H «πράσινη μετάβαση» θα είναι επιτυχής μόνο εάν λειτουργεί προς το οικονομικό συμφέρον όλων», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, μιλώντας απόψε (17/02) στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Ακόμη, ο κ. Χάμπεκ τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής περισσότερων κοινών κανόνων, ώστε –όπως είπε– να μην ισχύει ο «νόμος της ζούγκλας» και να καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης.

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο στα βιομηχανικά κράτη ότι η συνεργασία συνεπάγεται κόστος και ότι δεν μπορούν πλέον να προσπορίζονται κέρδη εις βάρος των άλλων», ανέφερε, μιλώντας σε πάνελ με θέμα τη «Γεωπολιτική της Πράσινης Μετάβασης».

Ο «Πράσινος» Υπουργός προειδοποίησε για τους κινδύνους από την αδιαφορία στην υπερθέρμανση του πλανήτη, όμως, παραδέχθηκε ότι «δεν αρκούν οι λόγοι ηθικής, η προστασία του κλίματος θα πετύχει μόνο εάν είναι και προς το οικονομικό συμφέρον των κρατών».

Ο Αντιπρόεδρος τα Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, περιέγραψε ως μεγάλη πρόκληση της ανθρωπότητας την εφαρμογή της μετάβασης κατά δίκαιο τρόπο για όλους. Χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου αντιμετωπίζουν την πολιτική για την προστασία του κλίματος ως ζήτημα των πλουσίων.

«Οι φτωχότερες χώρες δεν πρέπει να ξεχασθούν», υπογράμμισε, ενώ, προσέθεσε ότι ένα βασικό ερώτημα αποτελεί πόσα χρήματα είναι διατεθειμένος να επενδύσει κανείς σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Το κόστος της αδράνειας θα είναι, ωστόσο, πολύ υψηλότερο από την επένδυση που απαιτείται», τόνισε.

Διαβάστε ακόμη: