Λίγοι θα καταλάβουν για ποιο λόγο πρασίνισαν τα χρηματιστήρια χθες βράδυ. Ακόμη πιο λίγοι θα καταλάβουν πόσο τεράστια σημασία είχε αυτή η μέρα. Πλέον το τοπίο ξεκαθάρισε για τα καλά. Κι άρχισε να γίνεται αντιληπτό τι πραγματικά σημαίνει η ουκρανική κρίση για το μέλλον των αγορών και της οικονομίας.
Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης
Κάποιοι θα πουν “τεχνική ανοδική αντίδραση”, δήθεν λόγω “αποκλιμάκωσης γεωπολιτικών”, ότι γίνονται προσπάθειες για κουβέντες κλπ.
Οι αγορές ανέβηκαν πριν από όλα αυτά, όποτε καταρρίπτεται αυτό.
Άλλωστε κάποιοι προβλέψαμε με ακρίβεια πως θα υπάρξει άνοδος μεσοβδόμαδα, μάντες είμασταν; Ξέραμε τι συζητάνε οι μεγάλες δυνάμεις; Από έναν υπολογιστή σε ένα χωριό της Ευρώπης τα γράφουμε αυτά. Κοιτάμε στα σωστά μέρη όμως.
Άλλος; Τι έχουμε πει; Νομισματική πολιτική, νομισματική πολιτική, νομισματική πολιτική.
Α, ναι, η συνέντευξη του Πάουελ! Αυτός ανέβασε τις αγορές! Πράγματι, ο Πάουελ έδωσε επιτέλους ξεκάθαρο σήμα πως στις 15 Μαρτίου που συνεδριάζει η Fed, θα αυξηθούν τελικά ΜΟΝΟ 1 ΦΟΡΑ τα επιτόκια, ήτοι 25 μ.β.!
Το παζλ ολοκληρώνεται σιγά-σιγά
Αυτό κι αν είναι πόντος για το radar! Εδώ και μια εβδομάδα, από την πρώτη στιγμή που ακούστηκαν οι σειρήνες πολέμου, αναλύσαμε το γιατί πιστεύουμε πως πλέον η Fed όχι μόνο θα δώσει παράταση στη χαλαρή νομισματική πολιτική, αλλά -προσοχή, “συνωμοσιολογία”- πως οι ΗΠΑ αυτό ακριβώς ήθελαν (και επεδίωξαν από την αρχή) από αυτόν τον πόλεμο!
Ήθελαν το πολύτιμο άλλοθι που θα τους δώσει τη δύναμη αφενός 1) να μοχλεύσουν τις αγορές ώστε βραχυπρόθεσμα να ανέβουν, μέχρι η ελίτ να ξεφορτωθεί τις θέσεις της στους χρήσιμους ηλίθιους,
και αφετέρου 2) να πάρουν άφεση για τον πληθωρισμό που οι ίδιοι προκάλεσαν (QE, Fed stimulus), μεταφέροντας πρακτικά τη σύσφιξη πολιτικής για τέλη του 2022, ενώ κανονικά έπρεπε ήδη να έχουν αυξήσει τα επιτόκια προκειμένου να ανακόψουν τον πληθωρισμό!
Όπα όπα, πως είπατε; Ναι καλά ακούσατε, η Fed σήμερα είπε το αδιανόητο, εν μέσω ρεσιτάλ υποκρισίας:
Θα αυξήσουμε ίσα ίσα τα επιτόκια το Μάρτιο, έτσι για μάτια του κόσμου, δίνοντας καύσιμα στη Wall Street, και θα προχωρήσουμε σε ουσιαστική αύξηση επιτοκίων προς Δεκέμβρη (ή και 2023), τότε δηλαδή που τα φιλαράκια μας στη Wall Street θα έχουν ξεφορτωθεί πάνω σας μετοχές, κρύπτο και κάθε λογής risk assets.
Τότε δηλαδή που το έξυπνο χρήμα θα έχει πηδήξει στις σωσίβιες λέμβους και θα είναι έτοιμη η αγορά για την ελεγχόμενη κατεφάδιση της.
Η απόλυτη παράνοια είχε ως αποτέλεσμα τα πονταρίσματα για τα επιτόκια να πάνε κάπως έτσι:
Αυτό κι αν είναι τρίποντο για το radar.gr.
Με λίγα λόγια σήμερα, η αγορά μας επιβεβαίωσε πως:
1) Τα πιθανά κακά νέα του πολέμου (πλην πυρηνικού ολοκαυτώματος!) έχουν προεξοφληθεί, και η αγορά τώρα θέλει να ανέβει. Όχι γιατί μπροστά μας απλώνεται λαμπρό μέλλον, αλλά ακριβώς για τον αντίθετο λόγο. Διότι έρχεται κραχ, και η ελίτ έχει περιορισμένο χρόνο να πιάσει τις λέμβους, και χρειάζεται μερικά ψευτοράλι προκειμένου να ξεφορτωθεί τα liabilities. Το χρόνο και την αφορμή της μόλις της τον έδωσε η Fed.
2) Η Fed πρακτικά τα “ξέρασε” όλα, μας δίνει και χρονικό ορίζοντα. Με τη μετατόπιση του μεγαλύτερου μέρους των αυξήσεων επιτοκίων το Δεκέμβριο, ουσιαστικά μας λέει ότι το κραχ θα έχει έρθει μέχρι και το φθινόπωρο. Ακόμη και το 2023 να πάει η σύσφιξη (πράγμα αδύνατον με το ντόμινο του πληθωρισμού να μετράει ήδη αντίστροφα), το σίγουρο είναι ότι το κραχ θα έχει έρθει φέτος.
3) Αυτό επιβεβαιώνει το πλάνο μας (για όσους θέλουν να παίξουν την αγορά): sell the rallies, aim low. Μην πάτε για τα πολλά, μην τσιμπάτε. Είμαστε στο distribution phase μιας bear market που έχει ήδη ξεκινήσει.
Ας μας βάλουν σε σκέψεις όλα αυτά, σχετικά με το ποιοι πραγματικά επωφελούνται από αυτόν τον πόλεμο, και άρα ποιοι είχαν κάθε συμφέρον να ξεκινήσει ένας πόλεμος…
Και ο Αμερικάνος και ο Ρώσος κερδίζει. Μόνο η Ευρώπη και η παγκόσμια μέση τάξη χάνει.
Bonus εκτίμηση: Βλέπω να συνεχίζεται το ράλι και αύριο, με ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, και να κορυφώνεται την Παρασκευή. Ενδεχομένως τη Δευτέρα να ξεκινήσει πάλι με άνοδο, η οποία ωστόσο θα είναι παγίδα για τα αισιόδοξα ψαράκια. Διότι πιθανολογώ η επόμενη εβδομάδα θα είναι εβδομάδα “θερισμού” (profit taking), και ξανά μετά τα ίδια…
Η εικόνα της αγοράς
Στα ταμπλό, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε αύξηση +1,84%, στις 4.386 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κινήθηκε ανοδικά στο +1,62% και στις 13.752 μονάδες.
Ο δείκτης VIX – γνωστός και ως δείκτης φόβου, βρίσκεται στις 30 μονάδες.
Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Caterpillar (+5,6%), Intel (+4,4%) και Dow Inc. (+3,6%).
Οι ανοδικές κινήσεις των δεικτών συμβαδίζουν, επίσης, με τις τιμές του πετρελαίου που κατέγραψαν ανοδική πορεία.
Ειδικότερα, άλμα σημείωσε το αργό τύπου Brent παράδοσης Μαΐου, το οποίο πρόσθεσε 7,96 δολάρια ή 7,6% σήμερα και έκλεισε στα 112,93 δολάρια το βαρέλι, που είναι το υψηλότερο επίπεδο σε κλείσιμο από τον Ιούνιο του 2014.
Το αργό τύπου West Texas Intermediate, παράδοσης Απριλίου, ενισχύθηκε κατά 7,19 δολάρια ή σχεδόν 7% και έκλεισε στα 110,6 δολάρια.
Μακροοικονομικά
Στα μάκρο, ο Πάουελ επιβεβαίωσε τη βασική θέση της Fed τους τελευταίους μήνες, ότι οι ιδιαίτερα σφικτές συνθήκες στην αγορά εργασίας και ο υψηλός πληθωρισμός, δικαιολογούν την αύξηση των επιτοκίων.
«Περιμένουμε ότι θα είναι η κατάλληλη επιλογή να αυξήσουμε τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, αργότερα αυτό τον μήνα» ανέφερε ο επικεφαλής της Fed, που ηρέμησε τις αγορές κάνοντας λόγο για αύξηση 0,25 μ.β. και όχι 50 μ.β.
Στο μέτωπο της απασχόλησης, με πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο.
Οι επιχειρήσεις πρόσθεσαν 475.000 θέσεις.
Η ADP αναθεώρησε επίσης δραματικά τον αριθμό του Ιανουαρίου, από την απώλεια 301.000 θέσεων εργασίας που είχε ανακοινωθεί αρχικά, σε άνοδο κατά 509.000.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. To yield του 10ετούς ενισχύθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 1,85% και του 30ετούς κατά 12 μονάδες βάσης στο 2,23%.
Τι αναφέρει η Beige Book
Τα κυριότερα σημεία:
Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες αναφέρθηκε επίσης ότι οδήγησε σε αναστάτωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν γενικά χαμηλότερες από ό,τι στην προηγούμενη έκθεση.
Οι αναφορές για τις πωλήσεις αυτοκινήτων ήταν μικτές, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να αυξάνεται με μέτριο ρυθμό.
Όλες οι Πολιτείες σημείωσαν ότι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα χαμηλά αποθέματα συνέχισαν να περιορίζουν την ανάπτυξη, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα.
Οι αναφορές από τις τράπεζες έδειξαν κάποια εξασθένηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, αν και η ζήτηση για δάνεια παρέμεινε γενικά αμετάβλητη.
Η ζήτηση για οικιστικά ακίνητα ήταν γενικά ισχυρή, αν και πολλές περιοχές δεν ανέφεραν αλλαγή στις πωλήσεις κατοικιών λόγω των εποχιακών τάσεων και των χαμηλών αποθεμάτων.
Οι αναφορές για τη γεωργία ήταν κατά κάποιο τρόπο μικτές, καθώς ορισμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν δύσκολες συνθήκες καλλιέργειας ενώ άλλες επωφελήθηκαν από τις υψηλότερες τιμές του καλαμποκιού.
Οι εκθέσεις για τον ενεργειακό τομέα έδειξαν μέτρια ανάπτυξη.
Τούτων λεχθέντων, οι συνολικές οικονομικές προοπτικές για τους επόμενους έξι μήνες παρέμειναν σταθερές και γενικά αισιόδοξες, αν και οι αναφορές τόνισαν ότι υπάρχει αυξημένος βαθμός αβεβαιότητας.
Εξετάζοντας τις αγορές εργασίας, η Fed σημειώνει ότι η απασχόληση αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό.
Υπάρχει ισχυρή ζήτηση για εργαζόμενους αλλά και πολλές αναφορές για έλλειψη εργαζομένων, αν και ορισμένες Περιφέρειες ανέφεραν διάσπαρτα σημάδια βελτίωσης της προσφοράς εργασίας.
Πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύτηκαν να διατηρήσουν τα επίπεδα του προσωπικού τους, πρόκληση που επιδεινώθηκε από την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 τον Ιανουάριο, αν και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις ανέκαμψαν πιο γρήγορα από ό,τι κατά τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
Οι εταιρείες συνέχισαν να αυξάνουν τις αμοιβές και να εισάγουν ευελιξία στο χώρο εργασίας για να προσελκύουν εργαζομένους —ειδικά σε θέσεις με χαμηλές αμοιβές —με ανάμικτη επιτυχία.
Οι εκθέσεις ανέφεραν ότι αναμένουν ότι η περιορισμένη προσφορά στην αγορά εργασίας και η συνακόλουθη ισχυρή αύξηση των μισθών θα συνεχιστεί, αν και κάποιες περιοχές ανέφεραν σημάδια επιβράδυνσης της αύξησης των μισθών.
Ο πληθωρισμός παραμένει το μεγάλο πρόβλημα
Ο πληθωρισμός, φυσικά, παραμένει το μεγάλο πρόβλημα, με τις τιμές για τους καταναλωτές να αυξάνονται με έντονο ρυθμό σε ολόκληρη τη χώρα.
Μερικές περιφέρειες ανέφεραν επιτάχυνση της αύξησης των τιμών.
Το αυξανόμενο κόστος εισροών αναφέρθηκε ως πρωταρχικός παράγοντας των αυξήσεων σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, με το αυξημένο κόστος μεταφοράς να είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Οι αυξήσεις του κόστους εργασίας και οι συνεχιζόμενες ελλείψεις υλικών συνέβαλαν επίσης σε υψηλότερες τιμές των εισροών.
Οι εταιρείες ανέφεραν αυξημένη ικανότητα μετακύλισης των τιμών στους καταναλωτές.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή παρά τις αυξήσεις των τιμών.
Οι εταιρείες ανέφεραν ότι αναμένουν πρόσθετες αυξήσεις τιμών τους επόμενους μήνες καθώς συνεχίζουν να μετακυλίουν τις αυξήσεις του κόστους των εισροών.
Μετά από αρκετούς μήνες βελτίωσης, δηλαδή περιορισμού του προβλήματος των ελλείψεων, το νέο Beige Book καταγράφει μέτρια αύξηση, από το 55 του Ιανουαρίου σε 60 τον Μάρτιο.
Παραδείγματα
Οι κατασκευές ενισχύθηκαν αυξήθηκαν εν μέσω αυξανόμενων ενοικίων, αλλά οι ελλείψεις προσφοράς και εργατικού δυναμικού προκάλεσαν ορισμένες καθυστερήσεις.
Οι ελλείψεις εργαζομένων συνεχίζονται σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών και επαγγελμάτων.
Οι επιχειρήσεις στους περισσότερους σημαντικούς κλάδους σχεδιάζουν να προσθέσουν προσωπικό, που θα εργάζεται μέσω διαδικτύου τους επόμενους μήνες.
Οι επιχειρήσεις ανέφεραν ελλείψεις και εξαιρετικά υψηλά κόστη ναύλων για ευρύ φάσμα προμηθειών
Η έλλειψη μικροτσίπ, η οποία έχει διατηρήσει τα αποθέματα χαμηλά, δεν αναμένεται να υποχωρήσει μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η Ουκρανία γίνεται το τέλειο άλλοθι για τη φτωχοποίηση της Δύσης
Οι αγορές προεξοφλούν γρήγορο τέλος στον πόλεμο – Ρωσία και ΗΠΑ πήραν ήδη αυτό που ήθελαν