«Στόχος μας είναι η αύξηση της ελεύθερης διασποράς και της εμπορευσιμότητας της μετοχής. Δουλεύουμε με δύο market makers, όμως ήρθε η ώρα η οικογένεια να περιορίσει λίγο το ποσοστό της, από το 72,8% που είναι σήμερα».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κρι Κρι κ. Παναγιώτης Τσινάβος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών στο Χρηματιστήριο.

Ο ίδιος, μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης που έδωσαν το παρών αναλυτές, στελέχη της αγοράς και δημοσιογράφοι, σημείωσε πως η διοίκηση προσανατολίζεται σε πώληση μετοχών μέσω placement, το οποίο, θα γίνει «εντός του 2024».

Μολονότι δεν αποκάλυψε το εύρος του placement, κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν στο Radar.gr ότι η οικογένεια προσανατολίζεται να δώσει 1 εκατ. μετοχές, που αντιστοιχεί περίπου στο 2,9% του μετοχικού κεφαλαίου.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτό, το ποσοστό της οικογένειας θα περιοριστεί στο 70% ή λίγο κάτω από αυτό, ενώ το placement θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες και θα είναι πλησίον των σημερινών επιπέδων, ή λίγο υψηλότερα.

Θυμίζουμε πως χθες η μετοχή έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά και 13,25 ευρώ έχοντας άνοδο 1,92%, ενώ μόνο το τελευταίο τριήμερο ενισχύεται κατά 10,42%, ανεβάζοντας την απόδοση από την αρχή του τρέχοντος έτους στο +38,31%. Συνάμα, πλέον η εταιρεία αποτιμάται στα 438 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, η οικογένεια Τσινάβου, όπως προαναφέρθηκε ελέγχει το 72,8% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ 20,3% διατηρούν θεσμικοί και άλλοι ισχυροί επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επίσης, το 6,8% έχουν Έλληνες ιδιώτες επενδυτές. Σημειώνεται ότι στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 1ου εξαμήνου, η συμμετοχή ξένων αναλυτών και επενδυτών ήταν εξαιρετικά μεγάλη, ξεπερνώντας το 70% του συνόλου των συμμετεχόντων.

Είκοσι χρόνια στο χρηματιστήριο

Η χθεσινή εκδήλωση έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον κ. Τσινάβο να χτυπά το καμπανάκι, κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίασης στο Χ.Α.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Χ.Α. Γιάννος Κοντόπουλος, η Κρι Κρι εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2023 με κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα η μετοχή διαπραγματεύεται στην Κύρια Αγορά με κεφαλαιοποίηση πάνω από 430 εκατ. ευρώ, αποτελώντας πλέον την μεγαλύτερη σε όγκους χρηματιστηριακής αξίας εισηγμένη εταιρεία του κλάδου των τροφίμων.

Τα μεγέθη του 1ου εξαμήνου

Η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 παρουσίασε αυξημένο κύκλο εργασιών κατά 15,8% στα 130,87 εκατ. ευρώ έναντι 112,97 εκατ. ευρώ το 2023.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 29,44 εκατ. ευρώ έναντι 28,72 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 27,05 εκατ. ευρώ (έναντι 26,18 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 26,32 εκατ. ευρώ (έναντι 21,19 εκατ. ευρώ).

Πρόκειται για την ιστορικά υψηλότερη επίδοση της εταιρείας, αρκεί να τονιστεί πως πέρυσι, στη χρήση του 2023 που επίσης ήταν η κορυφαία από καταβολής, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 32 εκατ. ευρώ.

Στον κλάδο γιαουρτιού συνολικά οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 14,5% σε αξία και 19,7% σε όγκο.

Στις αγορές εξωτερικού, οι πωλήσεις γιαουρτιού παρουσιάζουν ισχυρή διψήφια ανάπτυξη 27,8%, ξεπερνώντας τα 63 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον αποτελούν το 62,6% της δραστηριότητας των γαλακτοκομικών.

Σημαντική ώθηση υπάρχει από τις βασικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας, καθώς και από την είσοδο σε νέες αγορές όπως η Γαλλία.

Εκτιμήσεις για το σύνολο του 2024

Για το υπόλοιπο της χρήσης 2024, η διοίκηση της Κρι Κρι εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η ισχυρή ανάπτυξη των οικονομικών της μεγεθών, οπότε προχώρησε σε αναπροσαρμογή των προβλέψεων της για την κερδοφορία.

Βάσει της αναθεωρημένης πρόβλεψης της διοίκησης για το 2024, οι συνολικές πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 245 εκατ. ευρώ (έναντι των 233 εκατ. ευρώ ως αρχική εκτίμηση) ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων (EBIT) να διαμορφωθούν στα επίπεδα περιθωρίου πέριξ του 16% (έναντι του 15% ως αρχική εκτίμηση).

Την ίδια ώρα οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, για την επόμενη 3ετία, αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά, σύμφωνα με την εταιρεία, στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας της γαλακτοβιομηχανίας.

Επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ στην τριετία

Όπως τόνισε χθες η διοίκηση, η εταιρεία έχει μηδενικό δανεισμό και πολύ ισχυρό ταμείο, με το οποίο χρηματοδοτεί όλες τις επενδυτικές της δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στην επόμενη τριετία προγραμματίζονται επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας της εταιρείας, η οποία διαχέεται και στην τοπική κοινωνία.

Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ημέρες η εταιρεία θα καταθέσει πρόταση για να υπαχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις, ύψους 40 εκατ. ευρώ στον Enterprise Greece για προϊόντα στρατηγικής φύσης όπως το γιαούρτι.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία προετοιμάζεται για ανάπτυξη της ζήτησης στο frozen yogurt, ενώ η διοίκηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει κάποια επένδυση στο εξωτερικό (με τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας), όμως τονίστηκε πως η βάση της παραγωγής θα παραμείνει στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη: