Μετά τις μεθοδεύσεις που στήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από τους «γνωστούς – αγνώστους» με στόχο το «ξεπούλημα» το 10% της Εθνικής Τράπεζας, το «μεγάλο» παιχνίδι ολοκληρώνεται πετώντας έξω από το placement τους Έλληνες επενδυτές.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμετοχή του ελληνικού βιβλίου στη δημόσια προσφορά για τη διάθεση του 10% της Εθνικής Τράπεζας φαίνεται να κλειδώνει στην περιοχή του 15%.

Επισήμως διαρρέεται ότι η κατανομή του 15% υπαγορεύεται από την αγορά με βάση τις εκτιμήσεις του συμβούλου, αξιολογώντας το χαμηλό ποσοστό που πουλάει το Δημόσιο σε σχέση με το 18,39% που ελέγχει συνολικά στο Ταμείο.

Ωστόσο είναι προφανές ότι ο σύμβουλος με την συγκεκριμένη κατανομή κάνει ένα μεγάλο «δώρο» στους διεθνείς επενδυτές προκειμένου η διάθεση των μετοχών να καταστεί ελκυστική και να «σηκώσουν» το βάρος του placement.

Για να χρυσώσουν μάλιστα το χάπι ισχυρίζονται ότι το τελικό ποσοστό που θα διατεθεί στην ελληνική δημόσια προσφορά θα παραμείνει ανοιχτό, αφήνοντας τη δυνατότητα για μεγαλύτερο ποσοστό στο τελικό allocation.

Αυτό που έχει ανεβάσει στα «κάγκελα» τα εγχώρια χαρτοφυλάκια είναι ότι το 15% που εκτιμάται ότι τελικώς θα διατεθεί στην ελληνική δημόσια προσφορά είναι μικρότερο από αυτό που είχε καθοριστεί στο προηγούμενο placement τον περασμένο Νοέμβριο, το οποίο είχε ανέλθει στο 20%.

Από αυτό, το 40% είχε κατανεμηθεί σε ειδικούς επενδυτές και το 60% σε ιδιώτες. Η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί με βάση το διεθνές βιβλίο, που θα καλύψει όπως όλα δείχνουν το 85% της δημόσιας προσφοράς.

Oι ελληνικές συστημικές τράπεζες φαίνεται να επιβεβαιώνουν και εφέτος τις αισιόδοξες προβλέψεις για την κερδοφορία τους

Ξεχείλωσε το σχήμα των συμβούλων

Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο επέλεξε για την διάθεση του 10% οκτώ αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, συν οι Euroxx, Axia από Ελλάδα, όταν τον περασμένο Νοέμβριο για το 20%+2% χρειάστηκαν μόλις πέντε ξένες τράπεζες συν τις Axia, Euroxx.

Συγκεκριμένα, leader η JP Morgan με συνδιοργανωτές τις UBS, Morgan Stanley, Goldman Sachs (οι δύο τελευταίες ήταν ως πρόσφατα σύμβουλοι ΕΤΕ, όπως και στην περσινή διάθεση), Joinbookrunner’s οι Bank of America, Citi, Deutsche και BNP.

Σημειώνεται ότι με εξαίρεση την BofA οι υπόλοιπες δεν συμμετείχαν στο περσινό placement. Αντίθετα, η εν Ελλάδι δημόσια προσφορά παρέμεινε υπόθεση των NBG Securities και Euroxx.

Στο ταμπλό του Χ.Α. η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά κατά την διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας προς τα επίπεδα των 7,80 ευρώ και όλη η αγορά εκτιμά ότι το χθεσινό κλείσιμο είναι το πλέον κρίσιμο καθώς με βάση τη προηγούμενη εμπειρία το κλείσιμο της Παρασκευής ενδέχεται να αποτελεί το υψηλό σημείο του εύρους διάθεσης.

Εθνική Τράπεζα: Στα 7,20 ευρώ η τιμή διάθεσης με discount άνω του 30% - Στο 10% το ποσοστό διάθεσης - Εγκρίνεται την Παρασκευή το Ενημερωτικό – Ανοίγει το βιβλίο προσφορών την άλλη εβδομάδα

Ισχυρή ζήτηση κυρίως μεταξύ νέων επενδυτών

Από την ως τώρα πορεία του premarketing προκύπτει, σύμφωνα με στελέχη επενδυτικών τραπεζών που επιδιώκουν να συμμετάσχουν στο σχήμα αναδοχής, ισχυρή ζήτηση κυρίως μεταξύ νέων επενδυτών.

Αμερικανικών κυρίως funds, τα οποία δεν κατέχουν σημαντικές θέσεις σε Εθνική.

Αντίθετα, μικρότερης έντασης, σε σχέση με το placement Νοεμβρίου 2023, αναμένεται να είναι η συμμετοχή των παραδοσιακών θεσμικών επενδυτών.

Αν δεν υπάρξει άρδην ανατροπή του κλίματος, με περιορισμό της αυξημένης διάθεσης ανάληψης ρίσκου, η συνδυασμένη διάθεση θα υπερκαλυφθεί εύκολα, εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Εθνική Τράπεζα: Εν μέσω θέρους το δεύτερο placement - Γιατί η αγορά θεωρεί σίγουρη την διάθεση του υπολοίπου 18% τον ερχόμενο Ιούλιο - Τι προβλέπει ο νόμος του ΤΧΣ και ο παράγοντας των ευρωεκλογών και των αμερικανικών εκλογών!

Δέσμευση για νέα διάθεση μετοχών μετά την πάροδο ενός έτους

Καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας η JP Morgan, ως σύμβουλος διάθεσης του ΤΧΣ, πραγματοποίησε τη διερευνητική βολιδοσκόπηση (wallcrossing) της αγοράς, με στόχο εκτός από τις προθέσεις των επενδυτών να διερευνήσει την τιμή που είναι διατεθειμένοι να δώσουν για το 10% της Εθνικής.

Η διαδικασία εξασφαλίζει και τη δέσμευση ότι δεν θα κάνουν trade τη μετοχή, τηρώντας τους όρους περί εμπιστευτικότητας.

Με βάση αυτή τη διαδικασία θα καθοριστεί και το εύρος της τιμής διάθεσης, κάτι που θα «κλείσει» την τελευταία στιγμή πριν από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Το Δημόσιο, όπως θα διαμηνυθεί κατά τη διαδικασία του wallcrossing από την JP Morgan, δεν θα προχωρήσει σε νέα διάθεση μετοχών πριν από την πάροδο ενός έτους από το placement.

Στο προηγούμενο placement η περίοδος αυτή ήταν οι 6 μήνες και η επιμήκυνσή της στους 12 μήνες στοχεύει στο να καταστήσει πιο ελκυστική τη συμμετοχή επενδυτών στην παρούσα φάση.

Βάσει των αποτελεσμάτων του «σκιώδους» βιβλίου, το Δ.Σ. του Ταμείου πραγματοποίησε διαδοχικές συνεδριάσεις το σαββατοκύριακο.

Ανοιχτό παραμένει το αν προσδιοριστεί εξαρχής ένα πρόσθετο ποσοστό διάθεσης (ως 2%), στην περίπτωση που διαπιστωθεί υπερβάλλουσα ζήτηση.

Στελέχη επενδυτικής τραπεζικής εκτιμούν ότι αν προκύπτει από τις μη δεσμευτικές προσφορές (soft commitments) και την ένταση της ζήτησης, ισχυρή πιθανότητα επίτευξης ικανοποιητικής τιμής διάθεσης θα προσδιορισθεί υπερβάλλον ποσοστό διάθεσης.

Το ΤΧΣ κατέχει συνολικά 168.231.441 κοινές μετοχές Εθνικής, που ισοδυναμούν με το 18,39% του μετοχικού κεφαλαίου.

Σε περίπτωση διάθεσης του 10% ο αριθμός των μετοχών θα ανέλθει σε 91.471.515. Αν το προς διάθεση ποσοστό ανέλθει σε 12% ο αριθμός μετοχών διαμορφώνεται σε 109.765.818.

Τα έσοδα του ∆ημοσίου υπολογίζεται ότι θα φτάσουν κοντά στα 650 εκατ. ευρώ, ανάλογα πάντα με την τελική τιμή διάθεσης της μετοχής.

Είθισται σε αντίστοιχες περιπτώσεις να επιδιώκεται το ύψος του βιβλίου να κινείται στο επίπεδο του 1 δισ. ευρώ, προκειμένου το μέγεθος να καλύπτει χαρτοφυλάκια με υψηλό υπό διαχείριση ενεργητικό, που θέλουν να κτίσουν θέση.

Υπό το παραπάνω πρίσμα και με δεδομένη την ισχυρή ζήτηση που προκύπτει από το premarketing, οι υποψήφιοι ανάδοχοι πίεσαν για διάθεση υψηλότερου ποσοστού (13%).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι ανάδοχοι πίεσαν προς την κατεύθυνση διάθεσης μεγαλύτερου ποσοστού σε χαμηλότερη τιμή, παραθέτοντας σειρά από λόγους (διεύρυνση της ψαλίδας payouts ελληνικών – ευρωπαϊκών τραπεζών, διακράτηση υψηλών θέσεων σε ελληνικές τράπεζες από παραδοσιακά θεσμικά χαρτοφυλάκια, κίνδυνος νέας προσφοράς μετοχών, εφόσον δεν διατίθεται το σύνολο μετοχών ΤΧΣ, κ.ά.)

Το ενημερωτικό δελτίο προβλέπεται, βάσει του ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος, να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως τη Δευτέρα.

Βασικός σχεδιασμός Ταμείου και JP Morgan, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η συνδυασμένη προσφορά μετοχών σε εξωτερικό και Ελλάδα να ξεκινήσει τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και να ολοκληρωθεί την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου.

Εναλλακτικά, θα ξεκινήσει την Τρίτη 1 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Η τελική καταγραφή των μη δεσμευτικών προσφορών (οι επενδυτές έχουν δικαίωμα υπαναχώρησης χωρίς ρήτρες) θα ολοκληρωθεί σήμερα.

Διαβάστε ακόμη: