Η Γερμανία, η ηγέτιδα κάποτε της Ευρώπης, βρίσκεται σε δεινή θέση πλέον, καθώς χάνει διαρκώς έδαφος στον διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό.

Τα περίφημα γερμανικά πλεονάσματα συρρικνώνονται ραγδαία, με την τάση συρρίκνωσης να είναι σταθερή από το 2018.

Από το 2018 ως το 2022, το εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε σχεδόν στο 1/3, όπως και το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Επιχειρήσεις κατεβάζουν ρολά, οι επιπτώσεις από την πλήρη διακοπή των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία είναι εμφανείς σχεδόν σε όλο το βιομηχανικό τοπίο της άλλοτε κραταιάς ευρωπαϊκής δύναμης, που σιτίζονταν από την υπόλοιπη Ευρώπη και ιδίως τον ευρωπαϊκό Νότο.

Η Γερμανία δεν είναι απλώς η ισχυρότερη οικονομικά χώρα στην Ευρώπη, αλλά και ο βιομηχανικός της πυρήνας και ο μεγαλύτερος επενδυτής και εμπορικός εταίρος. Και η επιλογή της να επιστρέψει σε σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, απειλεί και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο σύνολό του.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι βέβαια το φαινόμενο, που διογκώνεται το τελευταίο διάστημα, φυγής γερμανικών επιχειρήσεων, τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την Κίνα και αλλού.

Δείτε ορισμένες μόνο περιπτώσεις που τεκμηριώνουν του λόγου το αληθές:

– Πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Γερμανίας, περιλαμβανομένων εμβληματικών εταιρειών όπως η Volkswagen και η Siemens, «ψάχνονται» για επενδύσεις στις ΗΠΑ ή την Ασία.

– Ο πυλώνας της χημικής βιομηχανίας της χώρας, BASF, έκλεισε το εργοστάσιο λιπασμάτων στη Γερμανία και ανακοίνωσε επένδυση 10 δισ. δολαρίων στην Κίνα.

– Η βιοτεχνολογική BioNtech ανακοίνωσε νέα μεγάλη επένδυση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

– Η Uedesheimer Rheinwerk, με το μεγαλύτερο χυτήριο αλουμινίου στη Γερμανία, ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα κλείσει το εργοστάσιο μέχρι το τέλος του 2023.

– Στον κατασκευαστικό τομέα, η χώρα αντιμετωπίζει στεγαστική κρίση, έχοντας οικιστικό κενό 700.000 κατοικιών, το 2022 χτίστηκαν μόλις 295.300 κατοικίες, έναντι του προαναγγελθέντος, από τον καγκελάριο Σολτς , στόχου των 400.000, ενώ ο επικεφαλής της γερμανικής Ένωσης Εταιρειών Ακινήτων και Κατοικιών δήλωσε ότι οι προοπτικές για το 2024-2025 είναι καταστροφικές και ότι προβλέπει τεράστια πτώση που οδηγεί αυτή η επιταχυνόμενη αποβιομηχάνιση είναι ήδη ορατό, καθώς έχει άμεσα αποτελέσματα.

Η αύξηση της απασχόλησης χάνει δυναμική, η ανεργία αυξάνεται, οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες έπεσαν για δέκατο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο.

Ταυτόχρονα, η Γερμανία γίνεται λιγότερο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός: Το ύψος των νέων ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα έπεσε για 5η συνεχόμενη χρονιά το 2022, κατρακυλώντας στα επίπεδα του 2013.

Την ίδια ώρα, η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε δυσμενέστατη θέση, ευρισκόμενη εν μέσω των επιθετικών κινήσεων και της αυξανόμενης αντιπαλότητας μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας. Και η απάντηση μέχρι τώρα βρέθηκε, μάλλον υποχρεωτικά, στην περικοπή του κρατικού προϋπολογισμού κατά 31 δισ, ευρώ, για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες

Διαβάστε περισσότερα