Ο Όλαφ Σολτς, ο καγκελάριος της Γερμανίας, είχε υποσχεθεί κατά την εκλογή του την κατασκευή τουλάχιστον 400.000 κατοικιών στη χώρα κάθε χρόνο με σκοπό να συρρικνωθεί το μεγάλο έλλειμμα που υπάρχει, όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι απέχει πολύ από το στόχο.

Η Γερμανία κατάφερε να χτίσει μόνο 295.300 κατοικίες το 2022, ενώ οι παράγοντες του κλάδου των ακινήτων προβλέπουν ακόμη χαμηλότερους αριθμούς για το 2023 και το 2024, κάτι που είναι ανησυχητικό λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη 700.000 κατοικιών στη χώρα, όπως εκτιμά η Γερμανική Ομοσπονδία Ακινήτων.

«Οι προοπτικές για το 2024-2025 είναι καταστροφικές», προειδοποίησε ο Dirk Salewski, ο επικεφαλής της BFW, της γερμανικής ένωσης ανεξάρτητων εταιρειών ακινήτων και κατοικιών. «Βρισκόμαστε μάρτυρες σημαντικής μείωσης της ζήτησης για νέα έργα». Η αγορά ακινήτων αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή μια τέλεια καταιγίδα, με επιτόκια και τιμές ενέργειας σε άνοδο, διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού που οδηγούν σε αυξημένο κόστος οικοδομικών υλικών και σοβαρή έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων που προκαλούν όλεθρο στα χρονοδιαγράμματα κατασκευής.

Έλλειψη νέων παραγγελιών

Οι εργολάβοι οικοδομών ανέφεραν σημαντική μείωση στις παραγγελίες, κάτι που αποτελεί ανησυχητικό σημάδι για έναν κλάδο που απαιτεί μεγάλους χρόνους για τον προγραμματισμό. Η FIEC, η ομοσπονδία του κατασκευαστικού κλάδου της Ευρώπης, αποκάλυψε ότι οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 9,7% σε πραγματικούς όρους το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο Tim-Oliver Müller, επικεφαλής της HDB, της Ένωσης γερμανικής κατασκευαστικής βιομηχανίας, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή, οι κατασκευαστικές εταιρείες έχουν προγραμματίσει έργα για το επόμενο έτος, αλλά υπάρχει έλλειψη νέων παραγγελιών. Αυτή είναι μια ανησυχητική κατάσταση». Αυτή η ύφεση στον κλάδο θα μπορούσε να επιδεινώσει μια ήδη υπερθερμανθείσα αγορά κατοικίας, όπου η ζήτηση υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά. Η ερευνητική εταιρεία Empirica Regio εντόπισε ένα «κενό προσφοράς» 23.177 κατοικιών στο Βερολίνο, 13.632 στο Αμβούργο και 10.577 στο Μόναχο. Τα ενοίκια και στις τρεις πόλεις εκτοξεύονται.

Τα προβλήματα στην Ευρώπη

Η Γερμανία δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις. Οι επενδύσεις σε κτίρια αναμένεται να μειωθούν κατά 5% στην Ισπανία και 5,7% στην Ιταλία εφέτος, σύμφωνα με την FIEC. Η Γαλλία σημείωσε επίσης μείωση 15% στις ενάρξεις νέων κατοικιών και πτώση 30% στις άδειες για νέες κατοικίες το πρώτο τετράμηνο του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022. Ωστόσο, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές στη Γερμανία. Ο κατασκευαστικός κλάδος στη Γερμανία απασχολεί 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους και έλαβε επενδύσεις €476 δισ. το 2022.

Διαβάστε περισσότερα