H Διαπλοκή δεν θέλει έναν παντοδύναμο Μητσοτάκη παρόλο που οι εκλογές έδειξαν ότι είναι κυρίαρχος έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών αλλά και του χώρου του Κέντρου.

Ψάχνεται η Διαπλοκή για την νέα αντιπολίτευση

Επίσης, η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ έχει φέρει σε προβληματισμό και ανησυχία επιχειρηματικούς παράγοντες που ανέκαθεν στήριζαν τον Αλέξη Τσίπρα.

Το σίγουρο είναι ότι θέλουν να στηρίξουν ένα πρόσωπο που θα μπορεί να κάνει θεσμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και σε αυτή την περίπτωση οι περισσότεροι επικεντρώνονται στην περίπτωση της Έφης Αχτσιόγλου η οποία φαντάζει φαβορί.

Θα μπορούσαν να στηρίξουν και την περίπτωση του Αλέξη Χαρίτση ο οποίος έχει πολύ καλές σχέσεις με επιχειρηματίες αλλά φαίνεται ότι κάνει πίσω.

Η περίπτωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου αντιμετωπίζεται από αδύναμη έως γραφική ενώ για το Νίκο Παππά δεν υπάρχει καμία στήριξη.

Μετωπική σύγκρουση μεταξύ των βαρόνων των media προκαλεί η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή με την οποία αίρονται οι περιορισμοί στη συμμετοχή συνδρομητικών καναλιών σε επίγεια τηλεοπτικά ΜΜΕ!

Η ενδυνάμωση με δύο ιστοσελίδες πρώτης γραμμής

Σε αυτή τη φάση τα εκδοτικά συμφέροντα βρίσκονται σε μία περίοδο καλών σχέσεων με τη Νέα Δημοκρατία κυρίως λόγω εκλογών που ανέδειξαν κυρίαρχο τον Κ. Μητσοτάκη.

Δύο μεγάλα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα που έχουν συγκεντρώσει ΜΜΕ και κανάλια βρίσκονται σε αγαστή σχέση με τη ΝΔ του Μητσοτάκη αν και μερικές φορές από μία ιστοσελίδα του ομίλου ασκείται σκληρή κριτική.

Πάντως, η ενίσχυση ενός από τους δύο ομίλους με ιστοσελίδες «πρώτης γραμμής» είναι ενδεικτικό και της καλής σχέσης που υπάρχει.

Ska(i) εξαγορά σάιτ, αντί 5 εκατ. ευρώ!

Σε σχέση ισορροπίας μεγάλος όμιλος με κανάλια

Άλλος επιχειρηματικός όμιλος που κατέχει μόνο κανάλια βρίσκεται σε μία αρμονική σχέση ισορροπίας με την κυβέρνηση, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει στηρίξει και άλλες πολιτικές επιλογές όπως π.χ τον Νίκο Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ αλλά όπως φαίνεται και το νέο αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παλαιότερα, δεν υπήρχε αγαστή σχέση, υπήρχε καχυποψία και σε πολλές περιπτώσεις αντίθετα συμφέροντα.

Όμως, οι εκλογές και η εν γένει κυριαρχία Μητσοτάκη, έλυσαν αυτές τις διαφορές.

Πληθαίνουν οι φόβοι για σοβαρά «παράπλευρα χτυπήματα«» των τραπεζών, από hedge funds, ασφαλιστικές, ταμεία και διαχειριστές

Ο εξαφανισμένος που παίζει σε δύο ταμπλό

Οι δύο περιπτώσεις επιχειρηματιών που στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ και ήταν κριτικά απέναντι στη ΝΔ είναι οι εξής: Η περίπτωση επιχειρηματία που υποστήριξε ανοικτά τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα βρίσκεται εκτός Ελλάδας, μόνος και απελπισμένος και χωρίς καμία μιντιακή επίδραση.

Και αυτός, όμως, περιμένει να δει τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι κατ’ ανάγκη στην Κεντροαριστερά αλλά υπάρχει ενδιαφέρον και στην Ακροδεξιά, σε σχήμα που έχει δυνατή βάση στην Μακεδονία-Θράκη.

Σκέφτεται αποεπένδυση σοβαρός επιχειρηματίας

Η δεύτερη περίπτωση αφορά επιχειρηματία – επενδυτή σε μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα με μιντιακό οργανισμό και διαδικτυακή τηλεόραση.

Η κυριαρχία Μητσοτάκη άλλαξε τα πλάνα του και σκέφτεται σοβαρά να αποεπενδύσει μεσοπρόθεσμα στα ΜΜΕ – ο όμιλος δεν είχε την προσδοκώμενη επίδραση βάσει επένδυσης- και μακροπρόθεσμα και στο ποδόσφαιρο.

Παλαιότερα είχε ακουστεί ότι θέλει να επενδύσει στην τελευταία διαθέσιμη τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας αλλά τα πολιτικά δεδομένα είναι διαφορετικά.

Μικρότερα εκδοτικά συμφέροντα που στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται πραγματικά σε σύγχυση μετά και την εκλογική επίδοση της Κουμουνδούρου.

Τα περισσότερα από αυτά, το επόμενο διάστημα θα βρεθούν στο φάσμα της ανυποληψίας και του κλεισίματος. Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα επενδύσει.

Τα «χαρτιά» της αυτοδυναμίας: Ποιες μετοχές ενισχύει στο ταμπλό η κυριαρχία Μητσοτάκη για μια ακόμη τετραετία - Οι Τράπεζες, η Ενέργεια, τα Πετρέλαια οι Υποδομές, και τα «βαριά καλά χαρτιά» (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Aegean) - Σε στάση αναμονής η αγορά, περιμένει τα πρόσωπα του ανασχηματισμού, τις ισορροπίες λόγω 158 εδρών και τις προγραμματικές δηλώσεις!

Ικανότητα Μητσοτάκη να κρατάει ζεστά τα επιχειρηματικά συμφέροντα

Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, να πούμε ότι είναι χαρακτηριστική η μαεστρία Μητσοτάκη να κρατάει αποστάσεις και να διατηρεί ευχαριστημένα – τηρουμένων των αναλογιών- τα επενδυτικά συμφέροντα τόσο στον κατασκευαστικό κλάδο, στην ενέργεια, στο real estate, στα ψηφιακά αλλά και στα ΜΜΕ.

Μέσα στην επόμενη τετραετία θα πρέπει να μοιραστούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ και ως εκ τούτου παραμένει σε εκκρεμότητα μία τεράστια άσκηση ισορροπίας μέσω πολλών έργων για να μην υπάρχει ρήξη με κανένα μεγάλο όμιλο.

Άλλωστε, η άνοδος του χρηματιστηρίου, η επενδυτική βαθμίδα και η άνοδος των εξαγωγών προσφέρουν ένα θετικό περιβάλλον ανάπτυξης όλων των ομίλων σε όλους τους κλάδους.

Πάντως, ανώτατοι πολιτικοί κύκλοι θεωρούν ότι οι χειρισμοί Μητσοτάκη με τα συμφέρονται, αποτελούν, αναμφίβολα, μία μεγάλη κατάκτηση όταν άλλοι προγενέστεροι ομόλογοί του, συνήθως, ανέπτυσσαν κόντρες και ρήξεις σχέσεων.

Ο εκλογικός συμβολισμός της 14ης Μαΐου για τον Ερντογάν και η Κυριακή των Βαΐων για τη Ν.Δ.

 

Ο οικονομικός παράγοντας στην Ακροδεξιά

Αξίζει να αναφέρουμε πάλι, ότι και στην ακροδεξιά υπάρχουν ενδιαφέρον από μικρούς αυτονομημένους παράγοντες όπως η περίπτωση παλαιού και ισχυρού προσώπου σε μεγάλη οικονομική θέση που βλέπει ότι ο ρόλος της Δεξιάς έχει αναβαθμιστεί στην πολιτική σκηνή και μαζί με άλλους επιχειρηματίες, πρώην τραπεζίτες, επενδυτές κ.α θέλουν να ισχυροποιηθεί ένας δεξιός πόλος.

Πάντως, ανεξαρτήτως της σημερινής πραγματικότητας, για κάποιους παραμένει ενεργό το σχέδιο να μην είναι ο Μητσοτάκης παντοδύναμος.

Διαβάστε περισσότερα