Μολονότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα πολιτικής και κυβερνητικής σταθερότητας, καθώς οι εκλογές είναι σε τρία χρόνια, διάστημα πολύ μεγάλο που αρκεί για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, εντούτοις οι πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν πολύ μεγάλες την περασμένη Παρασκευή.

Ο Γενικός Δείκτης καταποντίστηκε σε ποσοστό 2,19%, σε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις των τελευταίων μηνών, οι τράπεζες υποχώρησαν έως και 4,70%, ενώ καμιά μετοχή του Large Cap, δηλαδή της ελίτ του Χ.Α. δεν έκλεισε θετικά!

Βεβαίως, η αγορά σαφώς επηρεάστηκε από το διεθνές κλίμα και τις εξελίξεις στη Γαλλία, που οδήγησαν όλες τις ευρωπαϊκές αγορές σε μεγάλη πτώση.

Όμως, η αλήθεια είναι πως οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις δεν φαίνεται να βοήθησαν την αγορά η οποία ακόμα και μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, όχι μόνο δεν έδειξε σημάδια αντίδρασης, αλλά κινήθηκε χαμηλότερα. Αν και το μεγαλύτερο κομμάτι της πτώσης της Παρασκευής στο Χ.Α. οφείλεται στο πολύ άσχημο διεθνές κλίμα, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε στις 11:30 π.μ. δεν έστειλε κανένα μήνυμα ουσιαστικής, δομικής αλλαγής στην αγορά.

Μάλιστα, έως τις 12:00 μ.μ. ο Γ.Δ. κινούνταν εξισορροπητικά, ενώ κατόπιν κρέμασε κλείνοντας μάλιστα στο -2,19% και στις 1.406,91 μονάδες που ήταν και το χαμηλό ημέρας. Μάλιστα, οι απώλειες στις τράπεζες έφτασαν έως το -5,51% το περασμένο πενθήμερο, ενώ στα blue chips της πραγματικής οικονομίας η πτώση έφτασε έως το -6,63%, με αιχμή τις μετοχές της ενέργειας.

Άρα, η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι κρίσιμη και καθοριστική καθώς θα δείξει πολλά για το momentum του Χ.Α. δεδομένου ότι ήδη υπάρχει σημαντική πτώση από τα υψηλά των 1.502 μονάδων της 20ης Μαΐου. Αυτή η εβδομάδα θα δείξει την ανάγνωση που κάνει η αγορά στις πολιτικές εξελίξεις και στον ανασχηματισμό.

Σημάδια πανικού στο Μαξίμου – Άναρχος και χωρίς σχέδιο ανασχηματισμός

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς κρίνουν πως η ελληνική κυβέρνηση έδειξε σημάδια πανικού και μεγάλου σοκ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, επισπεύδοντας τον ανασχηματισμό υπό την πίεση των Μέσων Ενημέρωσης. Έναν ανασχηματισμό που ήρθε στο «πόδι», με άναρχο τρόπο, χωρίς σχέδιο, χωρίς ουσιαστική στόχευση αλλαγής πολιτικής, απλώς είχε καθαρά το χαρακτήρα της… εκτόνωσης της πίεσης της κοινής γνώμης, «τιμωρώντας» υπουργούς και υφυπουργούς που στην ουσία εφάρμοζαν την κυβερνητική πολιτική.

Ο Χάρης Θεοχάρης για παράδειγμα, δεν λειτουργούσε αυτόνομα και αυτόβουλα σε όλο το σχεδιασμό της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά πάντα σε στενή συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών αλλά και το Μαξίμου. Ο Κ. Μητσοτάκης, πολλάκις είχε υπερασπιστεί – σε συνεντεύξεις του εδώ και πολλούς μήνες – το νομοσχέδιο που στόχευε στις ακραίες στρεβλώσεις φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών, δεκάδες χιλιάδες των οποίων δηλώνουν μηδενικά εισοδήματα!

Ο ανασχηματισμός λοιπόν είχε το χαρακτήρα της… τιμωρίας ορισμένων, που μετατράπηκαν σε… Ιφιγένειες, ώστε να δοθεί ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι… διώξαμε τους κακούς. Όμως, οι αγορές, είναι αμείλικτες με τέτοιες πρακτικές.

Το πως θα διαβάσει η αγορά τις εξελίξεις και τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης μένει πλέον να φανεί πιο ξεκάθαρα αυτή την εβδομάδα, πάντα βεβαίως σε συνάρτηση με το διεθνές κλίμα. Το Χ.Α. μετά τις απώλειες 3,56% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και 4,38% σε επίπεδο τραπεζών την περασμένη εβδομάδα, ασφαλώς χρωστά αντίδραση μερικής αποκατάστασης. Άλλωστε, ο Γ.Δ. πλέον βρίσκεται σε χαμηλό δύο μηνών.

Αν υπάρξει έστω και μικρή εξομάλυνση του κλίματος διεθνώς, αλλά το Χ.Α. δεν αντιδράσει, πολλώ δε μάλλον αν – σε θετική κίνηση των ξένων αγορών – ο Γενικός Δείκτης χάσει και τις 1.400 μονάδες, τότε αυτό δεν θα είναι καλή «ανάγνωση» για τον ανασχηματισμό. Ως γνωστόν, η αγορά θέλει υπαρκτές, αποτελεσματικές και καίριες μεταρρυθμίσεις ενώ… μισεί την κομματοκρατία, τις κομματικές ισορροπίες, τις ποσοστώσεις, τα «ρεύματα», τις τάσεις και όλα αυτά τα τραγελαφικά που λαμβάνουν χώρα ερήμην της κοινωνίας.

Η αγορά πάντα μιλάει…

Στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν έχουμε δει ανασχηματισμούς να καταδικάζονται από την αγορά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με το Χ.Α. να δείχνει πολύ πριν από τις δημοσκοπήσεις και τις εκλογές το που οδηγείται η τάση της κοινωνίας. Μένει λοιπόν να δούμε αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έστω και χωρίς μεγάλο αντίπαλο προς το παρόν, έχει ακόμη πολιτικό κεφάλαιο και αποφασιστικότητα να «τρέξει» μεταρρυθμίσεις που δεν έτρεξε πέντε χρόνια τώρα.

Συνάμα, το γεγονός ότι «έκαψε» πολιτικό κεφάλαιο με το… λιβανιστήρι του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, απασχολώντας την κοινωνία επί έξι μήνες, μπορεί να αποβεί μοιραία κίνηση στο να μην έχει άλλο πολιτικό κεφάλαιο για να περάσει άλλες, πιο οικουμενικές και πιο σημαντικές για τους πολλούς, μεταρρυθμίσεις. Και αυτό, θα ήταν μοιραίο. Και αδικαιολόγητο…

Διαβάστε ακόμη