Δεν χωρεί αμφιβολία ότι Goldman Sachs, JP Morgan, ξένες επενδυτικές τράπεζες και πανίσχυρα διεθνή funds, με μετοχικές θέσεις, παρουσία και αναφορές επί χρόνια στην Ελλάδα, επιχειρούν εσχάτως να στηρίξουν και να προκαλέσουν ανοδική τάση στις τραπεζικές μετοχές!

Κύριοι συντελεστές της επιδιωκόμενης ανοδικής κίνησης στις τράπεζες, είναι αδιαμφισβήτητα οι Goldman Sachs και JP Morgan, οι δύο μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες που πρωτοστάτησαν και συντήρησαν τις αυξήσεις κεφαλαίου – μαμούθ της Τρ. Πειραιώς και της Alpha bank!

Οι δύο πολύ ισχυροί «παίκτες» της διεθνούς αγοράς οι οποίοι στην Ελλάδα και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έπαιξαν ρόλο συντονιστή και επί της ουσίας «έβαλαν στις αυξήσεις κεφαλαίου» των 2 συστημικών τραπεζών, «κάθε καρυδιάς καρύδι», τους κάθε λογής αφερέγγυους πελάτες τους, οι οποίοι δεν δεσμεύθηκαν να μην ρευστοποιήσουν και στην «πρώτη κανόνια» στην Ουκρανία, «το έβαλαν στα πόδια» και «άδειαζαν καραβιές» τραπεζικών μετοχών!

Η ευθύνη πρωτίστως της Goldman Sachs και των διαχειριστών – νταραβεριτζήδων της είναι πρωτοφανής και τεράστια, όπως φυσικά και της JP Morgan που επίσης είχε συντονιστικό ρόλο στην αύξηση της Alpha bank!

Υπό την οπτική γωνία αυτή και υπό το βάρος της ευθύνης και των νέων δεδομένων, την ώρα τούτη Goldman Sachs και JP Morgan σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν τις τιμές αλλά και το όνομα τους που «χάλασε». πρωτοστατούν στο …γύρισμα προς τα πάνω, των τραπεζικών μετοχών!

Συνεπικουρούμενοι από πανίσχυρους παίκτες, όπως η Capital, η Fidelity, ο Ολλανδός Χόλτερμαν του Ελλάκτωρα καθώς και πολλά κορυφαία funds, με αφορμή την άνοδο των επιτοκίων και τα κέρδη – καθώς και την αύξηση στις αποδόσεις- των συστημικών τραπεζών οι οποίες ευνοούνται από την εξέλιξη αυτή!

Ιδίως μάλιστα από τη στιγμή που η σχέση της λογιστικής τους αξίας με την κεφαλαιοποίηση τους καταδεικνύει ότι αποτελούν τις φθηνότερες στην Ευρώπη!

Η δραστηριοποίηση αυτή των αμερικανικών τραπεζών, των κορυφαίων funds του πλανήτη αλλά και πανίσχυρων παικτών της εγχώριας αγοράς, σε συνδυασμό με την άνοδο της Wall Street και τις προσδοκίες για ομαλοποίηση της ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων, διαμορφώνουν πλέον σταδιακά ένα καλύτερο χρηματιστηριακό κλίμα, που καθοδηγείται από τις τράπεζες και αναμένεται να υποστηριχθεί από μεγάλα επιχειρηματικά ντιλ που είναι σε εξέλιξη, αλλά και την προώθηση εκ νέου των εμβληματικών αποκρατικοποιήσεων, τώρα που οι εκλογές πάνε οριστικά πίσω!