Το έλλειμμα εκτοξεύθηκε στα $97,8 δισ. καθώς συρρικνώθηκαν περαιτέρω οι εξαγωγές

“Πάτο” έπιασε το αμερικανικό εμπορικό ισοζύγιο. Η άλλοτε ισχυρότερη οικονομία του κόσμου πλέον παραδίδει ξεκάθαρα τη σκυτάλη στον ασιατικό γίγαντα, ο οποίος έτσι κι άλλιως ήταν η πρώτη οικονομία στον κόσμο (σε πραγματικό ΑΕΠ) εδώ και χρόνια…

Βέβαια το χρηματοπιστωτικό σύστημα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Δύσης φροντίζει ακόμη να παρουσιάζει ένα υψηλότερο ονομαστικό ΑΕΠ (πλασματικό στην ουσία), όμως για πόσο ακόμα; Οι εξαγωγές του Αμερικάνου ολοένα και συρρικνώνονται, την ώρα που ελάχιστες βιομηχανίες παραμένουν, πέρα από τους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Και παρότι ο έλεγχος της Big Tech αποτελεί υπερδύναμη, η πραγματική παραγωγή είναι αυτή που θα καθορίσει αν η ηγέτιδα του Δυτικού πολιτισμού θα αντέξει την κρίση που έχει ήδη αρχίσει να δείχνει τα δόντια της μέσω του πληθωρισμού

Αύξηση 17,5% του ελλείμματος

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ κατέγραψε άλμα τον Νοέμβριο 2021, σκαρφαλώνοντας σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, με τη χώρα να παραμένει σε τροχιά να παρουσίαση το μεγαλύτερο ετήσιο έλλειμμα στην ιστορία της το 2021.

Ιστορικό χαμηλό βάρεσε το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ

Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 17,5% τον προηγούμενο μήνα και ανήλθε στα 97,8 δισ. δολάρια, έναντι 83,2 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η σημαντική αυτή αύξηση οφείλεται στην εκτίναξη των εισαγωγών και την υποχώρηση το ίδιο διάστημα των εξαγωγών της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, οι εισαγωγές αγαθών των ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση 4,7% τον Νοέμβριο και ανήλθαν στα 252,4 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 2,1%, διαμορφούμενες στα 154,7 δισ. δολάρια.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ είναι πιθανό να υποχωρήσει το 2022, καθώς ανακάμπτουν οι άλλες χώρες και αναμένεται να καταγραφεί αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών, ωστόσο δεδομένου ότι τα ελλείμματα των ΗΠΑ είναι υψηλά εδώ και χρόνια είναι πιθανό η εικόνα αυτή να συνεχιστεί.

Εν τω μεταξύ, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση των αποθεμάτων χονδρικής των ΗΠΑ κατά 1,2% τον Νοέμβριο, αλλά και των αποθεμάτων λιανικής, τα οποία σύμφωνα με τις προκαταρκτικές προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 2%.

Κακώς συγκρίνουμε τον πληθωρισμό με του 1979 – Είναι πολύ χειρότερος

Απίστευτο κι όμως αμερικανικό: Η IRS ζητά φόρο… κλοπιμαίων!

Μπλοκμπάστερ έτος: Ποτέ άλλοτε οι εταιρίες δεν άντλησαν τόσο χρήμα

ΜΠΑΜ ανάπτυξης 7,1% – ΚΡΑΧ ελλείμματος 9,9%!