουν επίσης, πως δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια χρόνου.

Οι κινήσεις πρέπει να έχουν συντελεστεί , όσο το δυνατόν συντομότερα ενόψει και των αναμενόμενων για το φθινόπωρο εκθέσεων των διεθνών οίκων για την ελληνική οικονομία, από τις οποίες αναμένεται και το τελικό ΟΚ για την επενδυτική αναβάθμιση της χώρας.

Ημερομηνίες κλειδιά είναι: Στις 8 Σεπτεμβρίου, αναμένεται η αξιολόγηση από την DBRS η οποία διατηρεί τη χώρα μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική με σταθερή προοπτική και στις 20 Οκτωβρίου, που θα υπάρξει η αξιολόγηση από την Standard & Poor’s.

Οι επικείμενες αξιολογήσεις, από δύο επιλέξιμους από την ΕΚΤ οίκους, την DBRS και από την Standard & Poor’s έχουν αναχθεί σε δύο πολύ μεγάλα στοιχήματα ενώ με ένα ιδανικό, και πιο δύσκολο, σενάριο η Ελλάδα, ξεκινώντας από την 8η Σεπτεμβρίου θα επιτύχει την έκπληξη μιας διπλής αναβάθμισης σε 45 μέρες.

To σχέδιο της Eurobank

Κάτω από αυτές τις συνθήκες αποκτά ιδιαίτερο βάρος η απόφαση της Eurobank να κάνει το επόμενο βήμα για την επέκτασή του ομίλου στην Μέση Ανατολή και την Ασία με την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο.

Ήδη η Eurobank κατέχει το 48,1% της Ελληνικής Τράπεζας ενώ σύμφωνα με έγκυρες πηγές ενδέχεται να εξετάσει την απόκτηση και επιπλέον μετοχών μέσω άλλων συναλλαγών, η ολοκλήρωση των οποίων θα τελεί υπό τις αντίστοιχες κανονιστικές εγκρίσεις.

«Η επένδυση αυτή είναι εναρμονισμένη με τη στρατηγική του Ομίλου να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του στις βασικές αγορές στις οποίες διατηρεί στρατηγικό ενδιαφέρον και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας», αναφέρει η ανακοίνωση. Εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του 2023 η Ελληνική Τράπεζα θα περάσει στον έλεγχο της Eurobank, κάτι που θα σηματοδοτήσει νέο κύκλο αλλαγών.

Η εξαγορά του πακέτου των μετοχών και κατ’ επέκταση το μεγάλο και απτό ενδιαφέρον της Eurobank για την Ελληνική γίνεται σε μία περίοδο που η τράπεζα ανακοίνωσε δη το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αναμένεται να ανακοινώσει κέρδη και για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 στις 30 Αυγούστου (εκτιμάται για το 2023 κέρδη προ φόρων άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ).

Δύο σημαντικές επισημάνσεις σχετικά με την κίνηση αυτή, που αναμένεται να επηρεάσει καταλυτικά τον τραπεζικό χάρτη στην Ελλάδα:

Α) Η χρηματιστηριακή αξία της μητρικής τράπεζας αναμένεται να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 500 εκατ. ευρώ , γεγονός που θα καταστήσει την Eurobank , την πρώτη και με διαφορά από τη δεύτερη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα στην Ελλάδα , πράγμα που έχει βαρύνουσα σημασία στις τοποθετήσεις των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Β) Η εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας θα συμβάλλει στην επέκταση σε άλλες χώρες σχεδιάζει η μητρική τράπεζα. H Eurobank σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της τράπεζας κ. Ιωάννου στο Bloomberg. Η τράπεζα σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε νέες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, Ντουμπάι, Ινδίας και Ισραήλ, στοχεύοντας πελάτες ως καθώς αποτελεί μια ελληνική τράπεζα που επιδιώκει να αυξήσει τα κέρδη από το διεθνές δραστηριότητες.

Η Alpha Bank και η Ρουμανία

Το δικό της βήμα επέκτασης ανακοίνωσε την Πέμπτη η Alpha Bank με την υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά του οικοσυστήματος υπηρεσιών για ιδιώτες της Orange Money Romania ανακοίνωσε η Alpha Bank.

Η συναλλαγή περιλαμβάνει τη μεταφορά στην Alpha Bank του οικοσυστήματος που έχει αναπτύξει η εταιρία στον τομέα λιανικής, δηλαδή του συνολικού χαρτοφυλακίου πελατών της Orange Money, καθώς και των κορυφαίων στην αγορά ψηφιακών προϊόντων (mobile εφαρμογή), του χαρτοφυλακίου πιστωτικών καρτών και των εργαζομένων της εταιρίας.

Η εξαγορά εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο της Alpha Bank για την ενίσχυση της παρουσίας της και την ενδυνάμωση των υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της στην αγορά της Ρουμανίας.

Μέσω της συγκεκριμένης συναλλαγής, η Alpha Bank Romania θα ενισχύσει περαιτέρω την εξειδίκευση που διαθέτει και την έμφαση που δίνει στην καινοτομία, αξιοποιώντας την ολοκληρωμένη ψηφιακή εμπειρία και ευελιξία που διακρίνει τα προϊόντα της Orange Money Romania.

Έτσι, θα έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε έναν από τους βασικούς παίκτες στην παροχή υπηρεσιών ψηφιακής τραπεζικής στη Ρουμανία.

Κινήσεις στο εξωτερικό αναμένονται και από τις δύο άλλες συστημικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει αναστείλει μέχρι νεωτέρας την πώληση του ( μικρού ) δικτύου της στην Κύπρο ενώ η Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθεί να διατηρεί άνω του 10% του χαρτοφυλακίου στην Αstro Bank Kύπρου με την οποία διατηρεί στενή σχέση συνεργασίας.

κυριακος μητσοτακης

Τι αποφασίζει ο Μητσοτάκης

Μπορεί η σιωπή του Μεγάρου Μαξίμου για τα όσα – σίγουρα τραγικά και εν πολλοίς τραγελαφικά – εκπέμπονται από κυβερνητικά στελέχη, σχετικά με τον κρατικό μηχανισμό και την επάρκεια του στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά τίποτε δεν μοιάζει τυχαίο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι η κατάσταση αυτή «δεν πάει άλλο» και ετοιμάζεται για δραστικές αλλαγές, μέσα στις επόμενες μέρες.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει άλλωστε πως ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα από πάσης απόψεως και με την Αττική αποψιλωμένη από το φυσικό «τείχος» της Πάρνηθας διαιώνιση της τωρινής κατάστασης με αναπαραγωγή της ανικανότητας και της ανευθυνότητας σε πολλά επίπεδα ο ίδιος καλείται προσωπικά να «πληρώσει» το κόστος.

Γνωρίζει επίσης καλά ότι το κόστος ήδη πληρώνεται αφού μόλις στις αρχές Ιουλίου, είχε αναφερθεί στην ετοιμότητα της χώρας απέναντι στις πυρκαγιές, λόγω των διαβεβαιώσεων που αρμοδίως είχε λάβει.

Εξάλλου τα γεγονότα είναι πολλά και πυκνά αφού στο πεδίο της ασφάλειας διαπιστώθηκαν πολλά και οδυνηρά τις τελευταίες εβδομάδες.

Αρχικά με τα τραγικά περιστατικά της Νέας Φιλαδέλφειας και εν συνεχεία με τις πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα.

Και στα δύο πεδία φάνηκαν επιχειρησιακές αδυναμίες και ελλείμματα στην οργάνωση, την πρόληψη και την ταχύτητα αντίδρασης.

Κατά τα φαινόμενα και όπως αφήνεται να εννοηθεί, ο επανασχεδιασμός θα περιλαμβάνει αλλαγές.

Διαβάστε ακόμη: