Στα χαρακώματα βρίσκονται εκ νέου η κυβέρνηση με τους τραπεζίτες για το θέμα της διανομής bonus στα τραπεζικά στελέχη υπό την μορφή μετρητών.

Οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών με διάφορες αφορμές και επιχειρήματα μεταφέρουν τακτικά το συγκεκριμένο αίτημα στο Μέγαρο Μαξίμου με την κυβέρνηση να δείχνει απροθυμία να ανάψει το πράσινο φως, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Πώς αλλιώς να εξηγηθούν οι συνεχείς αναβολές της συζήτησης στο Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;

Τελευταίο αίτημα από την ΕΤΕ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επιχείρησε να πάρει επάνω της το θέμα τις τελευταίες ημέρες καταθέτοντας αρμοδίως το αίτημα για διανομή bonus στα στελέχη της με την μορφή μετρητών.

Αφορμή για την κίνηση αυτή αποτέλεσαν οι δύο πρόσφατες αποχωρήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της, της κας Φ. Ιωάννου και του κ. Κ. Αδαμόπουλου.

Στις τράπεζες θεωρούν ότι η εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα που παγιώνεται, οι οικονομικές επιδόσεις και η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και των αποτιμήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών αρκούν να ξεκλειδώσει μετά από χρόνια η διανομή bonus.

Από την πλευρά του το ΤΧΣ εξακολουθεί να θεωρεί τις συνθήκες ακατάλληλες για την επιστροφή του καθεστώτος των bonus στις τράπεζες, καθώς παρά την σημαντική βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων για το 2023, η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται «εύθραυστη» καθώς σε μεγάλο βαθμό αντανακλά την απότομη αύξηση των επιτοκίων και κατ’ επέκταση των εσόδων από τόκους.

Παράλληλα, παραμένει ανοικτό το ζήτημα της ποιότητας των ιδίων κεφαλαίων, καθώς ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC) παραμένει ζωτικής σημασίας για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Κατά συνέπεια οι κεφαλαιακοί δείκτες μπορεί να έχουν διαμορφωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, όμως η ποιότητα των κεφαλαίων παραμένει χαμηλή.

Ελπίδες από την Eurobank

Ωστόσο, «φως στο τούνελ» φαίνεται για την περίπτωση της Eurobank η Γενική συνέλευση της οποίας την περασμένη Πέμπτη άναψε το πράσινο φως για την πλήρη αποδέσμευση της τράπεζας από το Δημόσιο μέσω της επαναγοράς του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου από το ΤΧΣ.

Όπως εκτιμούν κύκλοι της τράπεζας η αποδέσμευσή της από το ΤΧΣ σηματοδοτεί την πλήρη επάνοδο σε κανονικότητα, γεγονός που θα άρει και την απαγόρευση διανομής bonus μέσω μετρητών.

Διαβάστε περισσότερα