Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων (99,8%) στις τοπικές εκλογές, το κόμμα AKP του προέδρου Ερντογάν υπολείπεται του κόμματος της αντιπολίτευσης CHP με 35,5% έναντι 37,7%, εξηγεί η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.

Οι υποψήφιοι του CHP βρίσκονται σε τροχιά νίκης σε 36 από τις 81 επαρχίες, συμπεριλαμβανομένων των πέντε μεγαλύτερων πόλεων. Συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη, ο νυν δήμαρχος του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται του υποψηφίου του AKP Μουράτ Κουρούμ με 51,1% έναντι 39,6% με καταμετρημένο το 99,98% των ψήφων.

«Αν και η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων προέβλεπε ότι η αντιπολίτευση θα τα πήγαινε καλά και θα κέρδιζε στην Κωνσταντινούπολη, το μέγεθος στο προβάδισμα του CHP θα μπορούσε να θεωρηθεί έκπληξη. Η μέση δημοσκόπηση του Μαρτίου έβλεπε τον Ιμάμογλου να προηγείται με διαφορά λίγο μεγαλύτερη από 2 ποσοστιαίες μονάδες στην Κωνσταντινούπολη, ενώ φαίνεται να έχει κερδίσει με διαφορά μεγαλύτερη από 10 ποσοστιαίες μονάδες», εκτιμά η τράπεζα.

«Είναι πολύ νωρίς για να αναλυθούν πλήρως τα αποτελέσματα, αλλά σε σύγκριση με τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι οι υποστηρικτές μικρότερων κομμάτων όπως το κόμμα DEM και το κόμμα IYI ψήφισαν στρατηγικά σε πολλές εκλογικές περιφέρειες, όπως η Κωνσταντινούπολη, και υποστήριξαν τους υποψηφίους του CHP. Η ψήφος της αντιπολίτευσης αποδείχθηκε αρκετά ενωμένη παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση επισήμως έχει διασπαστεί (η προηγούμενη συμμαχία του CHP με το DEM και το IYI διαλύθηκε τον περασμένο χρόνο). Αντίθετα, το Κόμμα Νέας Ευημερίας, το οποίο υποστήριζε προηγουμένως το ΑΚΡ, έβαλε δικούς του υποψηφίους και έκανε σημαντική πρόοδο, αφαιρώντας πιθανότατα ψήφους από το ΑΚΡ, κερδίζοντας 6% σε εθνικό επίπεδο», υπογραμμίζει η Goldman Sachs.

«Κρίνοντας από συνεντεύξεις που αναφέρθηκαν ευρέως στον τύπο, οι ψηφοφόροι προφανώς επίσης δεν ευνόησαν το ΑΚΡ λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και ιδίως του υψηλού διψήφιου πληθωρισμού. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν χαμηλή αυτή τη φορά στο 78,4% σε σύγκριση με τις γενικές εκλογές πέρυσι (87%) και τις τοπικές εκλογές του 2019 (84,7%), πιθανότατα ιδιαίτερα μεταξύ των υποστηρικτών του ΑΚΡ. Ο πρόεδρος Ερντογάν αναγνώρισε την ήττα δηλώνοντας ότι “δεν πήραμε το αποτέλεσμα που θέλαμε στις τοπικές εκλογές. Τα αποτελέσματα της κάλπης μας δείχνουν ότι χάσαμε ύψος. Θα συζητήσουμε τους λόγους αυτής της τοπικής οπισθοδρόμησης. Θα εντοπίσουμε τα προβλήματα και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα”, επισημαίνει ο οίκος.

«Παρά το εκλογικό αποτέλεσμα, ο πρόεδρος υποσχέθηκε να συνεχίσει την τρέχουσα οικονομική στρατηγική με στόχο τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με το Bloomberg δήλωσε: “Έχουμε εφαρμόσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά μας με αποφασιστικότητα. Μείναμε μακριά από λαϊκιστικά βήματα που θα επιβάρυναν τη χώρα μας, το έθνος και τις μελλοντικές γενιές… και θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα του οικονομικού μας προγράμματος, με αιχμή τη βελτίωση του πληθωρισμού”, σημειώνει η επενδυτική τράπεζα.

«Πιστεύουμε ότι οι εκλογές έχουν περάσει, τα αποτελέσματα είναι σε μεγάλο βαθμό αδιαμφισβήτητα και ο πρόεδρος Ερντογάν που δεσμεύεται στην τρέχουσα οικονομική πολιτική θα γίνει δεκτός με ικανοποίηση από την αγορά. Υπήρξαν μεγάλες εκροές κεφαλαίων από την αρχή του έτους που οδήγησαν σε ακαθάριστες απώλειες αποθεματικών ύψους 17 δισ. δολαρίων, τις οποίες αποδώσαμε τουλάχιστον εν μέρει στην αβεβαιότητα των εκλογών και στην εμπειρία του περασμένου έτους, όταν τις γενικές εκλογές ακολούθησε απότομη υποτίμηση. Έτσι, η απλή διατήρηση των τρεχουσών πολιτικών, που αναμένουμε να γίνει, θα πρέπει κατά την άποψή μας να στηρίξει τις ροές κεφαλαίων τις επόμενες εβδομάδες και με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να έχει διορθωθεί διαρθρωτικά απότομα και εποχικά να πρόκειται να βελτιωθεί, θεωρούμε ότι η τουρκική λίρα θα πρέπει να στηριχθεί πολύ καλύτερα από ότι τους τελευταίους μήνες», συμπεραίνει η Goldman Sachs.

Διαβάστε ακόμη: