Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα (18/09) στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το «πάγωμα» της εκταμίευσης 7.5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τη Βουδαπέστη, αναμένοντας να τεθούν σε εφαρμογή οι υποσχεθείσες μεταρρυθμίσεις.

«Η Ουγγαρία έχει δεσμευθεί να ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων για την διαχείριση της κατάστασης έως τη 19η Νοεμβρίου (σ.σ. αύριο). Θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και θα ενεργήσουμε ανάλογα», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό της Ένωσης, Γιοχάνες Χαν.

«Η σημερινή απόφαση αποτελεί μία σαφή ένδειξη της αποφασιστικότητας της Κομισιόν να προστατεύσει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, ώστε να διασφαλίσει αυτόν τον σημαντικό στόχο», προσέθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ασκήσει επί μακρόν κριτική για την εκτεταμένη διαφθορά στην Ουγγαρία. Μία έκθεση του Ιουλίου έκανε λόγο για «ένα περιβάλλον, όπου οι κίνδυνοι από τις πελατειακές σχέσεις, την ευνοικορατία και την οικογενειοκρατία στα ανώτερα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, ακόμη δεν έχουν διευθετηθεί».

Η Ουγγαρία έχει επιδείξει –έως έναν βαθμό– την πρόθεση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, περιλαμβανομένης της σύστασης μίας ανεξάρτητης αρχής, η οποία θα εποπτεύει τη χρήση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τη σειρά της, η Ένωση έχει απαντήσει ότι αυτό το μέτρο ίσως έχει αποτέλεσμα, ωστόσο, τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοσθούν σωστά.

Αν η Επιτροπή προτείνει επίσης το «πάγωμα» της εκταμίευσης, παραμένει η έγκριση του σχεδίου από την πλειονότητα των χωρών – μελών της Ένωσης.

Βίκτορ Ορμπάν για κυρώσεις στη Ρωσία: «Ενεργειακοί νάνοι στρέφονται εναντίον ενός γίγαντα»

«Βέλη» του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς άσκησε έντονη κριτική στην Ένωση για την πολιτική των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, υποστηρίζοντας πως «ενεργειακοί νάνοι επιβάλλουν κυρώσεις σ’ έναν γίγαντα και όλοι όσοι βρισκόμαστε δίπλα του, υποφέρουμε περισσότερο», μιλώντας από το Βελιγράδι.

Ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης παρασημοφορήθηκε προχθές (16/09) από τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των δεσμών ανάμεσα σε Σερβία – Ουγγαρία.

Ο κ. Ορμπάν τόνισε ότι «η κυβέρνησή μας έχει –διαμετρικά– αντίθετες απόψεις από την πολιτική που ασκεί η Ένωση έναντι της Ρωσίας. Αποτελεί εύκολη συνθήκη να σχεδιάζεται η πολιτική των κυρώσεων από το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Ωστόσο, εμείς βρισκόμαστε κοντά στη χώρα όπου έχουν επιβληθεί κυρώσεις, τη Ρωσία. Όποιος είναι πιο κοντά, υποφέρει περισσότερο. Δε θα πρέπει, λοιπόν, να αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως η θέση της Ουγγαρίας απέχει πολύ από εκείνη των Βρυξελλών».

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εξέφρασε την ανάγκη αναθεώρησης της πολιτικής των κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυριζόμενος ότι «πλήττουν περισσότερο την Ευρώπη, παρά τη Ρωσία». Προσθέτως, σχολίασε και την εισήγηση  «κόλαφος» της Ευρωβουλής για την Ουγγαρία, που αναφέρει ότι «δεν αποτελεί πραγματική Δημοκρατία».

Ο κ. Ορμπάν χαρακτήρισε το ψήφισμα ως «βαρετό ανέκδοτο», τονίζοντας ότι «δεν το λαμβάνω σοβαρά. Ανήκει στη… σφαίρα των ανεκδότωνΔε γελάμε, διότι το αστείο κατάντησε να είναι βαρετό. Το κάνουν για δεύτερη ή τρίτη φορά και πλέον, δεν τούς υπολογίζουμε», ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη: