«Η ανοσία στον πληθυσμό θα διασφαλίσει ότι ο ιός δε θα εξαπλωθεί, πλέον, πολύ το καλοκαίρι· εκτός εάν υπάρξει άλλη μετάλλαξη», εκτίμησε ο Κρίστιαν Ντρόστεν, μία από τις εξέχουσες φωνές μεταξύ των ειδικών στο ζήτημα του κορωνοϊού. «Βιώνουμε το πρώτο ενδημικό κύμα με τον SARS–CoV–2 αυτόν τον χειμώνα και κατά τη γνώμη μου, η πανδημία έχει ολοκληρωθεί», τόνισε ο επικεφαλής ιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charité του Βερολίνου, μιλώντας στο “Tagesspiegel”.

«Ύστερα από τον εφετινό χειμώνα, η ανοσία του πληθυσμού θα είναι τόσο ευρεία και ανθεκτική, που ο ιός δύσκολα θα μπορέσει να περάσει το καλοκαίρι. Ο μόνος περιορισμός που μπορεί να υπάρξει, είναι μία νέα μετάλλαξη. Αλλά δεν το περιμένω πια, αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

Όλο και περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Ο Έλληνας Εντατικολόγος, Κρίστιαν Καραγιαννίδης, απάντησε θετικά στο ερώτημα αν η πανδημία θα λήξει μετά τον χειμώνα. «Περιμένω ότι η πανδημία πλέον θα πνέει τα λοίσθια όλο και περισσότερο», υπογράμμισε, μιλώντας στο RND.

Ο κ. Καραγιαννίδης, ο οποίος είναι και μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, συμπλήρωσε ότι «σίγουρα, θα υπάρχει ακόμη το… ένα ή το άλλο, μικρό “κύμα”. Ωστόσο, η κατάσταση ανοσίας του πληθυσμού είναι σταθερή και θα υπάρχουν σημαντικά λιγότεροι ασθενείς με κορωνοϊό στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Πλέον, ο κίνδυνος είναι ενδημικός»

Ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (STIKO), Τόμας Μέρτενς, συμμερίζεται την εκτίμηση ότι ο κορωνοϊός είναι ενδημικός, πια. «Μία πανδημία ορίζεται πρωτίστως από το γεγονός ότι ένα παγκοσμίως άγνωστο παθογόνο –με το οποίο οι άνθρωποι δεν έχουν ανοσολογική εμπειρία– εισβάλλει στον πληθυσμό. Αυτό δεν ισχύει πλέον», αποσαφήνισε.

Διαβάστε ακόμη: