search

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ιορδανία με επίκεντρο τον πολιτισμό

Με στόχο την ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας η υπουργός Πολιτισμού Λινά Μενδώνη είχε μια σειρά διμερών επαφών με αρμόδια στελέχη της χώρας.

ιορδανίαμενδώνη

Με στόχο την ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας η υπουργός Πολιτισμού Λινά Μενδώνη είχε μια σειρά διμερών επαφών με αρμόδια στελέχη της χώρας.

Δράττοντας της ευκαιρίας της επίσκεψης της στην τελετή εγκαινίων των έργων ανάπτυξης της περιοχής του Ιερού Τόπου της Βαπτίσεως του Ιησού, στον Ιορδάνη Ποταμό -μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε υπό τον μονάρχη της Ιορδανίας Αμπντουλά Χουσεΐν, στο King Hussein Bin Talal Convention Centre, στη Νεκρά Θάλασσα και παραβρέθηκαν θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες απ΄ όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο των επαφών με την Ιορδανή ομόλογό της Haifa Al-Najjar, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για δράσεις που αφορούν στην έρευνα, διαφύλαξη και προώθηση της παραδοσιακής μουσικής και των μουσικών οργάνων, καθώς και των παραδοσιακών χορών.

Στη συνάντηση της κ. Μενδώνη με τον υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Nayef Hmeidi Al-Fayez, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται του θεσμικού πλαισίου και του νομικού καθεστώτος των μουσείων, της ανάδειξης και ανάπτυξης των αρχαιολογικών χώρων, της ενίσχυσης του πολιτιστικού τουρισμού, μέσω διακρατικών πολιτιστικών διαδρομών, καθώς και της δημιουργίας, στην Ιορδανία, ενός φορέα ανάλογου του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, κυρίως, για την παραγωγή ακριβών αντιγράφων και την ίδρυση πωλητηρίων.

Ο Ιορδανός υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων ζήτησε από τη Λίνα Μενδώνη «την παροχή τεχνογνωσίας, όπως και στα ζητήματα προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων, που αποκαλύπτονται στο πλαίσιο μεγάλων δημοσίων έργων και ιδιωτικών επενδύσεων και επεσήμανε ότι το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού πρωτοπορεί κάνοντας αναφορά στο Μετρό Θεσσαλονίκης». Οι δύο υπουργοί, μεταξύ άλλων, συμφώνησαν να υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης το οποίο να περιλαμβάνει τους ανωτέρω τομείς συνεργασίας.

Εν συνεχεία, τη Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε η πριγκίπισσα Dana Firas, πρόεδρος του Ιδρύματος Petra National Trust για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόσφατα εξέδωσε στην Conference of the Parties των Ηνωμένων Εθνών (COP 27), με τη στήριξη της Ελλάδας, την Διακήρυξη για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή.

Παρών στην συνάντηση ήταν ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Κώστας Καρτάλης, συνεργάτης και εκπρόσωπος του ΥΠΠΟΑ στην διεθνή ελληνική πρωτοβουλία για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, στην πολιτιστική κληρονομιά. Επίσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην πραγματοποίηση κοινού σεμιναρίου στην Αθήνα, το 2023, προκειμένου Ελλάδα και Ιορδανία να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και συγκεκριμένες εμπειρίες για την προστασία των μνημείων από την κλιματική κρίση.

Τέλος, η υπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄, παρουσία του αρχιεπισκόπου Κυριακουπόλεως Χριστοφόρου, και συζήτησαν διεξοδικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Η υπουργός Πολιτισμού ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του πατριάρχη για τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, στη συντήρηση και αποκατάσταση του βυζαντινού ναού του 6ου αι. στο Tell Mar Elias, όπως και σε άλλα χριστιανικά μνημεία της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη: