«Τραγική» χαρακτήρισε την πορεία της ανανεωτικής Αριστεράς με τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Μανιτάκης, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ενώ υποστήριξε ότι δεν χάνεται μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αμαυρώνεται η ιστορία της Αριστεράς «γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ενεργούσε στο όνομα της Αριστεράς».

«Δυστυχώς η εξέλιξη είναι αξιοθρήνητη. Και αυτό θα ήταν λάθος να το αποδώσουμε μόνο στον Κασσελάκη. Ο Κασσελάκης είναι αυτός που είναι και έκανε τη δουλειά του. Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι, πώς βρέθηκαν 70.000 ψηφοφόροι να εκλέξουν τον Κασσελάκη μέσα στο κόμμα, στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και πώς το κόμμα, αυτή τη στιγμή, οι οπαδοί του αντιμετωπίζουν αυτό το φαινόμενο, το οποίο νομίζω το αντιμετωπίζουν με όρους επιφανειακούς» συνέχισε ο κ. Μανιτάκης.

Κληθείς να σχολιάσει όσα λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι περίπου βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία ο νέος πρόεδρος του κόμματος, ο κ. Μανιτάκης υποστήριξε ότι «αυτές είναι εύκολες εξηγήσεις, έχουν ένα συνωμοσιολογικό χαρακτήρα» και ότι «μπορεί να στηρίχθηκε, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα». «Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή δεν είναι ο Κασσελάκης, ο Κασσελάκης για μένα δεν έχει μέλλον. Γελοιοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και ο ίδιος γελοίος, να το πω έτσι να τελειώνουμε, πολιτικά. Δεν νομίζω πως έχει εξέλιξη αυτή η ιστορία. Θα γίνει είτε διάσπαση και θα φύγει αυτός ή θα φύγουν οι άλλοι ή θα μείνει με τους μισούς. Ό,τι και να’ ναι, το μέλλον του είναι προδιαγεγραμμένο. Το ερώτημα είναι τι γίνεται αυτή τη στιγμή με τον ΣΥΡΙΖΑ και πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ερώτημα είναι ποιες επιπτώσεις θα έχει στον τόπο αυτή η εξαφάνιση και η αμαύρωση του ΣΥΡΙΖΑ και γενικά τι επιπτώσεις θα έχει για την Αριστερά την ίδια. Αμαυρώνεται η ιστορία της Αριστεράς; Αυτό το ένδοξο όνομα, αυτό που πίστεψαν τόσοι, που πιστέψαμε, που δημιούργησε τόσες ελπίδες, που έχει μια ιστορία αξιοσέβαστη, σβήνει, αμαυρώνεται; Αυτό είναι το ερώτημα μου και το συναρτόμενο με αυτό ερώτημα είναι, ποιες οι επιπτώσεις στον τόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη συμβαίνει το εξής φαινόμενο, ότι «έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση- ευτυχώς που έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση, γιατί οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι- αλλά έχουμε μια ανύπαρκτη αντιπολίτευση, έχουμε ένα κενό εξουσίας, ένα έλλειμμα αντιπολίτευσης που σημαίνει έλλειμμα δημοκρατίας και αυτό είναι το πρόβλημα, νομίζω, που πρέπει να απασχολήσει».

«Η Ιστορία δεν γνωρίζει κενά. Το καλό και το θετικό αυτή τη στιγμή με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πράγματι η εξέλιξη ήταν για μένα μοιραία, προδιαγεγραμμένη. Ήταν ένας προαναγγελθείς πολιτικός θάνατος. Αλλά επειδή πιστεύω ότι η Ιστορία δεν γνωρίζει κενά και ότι τα κενά κάποτε καλύπτονται, πιστεύω ακράδαντα ότι θα καλυφθούν. Δεν ξέρω αν θα γίνει κάλυψη στο όνομα της αριστεράς, της παλιάς ή της καινούργιας, αλλά πάντως μέσα από αυτό, που έχει και έναν διδακτικό χαρακτήρα θα βγει κάτι» σημείωσε ο κ. Μανιτάκης, ενώ όπως είπε, τις πρώτες ενδείξεις για αυτό, τις είδε στις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Δηλαδή έχουμε δυο, τρεις εκλογές- που είναι πολύ ασθενή ακόμη αυτά τα συμπτώματα- που προοιωνίζουν ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα αίτημα για ανανέωση. Και το γεγονός ότι έχουν βγει αυτή η στιγμή στην Αθήνα και στη Θεσσαλία δύο καθηγητές πανεπιστημίου, που για μένα δεν είναι απλώς η ιδιότητα του καθηγητή, είναι ότι οι άνθρωποι ξέρουν, έχουν την ειδικότητα, έχουν ασχοληθεί, είναι τεχνοκράτες με όλη τη σημασία και έχουν και ένα πολιτικό αισθητήριο, είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να φανταστούμε μέσα σε αυτή τη μαύρη εικόνα που έχουμε γύρω μας» συμπλήρωσε ο κ. Μανιτάκης.

Διαβάστε ακόμη: