Η Γερμανία απέστειλε στην Κίνα την πρώτη παρτίδα εμβολίων της BioNTech κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με σημερινή (21/12) τοποθέτηση εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης. Αποτελεί το πρώτο μη κινεζικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που θα παραδοθεί στη χώρα. Δε δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τον χρόνο παράδοσης και το μέγεθος του φορτίου που αποστέλλεται.

Η αποστολή, έρχεται αφότου η Κίνα συμφώνησε να επιτρέψει σε Γερμανούς υπηκόους που διαμένουν στην ασιατική χώρα να λάβουν το εμβόλιο, έπειτα από συμφωνία που επετεύχθη κατά την επίσκεψη του Καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς, στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, με τον Γερμανό ηγέτη να πιέζει την κινεζική πλευρά, ώστε να επιτραπεί η δωρεάν διάθεση του εμβολίου και σε Κινέζους πολίτες.

«Βρίσκομαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι ένα φορτίο με εμβόλια της BioNtech βρίσκεται καθ’ οδόν, με προορισμό την Κίνα», τόνισε ο εκπρόσωπος, μιλώντας από το Βερολίνο. Μέχρι στιγμής, το Πεκίνο επέμενε να χρησιμοποιεί μονάχα εμβόλια εγχώριας παραγωγής, τα οποία δε βασίζονται στη δυτική τεχνολογία mRNA, αλλά σε πιο παραδοσιακές τεχνολογίες.

Η αποστολή ακολουθεί την κατάργηση από το Πεκίνο του αυστηρού καθεστώτος λόκνταουν, ήτοι της πολιτικής «μηδενικής COVID–19», μία αλλαγή πολιτικής που οδήγησε σε «κύμα» κρουσμάτων που εξέθεσε το «εύθραυστο» σύστημα υγείας της Κίνας. Επιστήμονες προβλέπουν ότι η χώρα των 1.4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο θανάτους από τον πανδημικό ιό, το επόμενο έτος.

Το γεγονός να επιτρέπεται η πρόσβαση των Γερμανών ομογενών σε ένα δυτικό εμβόλιο, αποτελεί μία μεγάλη χειρονομία προς το Βερολίνο, που αντανακλά την προσπάθεια του Πεκίνου να ενισχύσει τους δεσμούς με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από χρόνια εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών για το εμπόριο και το κλίμα.

Διαβάστε ακόμη: