Μολονότι το 2024 σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τις αποδόσεις του 2023, που στον Large Cap είχαν φτάσει έως το +137% και στο Mid Cap έως το +213%, εντούτοις έως τώρα είναι το 4ο έτος όπου το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται ανοδικά, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο άνω του 10%, ενώ αρκετές μετοχές τόσο της μεγάλης όσο και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν διψήφιες αποδόσεις.

Αυτό που αποδεικνύεται και φέτος είναι ότι στον κλάδο – ναυαρχίδα του Χ.Α. που διαχρονικά είναι οι τράπεζες, με αξιώσεις πλέον έχει μπει σφήνα και η ενέργεια, με τις μετοχές του συγκεκριμένου τομέα να πρωταγωνιστούν σε αποδόσεις, deals και εξωστρέφεια.

Είναι ο κλάδος που παραμένει ο πιο hot μαζί με τις τράπεζες, ελκύοντας τις περισσότερες θετικές εκθέσεις – αναβαθμίσεις από εγχώριους και διεθνείς οίκους, φέρνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα αλλά και κάνοντας τα πλέον σημαντικά deal σε όλη την εγχώρια επιχειρηματικότητα.

Ο ευρύτερος ενεργειακός τομέας βρίσκεται σε γενική… επιστράτευση τα τελευταία χρόνια διεθνώς λόγω της κλιματικής κρίσης και της επιτακτικής ανάγκης διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας, ενώ μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κλάδος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της «ευθύνης» για την ομαλή μετάβαση της Ευρώπης στη νέα εποχή και τη βιωσιμότητα νοικοκυριών, επιχειρήσεων και οικονομιών.

Εντός αυτού του περιβάλλοντος, ολόκληροι όμιλοι αλλάζουν εντελώς το ενεργειακό τους μείγμα μετά από δεκαετίες (ΔΕΗ, Motor Oil, HelleniQ Energy, Τιτάν) με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το μπαράζ των εξαγορών και των νέων συνεργασιών που συνάπτουν ώστε να επιτύχουν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά το μετασχηματισμό τους.

Παράλληλα, στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα ανήκουν και οι πιο εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, αυτές που ετοιμάζουν ή έχουν ήδη κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις στο εξωτερικό. Η Metlen έχει κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις στο εξωτερικό, μεγάλη εξαγορά στον Καναδά, ενώ ετοιμάζεται τους επόμενους μήνες να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και στο δείκτη FTSE 100.

Η Τιτάν (απολύτως ενεργοβόρα επιχείρηση) αποτελεί την πιο διεθνοποιημένη βαριά ελληνική βιομηχανία, ενώ ετοιμάζεται να εισάγει τις μετοχές της αμερικανικής θυγατρικής Titan USA στη Wall Street, ενώ η Cenergy Holdings, που έχει (διεθνές) ανεκτέλεστο περί τα 3 δισ. ευρώ, δρομολογεί μεγάλη επένδυση στο Μέριλαντ των ΗΠΑ για μονάδα κατασκευής καλωδίων.

Η ΔΕΗ συνεχίζει την επέλασή της στην αγορά της Ρουμανίας με στρατηγικού τύπου εξαγορές έχοντας ήδη καταστεί πολύ μεγάλος «παίκτης» στη ΝΑ Ευρώπη, το ΑΔΜΗΕ πρωταγωνιστεί στο μεγάλο project της ενεργειακής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα, ενώ κινήσεις στη ΝΑ Ευρώπη έχουν κάνει τόσο η HelleniQ Energy όσο και η Motor Oil. Σημαντική παρουσία έχει επίσης στη Ρουμανία τόσο η AVAX όσο και η Intrakat μέσω της Άκτωρ.

Αποδόσεις, νικητές και χαμένοι Σεπτέμβριο και 9μηνο

Παρ’ ότι παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος είναι αρνητικός για τις αγορές, ο φετινός διαφοροποιήθηκε, καθώς είχαμε τις μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες FED και ΕΚΤ, την παρέμβαση της κινεζικής κεντρικής τράπεζας που στήριξε το χρηματοπιστωτικό κλάδο και άλλες εξελίξεις που λειτούργησαν ενισχυτικά προς την αύξηση ρίσκου από την πλευρά των επενδυτών.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έστω και με μικρότερη ένταση, ακολούθησε το καλό διεθνές κλίμα, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 1,45% το μήνα που έφυγε, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,55%, ο Mid Cap υστέρησε με άνοδο 0,29%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 1,12%. Κορυφαίες σε απόδοση μετοχές στον Large Cap το μήνα ήταν οι Τιτάν (+12,60%), Jumbo (+12,30%), Σαραντης (+9,50%), Lamda Development (+6,40%) και ΟΤΕ (+5,70%.

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι Ελλάκτωρ (-5,50%), Autohellas (-4,50%), Αεροδρόμιο (-3,20%) και Coca Cola HBC (-2,70%).

Στο χώρο της μεσαίας αποτίμησης, θετικά ξεχώρισαν μετοχές όπως Profile (+16,40%), AVAX (+11,50%), ΑΔΜΗΕ (+10,80%) και Κρι Κρι (+10,20%), ενώ απώλειες είχαν οι Intralot (-6,70%), Intrakat (-4,90%), Fourlis (-4,30%) και Πλαστικά Θράκης (-3,60%). Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές το μήνα Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν στα 109,1 εκατ. ευρώ, επίδοση χαμηλότερη από το μέσο τζίρο του 9μήνου που διαμορφώθηκε στα 128,9 εκατ. ευρώ.

Τι έγινε το 9μηνο – Οι δώδεκα που ξεχώρισαν

Σε επίπεδο 9μήνου 2024,ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κατέγραψε άνοδο +12,2%, ο FTSE 25 κέρδισε 12,96%, ο Mid Cap +3,41% και ο τραπεζικός δείκτης +17,88%.

Στον FTSE 25, υπήρξαν δώδεκα μετοχές που πέτυχαν άνοδο από 10,60% έως και 66,40%, αποτελώντας τους «κράχτες» της αγοράς.

Πρώτη σε απόδοση μετοχή με επιβλητική κίνηση και διαρκή ιστορικά υψηλά ήταν η Τιτάν που ενισχύθηκε κατά 66,40%, λαμβάνοντας ώθηση από την επικείμενη εισαγωγή της θυγατρικής Titan America στη Wall Street. Μολονότι οι αναλυτές, μεγάλων αλλά και μικρότερων χρηματιστηριακών εταιρειών για χρόνια την είχαν στο περιθώριο, αγνοώντας την αξία της, μετά το περυσινό +77,86% ξεκίνησαν να την καλύπτουν. Πρόσφατα η Εθνική Χρηματιστηριακή ανέβασε την τιμή – στόχο 41 από 38,2 ευρώ.

Η Cenergy Holdings, μετά το +137% πέρυσι, που την έφερε με έμφαση στο προσκήνιο και έλκυσε επίσης αρκετούς αναλυτές αλλά και επενδυτές που αγνοούσαν πλήρως την αξία της, φέτος ενισχύθηκε κατά 39,70% το 9μηνο, ενώ το Σεπτέμβριο έκλεισε στο +3,10%. Χθες έχασε οριακά τα 10 ευρώ, όμως την περασμένη Παρασκευή έκλεισε στα 10,06 ευρώ, που είναι νέα ιστορικά υψηλά. Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα για την εταιρεία, καθώς η γενική συνέλευση καλείται να εγκρίνει τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, με στόχο το επενδυτικό άνοιγμα στην Αμερική.

Η ΓΕΚ Τέρνα είναι μια μετοχή συντηρητική, που δεν χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και εξαλλοσύνες, όμως φέτος αρχίζει σταδιακά να καρπώνεται αυτά που αξίζει, έχοντας άνοδο 34,20%. Μάλιστα, στα τέλη Ιουλίου έφτασε στα 18,24 ευρώ που είναι υψηλά 24 ετών και επίπεδα που είχε να δει από το 2000. Θα κερδίσει πολλά από την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή στο αραβικών συμφερόντων επενδυτικό σχήμα Masdar, ενώ αυτές τις ημέρες παίρνει τα «κλειδιά» της Αττικής Οδού.

Η Σαράντης ενισχύθηκε το 9μηνο σε ποσοστό 29,80% με φόντο τα εξαιρετικά αποτελέσματα καθώς ωρίμασαν οι επενδύσεις και οι εξαγορές στο εξωτερικό, όπως της Stella Pack που από εφέτος την ενοποιεί, ενώ τα μεγέθη εξαμήνου ήταν τα καλύτερα στην ιστορία του λίαν εξωστρεφούς ομίλου.

Η μετοχή της Eurobank έχει φέτος την καλύτερη απόδοση στις τράπεζες με άνοδο 27,80%, παρουσιάζοντας το πλέον στιβαρό και αξιόπιστο προφίλ, ενώ διατηρεί σταθερά τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κλάδο. Είναι η τράπεζα που πρώτη καθάρισε τον ισολογισμό της από τα τοξικά και τα κόκκινα δάνεια, αλλά και η τράπεζα που διακρατεί μακράν το πιο διεθνοποιημένο προφίλ, φέρνοντας άνω των 200 εκατ. ευρώ κέρδη από το εξωτερικό το 2023. Στο +52,61% πέρυσι.

Η Τέρνα Ενεργειακή καταγράφει άνοδο 22,70% φέτος, λαμβάνοντας ώθηση από τη συμφωνία με τη Masdar για την εξαγορά της στα 20 ευρώ ανά μετοχή, με τη διαδικασία να ξεκινά εντός του Οκτωβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους. Το Σεπτέμβριο ενισχύθηκε κατά 2,10%, ενώ αποτιμάται στα 2,30 δισ. ευρώ.

Η Coca Cola HBC υποχώρησε κατά 2,70% τον Σεπτέμβριο όμως έβγαλε το 9μηνο με άνοδο 22,70%, έχοντας βεβαίως διορθώσει άνω των δύο ευρώ ανά μετοχή από τα 34,10 ευρώ και τα υψηλά τεσσάρων ετών που βρέθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η Εθνική Τράπεζα μολονότι διόρθωσε σε ποσοστό 2,30% το Σεπτέμβριο έβγαλε το 9μηνο με άνοδο 22%, ενώ την περασμένη εβδομάδα, με ώθηση από την κινητικότητα που έφερνε το placement, ενισχύθηκε κατά 9,25%, ξεχωρίζοντας σε όλο το χρηματιστήριο. Σήμερα θα βγουν οι τελικές ανακοινώσεις για το πως κλείδωσε το placement το οποίο μέχρι στιγμής έχει πετύχει υπερκάλυψη δώδεκα φορές, ενώ ο αρχικός στόχος των 7,95 ευρώ για την τιμή διάθεσης ίσως αναπροσαρμοστεί λίγο χαμηλότερα, μεταξύ 7,7 και 7,8 ευρώ. Το περυσινό placement της Εθνικής ήταν το πιο επιτυχημένο placement εδώ και πολλά χρόνια για το Χ.Α. αφού ήταν από τις λίγες περιπτώσεις που μετά την πώληση δεν είδαμε υποχώρηση της χρηματιστηριακής τιμής προς την τιμή διάθεσης των μετοχών, αλλά αντίθετα είδαμε έντονα ανοδική κίνηση.

Ο ΟΤΕ που τα τελευταία χρόνια έχει μείνει πολύ πίσω καθώς πέρυσι, σε μια χρονιά που το Χ.Α. έκανε ράλι +39%, ο η μετοχή υποχώρησε κατά 11,58%, φέτος δείχνει πολύ βελτιωμένη εικόνα, καθώς ενισχύεται κατά 20,10%. Μάλιστα, στις 27 Σεπτεμβρίου έκλεισε στα 16,08 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τον Αύγουστο του 2022, ήτοι δύο χρόνια πίσω. Φαίνεται πως η αλλαγή στο management έχει ωφελήσει τη μετοχή ενός ομίλου που έτσι κι αλλιώς έχει πολύ μεγάλη αξία η οποία ίσως δεν αποτυπώνεται 100% στο ταμπλό.

H μετοχή της Πειραιώς υποχώρησε κατά 2,10% το μήνα Σεπτέμβριο όμως έχει κέρδη 19,60% το 9μηνο του 2024, δίνοντας ηπιότερη συνέχεια στο περυσινό ράλι όπου ενισχύθηκε κατά +122,53%, πρωταγωνιστώντας στον κλάδο. Έχει φτάσει στην 7η θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. με αποτίμηση 4,73 δισ. ευρώ.

Η Lamda Development έχει βελτιώσει το προφίλ της το τελευταίο διάστημα καθώς ενισχύθηκε σε ποσοστό 6,40% το Σεπτέμβριο, ενώ το 9μηνο κερδίζει 10,80%. Καταλύτης για την αφύπνιση της μετοχής, είναι τα αυξημένα έσοδα που έχει ο όμιλος από τις πωλήσεις κατοικιών εντός της έκτασης του Ελληνικού, αλλά και τα δύο σημαντικά deals που έκανε με τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου. Ο τελευταίος προ μηνών αγόρασε το 2% των μετοχών της εισηγμένης έναντι 25 εκατ. ευρώως στρατηγική επένδυση, ενώ προ ημερών συμφώνησε με τη Lamda για την εξαγορά οικοπέδων στο The Ellinikon, έναντι 120 εκατ. ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη οικιστικών και γραφειακών χώρων, καθώς και εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Η μετοχή της Viohalco ενισχύεται σε ποσοστό 10,60% φέτος έχοντας γενικά πολύ συντηρητική συμπεριφορά, ενώ θυμίζουμε πως πέρυσι κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 31,34%. Πάντως, συνεχίζει να αποτιμάται κάτω από τη θυγατρική της Cenergy Holdings, αλλά και πολύ κάτω από τη συνολική αξία που αθροίζει η τελευταία με την έτερη θυγατρική του ομίλου, την ElvalHalcor, στις οποίες η Viohalco ελέγχει κοντά στο 80% σε αμφότερες.

Διαβάστε ακόμη: