Παραιτήθηκε ο Υφυπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Πάτρικ Γκράιχεν, μετά το σκάνδαλο νεποτισμού και κατάχρησης εξουσίας, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε τα τελευταία 24άωρα.

«Ήταν μία δύσκολη απόφαση. Δύσκολη για εμένα και σκληρή για τον Πάτρικ Γκράιχεν», τόνισε, εμφανώς φορτισμένος, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ και προσέθεσε ότι «οι άνθρωποι κάνουν λάθη», ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για υπερβολικά πολλά λάθη, τα οποία αποκάλυψε ο εσωτερικός έλεγχος του Υπουργείου. «Αποφασίσαμε να μη συνεχίσουμε τη συνεργασία μας», συνέχισε και τόνισε ότι «το διακύβευμα είναι η διαφύλαξη της αξιοπιστίας του Υπουργείου, ως θεσμού».

Ο κ. Χάμπεκ, ο οποίος μέχρι τώρα κάλυπτε τον στενό συνεργάτη του και μάλιστα, με την έγκριση του Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, σημείωσε ότι ο κ. Γκράιχεν δέχθηκε μεγαλύτερη κριτική από όση του αναλογούσε και κακόβουλα σχόλια από ακροδεξιούς κύκλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία αναπαρήχθησαν κατόπιν από φιλορωσικούς λογαριασμούς. «Δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία, όμως, δεν πρέπει και δεν επιτρέπεται η πολιτική αντιπαράθεση να γίνεται με αυτόν τον τρόπο», υποστήριξε ο κ. Χάμπεκ.

Το σκάνδαλο «ξέσπασε» στις αρχές του μήνα, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Πάτρικ Γκράιχεν συμμετείχε στην επιτροπή που επέλεξε τον κουμπάρο του, Μίχαελ Σέφερ, ως επικεφαλής της εποπτευόμενης από το Υπουργείο Οικονομίας Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ενέργειας (DENA). Ωστόσο, όπως προέκυψε από τις εσωτερικές έρευνες, προνομιακή μεταχείριση είχε και περιβαλλοντική οργάνωση, στην οποία ηγετική θέση κατέχει η αδελφή του Γκράιχεν, Βερένα, η οποία είναι και σύζυγος του έτερου Υφυπουργού Οικονομίας, Μίχαελ Κέλνερ.

Διαβάστε ακόμη: