Κίνδυνος υπάρχει σχετικά με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια καθώς ολοένα και περισσότεροι συνταγματολόγοι και πανεπιστημιακοί θεωρούν ότι υπάρχει μείζον θέμα αντισυνταγματικότητας.

Η αλήθεια είναι ότι συνταγματολόγοι που προέρχονται από το χώρο της Αριστεράς όπως ο Γιώργος Σωτηρέλης και ο Ξενοφώντας Κοντιάδης έχουν σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης για το νομοσχέδιο ενώ και η πρώην αντιπρόεδρος του ΣτΕ θεωρεί ότι είναι αντισυνταγματικό και προβλέπει και πέφτει νομικά όταν γίνουν προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Στον αντίποδα άλλοι συνταγματολόγοι όπως ο Βενιζέλος, ο Αλιβιζάτους και ο Μανιτάκης θεωρούν ότι δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας καθώς έχουν κάνει τις γνωμοδοτήσεις του πάνω στις οποίες στηρίζεται το σχέδιο νόμου.

Όμως, επειδή το ΣτΕ είναι ένα «περίεργο» δικαστήριο το οποίο έχει βγάλει άκυρους ακόμα και μνημονιακούς νόμους και αργότερα δικαιώθηκαν πολλές κοινωνικές ομάδες όπως π.χ συνταξιούχοι, κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την εξέλιξη της προσφυγής.

Θα παίξει μεγάλο ρόλο και η σύνθεση του δικαστηρίου. Όμως, η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι σίγουρη τι ερμηνείες του νόμου θα δώσουν οι δικαστές.

Όπως καταλαβαίνετε, επειδή υπάρχει ήδη μία μπετόν ομάδα αριστερών συνταγματολόγων που έχουν τις άκρες τους και τα πατήματά τους μέσα στα ανώτατα δικαστήρια, μην περιμένετε ότι θα είναι μία βατή διαδικασία.

Διότι μπορεί να συμβεί και το εξής. Να γίνει αρχές Μαρτίου νόμος του κράτους η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων μέσω παραρτημάτων γνωστών, να αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις τα μη κρατικά πανεπιστήμια τον Σεπτέμβριο του 2025 και μετά να ακυρωθεί ο νόμος και να μείνουν όλα μετέωρα. Η όχι;

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το 2025 όπου θα είναι έτος που θα προταθεί μία ατζέντα για την συνταγματική αναθεώρηση μιας και βρισκόμαστε σε προτείνουσα Βουλή, το άρθρο 16 με τις ψήφους και του ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει.

Όμως για να ισχύσει κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνουν εκλογές και μετά να ψηφιστεί η αλλαγή του 16 με μία απλή πλειοψηφία.

Όμως, μέχρι να γίνει αυτό μπορεί να φτάσουμε στο έτος 2027 που θα γίνουν κανονικά οι εθνικές εκλογές…

Ή μήπως όχι; Διότι αν το ΣτΕ βγάλει άκυρο το νομοσχέδιο του Παιδείας, η ήττα της κυβέρνησης θα είναι γεγονός και ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουν αυτά τα ιδρύματα να λειτουργούν είναι να ισχύσει το άρθρο 16, το οποίο μπορεί να ισχύσει μόνο μετά από τις εθνικές εκλογές…

Διαβάστε ακόμη: