Η καλύτερη εβδομάδα του μήνα ήταν η τελευταία του Σεπτεμβρίου για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο, εν μέσω γενικευμένου ράλι σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική, έκλεισε με σημαντικά κέρδη, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών, με το Γενικό Δείκτη να φτάνει στην περιοχή των 1.470 μονάδων και σε νέα υψηλά δύο περίπου μηνών.

Με κυριότερο ποιοτικό στοιχείο τη μεγάλη αύξηση των συναλλαγών καθώς ο μέσος τζίρος ξεπέρασε τα 132 εκατ. ευρώ, το ελληνικό χρηματιστήριο πλέον βλέπει και τη ζώνη των 1.480 μονάδων, που θεωρείται ο τελευταίος σταθμός πριν από το ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων που είναι τα υψηλά του περασμένου Μαΐου.

Μολονότι την Παρασκευή, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και προτελευταία του μήνα και το 9μήνου το Χρηματιστήριο Αθηνών διόρθωσε ήπια, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί μόλις κατά 0,17%, εντούτοις το πενθήμερο έφυγε με σημαντικά κέρδη, με το τζίρο να προσδίδει ποιότητα και βάθος στην όλη κίνηση.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,05%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,54%, ο Mid Cap κέρδισε 0,24%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,68%.

Η αγορά κινήθηκε στους ρυθμούς του placement στην Εθνική Τράπεζα που αναμένεται ξεκινήσει σήμερα και να ολοκληρωθεί την προσεχή Τετάρτη, όπου αναμένεται μικρό discount και μεγάλη υπερκάλυψη.

Η μετοχή της Εθνικής είχε συμπεριφορά leader την περασμένη εβδομάδα καταγράφοντας ράλι +9,25%, τραβώντας όλο το Χρηματιστήριο Αθηνών υψηλότερα.

Σε επίπεδο έτους, πλέον ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ενισχύεται κατά 13,58%, ο FTSE 25 κερδίζει 14,58%, ο Mid Cap του μεσαίου χώρου υστερεί με +4,16%, ενώ κυρίαρχος είναι ο τραπεζικός δείκτης με άνοδο +20,29%.

Η επάνοδος της Τράπεζας Κύπρου, τα road show των τραπεζών στο εξωτερικό, το placement της Εθνικής και το φινάλε του Σεπτέμβρη – Το Χρηματιστήριο αναζητά αφορμές για ξεμπλοκάρισμα – Μπαράζ ανακοινώσεων αποτελεσμάτων θα δώσει το τέμπο!

Οι μεγάλες υπερκαλύψεις των ομολόγων

Σήμερα λοιπόν αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες του placement και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μεγάλη και ταχύτατη υπερκάλυψη.

Άλλωστε, η περίοδος που διανύουμε είναι θετική για τα ελληνικά assets, όπως έχουν δείξει όλες οι προηγούμενες εκδόσεις, αλλά και τα περίπου 15 δισ. ευρώ που «έριξαν» οι ξένοι στις ομολογιακές εκδόσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εντός του 2024, την ώρα που οι τράπεζες ζήτησαν συνολικά λιγότερα από 4 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το placement της Εθνικής, με την τιμή της μετοχής κάτω από τα 8 ευρώ και τους περισσότερους οίκους να δίνουν τιμές στόχους πέριξ των 10 ευρώ, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το discount σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής (7,844 ευρώ) θα είναι ελάχιστο ή ίσως και μηδενικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ποσοστό 15-20% του placement θα διατεθεί στη λιανική αγορά, ενώ το υπόλοιπο σε ξένους θεσμικούς και μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Το τελικό ποσοστό που θα διατεθεί στην ελληνική δημόσια προσφορά θα παραμείνει ανοιχτό, αφήνοντας τη δυνατότητα για μεγαλύτερο ποσοστό στην τελική κατανομή.

Θυμίζουμε πως το προηγούμενο placement έγινε τον Νοέμβριο του 2023 και ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία με την διάθεση τελικά ποσοστού 22% που κατείχε το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα.

Η εν λόγω συναλλαγή προσέλκυσε πολύ έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με την συνολική ζήτηση να ξεπερνά τον αριθμό των προσφερόμενων μετοχών κατά οκτώ φορές, αναβαθμίζοντας όλο το χρηματιστήριο.

Bloomberg: Και άλλοι σύμβουλοι στην πώληση ποσοστού Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ

«Βλέπει» ξανά τις 1.500 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Η κίνηση της αγοράς και τα κέρδη και το Σεπτέμβριο, αφήνουν καλή παρακαταθήκη για τον Οκτώβριο αλλά και συνολικά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπου φαίνεται πως η αγορά – αργά ή γρήγορα – θα κάνει ξανά κίνηση προς τα υψηλά της και τις 1.500 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που έχει πάρει ξανά τα ηνία της αγοράς, ανεβάζοντας εκ νέου τα κέρδη του πάνω από το 20% από την αρχή του χρόνου.

Το placement στην Εθνική, οι πολλαπλές αναβαθμίσεις από εγχώριους και ξένους οίκους, οι παρουσιάσεις και τα road show στο εξωτερικό έχουν δημιουργήσει εκ νέου momentum στον κλάδο των τραπεζών, με τα διεθνή χαρτοφυλάκια να «χτίζουν» ξανά θέσεις.

Οι εγχώριες τραπεζικές μετοχές, αφενός δεν έχουν κορεστεί ανοδικά, όπως οι ευρωπαϊκές, αφετέρου παρουσιάζουν ποιοτικά στοιχεία που τις καθιστούν ελκυστικές, όπως κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης επισημαίνουν.

Οι τράπεζες έκαναν συνολικό τζίρο το περασμένο πενθήμερο 326,7 εκατ. ευρώ, πραγματοποιώντας μια από τις καλύτερες και πιο «γεμάτες» εβδομάδες του τρέχοντος έτους.

Η Εθνική διακίνησε συνολικό τζίρο 115 εκατ. ευρώ, ήτοι σχεδόν 23 εκατ. ευρώ ανά συνεδρίαση.

Επιφυλακτική άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στη Fed

Νέα περίοδος ευδαιμονίας στις αγορές διεθνώς

Σε μεγάλη εικόνα βεβαίως, το Χ.Α. δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ακολουθεί, έστω και με μικρότερη δυναμική, την παγκόσμια ευδαιμονία που επικρατεί στις αγορές.

Ασχέτως της πορείας των εκάστοτε οικονομιών, οι αγορές συνεχίζουν το ράλι τους, «επιδοτούμενες» από πλείστους μηχανισμούς ρευστότητας αλλά και άλλων παραγόντων που συμβάλλουν στη στροφή κεφαλαίων προς τις μετοχές.

Οι ασιατικοί δείκτες είχαν την περασμένη εβδομάδα την καλύτερη εβδομάδα από το 2008, με φόντο το νέο μεγάλο πακέτο στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση που περιλαμβάνει βήματα για την ενίσχυση της Χρηματιστηριακής Αγοράς και της Αγοράς Ακινήτων, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Placement για το 3,03% στην Κρι Κρι – Πλήρης επιβεβαίωση του Radar.gr

Την περασμένη Παρασκευή έλαβε χώρα και το placement στην Κρι Κρι, το οποίο ήταν ύψους ενός εκατ. μετοχών ήτοι το 3,03% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του Radar.gr προ ημερών.

Πιο αναλυτικά, πέρασε placement ενός εκατ. μετοχών στην Κρι Κρι, στα 12 ευρώ ανά μετοχή, με την αξία της συναλλαγής στα 12 εκατ. ευρώ.

Η διάθεση πραγματοποιήθηκε μέσω αρκετών πακέτων. Έγινε ένα μεγάλο πακέτο 693.300 μετοχών αξίας 9,29 εκατ. ευρώ, ενώ έγιναν και κάποια μικρότερα.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, η διάθεση των μετοχών πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της «ταχείας διαδικασίας βιβλίου προσφορών (accelerated book building process)», την οποία επιμελήθηκε η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, ενώ το σύνολο των προσφορών υπερκάλυψε το ύψος της διάθεσης κατά 50%.

Διαβάστε ακόμη: