Η ισχύς του δολαρίου ως ο βασιλιάς των νομισμάτων μειώνεται σταθερά τα τελευταία 25 χρόνια.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία COFER του ΔΝΤ, το παγκόσμιο μερίδιο των συναλλαγματικών αποθεμάτων σε δολάρια ΗΠΑ μειώθηκε στο 59,15% το τρίτο τρίμηνο 2021, από 59,23% το δεύτερο τρίμηνο 2021, παραμένοντας σε χαμηλό 26 ετών τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα που εκφράζονται σε δολάρια είναι τίτλοι του Δημοσίου, εταιρικά ομόλογα των ΗΠΑ, τίτλοι που υποστηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια των ΗΠΑ και άλλα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια ΗΠΑ που κατέχονται από ξένες κεντρικές τράπεζες.
Το 2001, πριν φτάσει επίσημα το ευρώ, το μερίδιο του δολαρίου ήταν 71,5%. Έκτοτε, έχει μειωθεί κατά 12,3 ποσοστιαίες μονάδες.
Το 1977, όταν ο πληθωρισμός μαινόταν στις ΗΠΑ, το μερίδιο του δολαρίου ήταν 85%.
Και όταν φαινόταν ότι η Fed δεν έκανε τίποτα για τον πληθωρισμό που απειλούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο, οι ξένες κεντρικές τράπεζες άρχισαν να κάνουν ντάμπινγκ σε περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια ΗΠΑ και ο δείκτης δολαρίου κατέρρευσε.
Η βουτιά της μετοχής του δολαρίου έφτασε στο κάτω μέρος το 1991, αφού η καταστολή του πληθωρισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1980 προκάλεσε μείωση του πληθωρισμού.
Καθώς αυξανόταν η εμπιστοσύνη ότι η Fed θα κρατούσε τον πληθωρισμό λίγο-πολύ υπό έλεγχο, το μερίδιο του δολαρίου στη συνέχεια αυξήθηκε κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2000 όταν έφτασε το ευρώ.
Έκτοτε, κατά τη διάρκεια αυτών των 20 ετών, άλλες κεντρικές τράπεζες διαφοροποιούνται σταδιακά από τα διαθέσιμα σε δολάρια ΗΠΑ (στοιχεία τέλους έτους, εκτός από το 2021 = 3ο τρίμηνο):
Δεν περιλαμβάνονται στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει μια κεντρική τράπεζα στο δικό της νόμισμα, όπως τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει η Fed σε δολάρια, τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει η ΕΚΤ σε ευρώ ή η Τράπεζα της Ιαπωνίας σε γεν. περιουσιακά στοιχεία.
Επίδραση των συναλλαγματικών ισοτιμιών στα συναλλαγματικά αποθέματα
Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες μεταξύ του δολαρίου ΗΠΑ και άλλων νομισμάτων επηρεάζουν την αξία σε δολάρια των αποθεματικών εκτός δολαρίων.
Έτσι, για παράδειγμα, η αξία των ομολόγων σε ευρώ που κατέχει η Κίνα εκφράζεται σε δολάρια ΗΠΑ για να είναι συμβατή με όλες τις άλλες κατοχές. Όλες οι συμμετοχές που είναι εκφρασμένες σε νομίσματα εκτός δολαρίου εκφράζονται σε USD, και αυτές οι εγγραφές σε USD για περιουσιακά στοιχεία εκτός USD κινούνται επίσης ανάλογα με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Ωστόσο, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες των κύριων ζευγών νομισμάτων ήταν αξιοσημείωτα σταθερές τις τελευταίες δύο δεκαετίες, παρά τις ενδιάμεσες διακυμάνσεις, όπως φαίνεται από τον δείκτη δολαρίου (DXY), ο οποίος τώρα έχει επιστρέψει εκεί που ήταν το 1999.
Έτσι, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες είχαν μικρή ή καθόλου επίδραση στην ουσιαστική μείωση του μεριδίου του δολαρίου στα συναλλαγματικά αποθέματα. Αυτή η πτώση οφειλόταν κυρίως στη διαφοροποίηση των κεντρικών τραπεζών από τις συμμετοχές σε δολάρια προς όφελος των συμμετοχών εκτός δολαρίων – ίσως λίγο νευρικές για τα δίδυμα ελλείμματα στις ΗΠΑ – αλλά το κάνουν πολύ αργά για να αποφύγουν την ανατροπή ολόκληρου του σπιτιού των καρτών.
Την 1η Ιανουαρίου 2022, τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ γιόρτασαν τα 20ά γενέθλιά τους. Η ιδέα του ευρώ εκφράστηκε πρς τους κατοίκους της ΕΕ με τον δηλωμένο και συχνά εκφραζόμενο στόχο της «ισότητας» με το δολάριο: ισοτιμία ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, ως νόμισμα συναλλαγών και ως νόμισμα χρηματοδότησης.
Όταν σχηματίστηκε το ευρώ, οι χρεωστικοί τίτλοι και οι μετοχικοί τίτλοι σε τοπικό νόμισμα, που προηγουμένως εκδόθηκαν σε τοπικό νόμισμα, μετατράπηκαν σε περιουσιακά στοιχεία σε ευρώ και οι τόκοι και τα μερίσματα καταβλήθηκαν στη συνέχεια σε ευρώ, κ.λπ. Τα νομίσματα που πήγαιναν στο ευρώ, π. ως γερμανικό μάρκο, ήταν ήδη αποθεματικά νομίσματα. Καθώς αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μετατράπηκαν σε ευρώ, το ίδιο μετατράπηκε σε ομόλογα του γερμανικού δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες και άλλα παρόμοια.
Ως αποθεματικό νόμισμα λοιπόν, το ευρώ δεν ξεκίνησε από το μηδέν. Συνεχίστηκε από εκεί που σταμάτησαν τα νομίσματα των μελών. Από την κρίση χρέους του ευρώ, το μερίδιο του ευρώ στα παγκόσμια αποθεματικά νομίσματα έχει κολλήσει στο 20% περίπου και το όνειρο της «ισότητας του δολαρίου» έχει εξαφανιστεί.
Αλλά είναι το αδιαμφισβήτητο δεύτερο μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα. Τα υπόλοιπα αποθεματικά νομίσματα είναι δευτερεύουσες εγγραφές στο κάτω μέρος του γραφήματος, συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού ρενμίνμπι, της έντονης κόκκινης γραμμής:
Τα δευτερεύοντα αποθεματικά νομίσματα
Το γεν, το τρίτο μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα, εκτινάχθηκε από το 2015 και έφτασε σε μερίδιο 6% το 4ο τρίμηνο του 2020.
Παρά τη ταραχή γύρω από το Brexit, η βρετανική στερλίνα (GBP), του τέταρτου μεγαλύτερου αποθεματικού νομίσματος, παρέμεινε περίπου σταθερή. Το μερίδιο του κινεζικού ρενμίνμπι (RMB) αυξάνεται στα μωρά και το τρίτο τρίμηνο έφτασε σε μερίδιο 2,66%, μικρό σε σύγκριση με την παγκόσμια εμπορική ισχύ της οικονομίας της Κίνας.
Το ΔΝΤ αύξησε το ρενμίνμπι σε επίσημο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα τον Οκτώβριο του 2016, συμπεριλαμβάνοντάς το στο καλάθι των νομισμάτων που υποστηρίζουν τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDR).
Ωστόσο, το RMB, αν και είναι ελεύθερα μετατρέψιμο για εμπορικούς σκοπούς, εξακολουθεί να μην είναι ελεύθερα μετατρέψιμο βάσει του λογαριασμού κεφαλαίου της Κίνας. Και οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν διστακτικές γι’ αυτό. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το μερίδιο του ρενμίνμπι αυξήθηκε κατά 1,54 ποσοστιαίες μονάδες. Με αυτόν τον ρυθμό, το RMB θα χρειαζόταν πάνω από 50 χρόνια για να φτάσει σε μερίδιο 25%.
Αποθεματικά νομίσματα και εμπορικά ελλείμματα και πλεονάσματα
Η θέση του δολαρίου ΗΠΑ ως το κυρίαρχο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα επέτρεψε τα τεράστια δίδυμα ελλείμματα που εμφανίζονται σε όλο τους το μεγαλείο από το αυξανόμενο δημόσιο χρέος της αμερικανικής κυβέρνησης, τώρα κοντά στα 30 τρισεκατομμύρια δολάρια, και από την ανελέητη εξωχώρια παραγωγή της Corporate America που οδηγεί στο τερατώδες και τα συνεχώς αυξανόμενα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ.
Όμως η Ευρωζώνη είχε μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα με τον υπόλοιπο κόσμο τα τελευταία χρόνια – ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου εμπορικού πλεονάσματος 183 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης καταδεικνύει στην πραγματικότητα ότι μια οικονομική περιοχή με μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα μπορεί επίσης να έχει ένα από τα κορυφαία αποθεματικά νομίσματα, καταρρίπτοντας παλιές θεωρίες ότι ένα μεγάλο αποθεματικό νόμισμα πρέπει να συνδέεται με μεγάλο εμπορικό έλλειμμα.
Όμως, όπως καθιστά πολύ σαφές η κατάσταση στις ΗΠΑ: Η κατοχή του κυρίαρχου αποθεματικού νομίσματος επιτρέπει και ενθαρρύνει τις ΗΠΑ να αυξήσουν τα δίδυμα ελλείμματά τους.
Η Μεγάλη Στέρηση: Θα είναι το 2022 το «τέλος» της πανδημίας;
Κακώς συγκρίνουμε τον πληθωρισμό με του 1979 – Είναι πολύ χειρότερος
Το bitcoin θα είναι ο «αντικαταστάτης» του δολαρίου, λέει ο συνιδρυτής του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ