Η Γερμανία «έχασε» τους κλιματικούς της στόχους για το περασμένο έτος, πιθανότατα λόγω της αυξημένης λειτουργίας των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύση άνθρακα, στην προσπάθεια να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο.

Πάντως, η συνολική κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε κατά 5%.

Οι εκπομπές καυσαερίων αυξήθηκαν το 2022, καθώς η Γερμανία αναγκάσθηκε να βασισθεί περισσότερο στην ενέργεια από άνθρακα, ως υποκατάστατο του φυσικού αερίου και έτσι, ακυρώθηκε το σχέδιο για μείωση των αερίων θερμοκηπίου. Η ενεργειακή κρίση έχει ανατρέψει τους κλιματικούς στόχους της κυβέρνησης, επισημάνθηκε στη μελέτη. Ενδεικτικά, στους τομείς των μεταφορών και των κατασκευών, οι στόχοι δεν επετεύχθησαν.

Η κυκλοφορία αυξήθηκε μετά την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ, δεν ελήφθησαν πολιτικά μέτρα περιορισμού των εκπομπών, σύμφωνα με μελέτη της δεξαμενής σκέψης για την ενεργειακή μετάβαση, Agora Energiewende, την οποία δημοσίευσε το περιοδικό Spiegel.

Η Γερμανία παρήγαγε 761 εκατομμύρια τόνους αερίων θερμοκηπίου, σχεδόν όσους και το 2021. Το ανώτατο όριο της κυβέρνησης για το 2022, ήταν χαμηλότερο κατά πέντε εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. «Με 39% λιγότερες εκπομπές σε σύγκριση με το 1990, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε κάτω από τον στόχο του 40% για το 2022 και μέχρι το 2030, η Γερμανία επιθυμεί να έχει μειώσει τις εκπομπές συνολικά, κατά 65%», τόνισε ο επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης, Σίμον Μιούλερ, και σημείωσε ότι «εντός του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση πρέπει να αντιστρέψει την τάση.

Η Agora Energiewende υποστήριξε ότι η συνολική κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε κατά σχεδόν 5%, γεγονός το οποίο αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των τιμών, τις –σχετικά– υψηλές θερμοκρασίες και τις ευνοϊκές συνθήκες για τη λειτουργία αιολικών και ηλιακών συστημάτων. Το 2022, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ποτέ, φθάνοντας τις 248 τεραβατώρες και καταγράφοντας αύξηση κατά 10%, από το 2021.

Διαβάστε ακόμη: