Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές ακολούθησαν την παγκόσμια θετική τάση την Παρασκευή, ενισχύοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης καθώς οι επενδυτές δημιουργούν αποθέματα μετά από μια σειρά από οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,56%, καθώς οι μετοχές εξόρυξης αυξήθηκαν κατά 2% και η τεχνολογία κέρδισε 1,2%.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν από τους λίγους κλάδους που σημείωσαν απώλειες, με πτώση 0,6%.

Σε όλη την Ευρώπη, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο. Μια άμεση εκτίμηση για την ευρωζώνη έδειξε ότι ο μετρούμενος πληθωρισμός μειώθηκε από 8,6% σε 8,5%, αλλά αυτό ήταν πάνω από μια συναινετική εκτίμηση ενώ ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε από 5,3% σε 5,6%.

Οι αυξήσεις των τιμών επιταχύνθηκαν απροσδόκητα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

η επίτευξη του πληθωρισμού στο στόχο του 2% θα χρειαστεί ακόμα χρόνο

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde δήλωσε την Πέμπτη ότι η επίτευξη του πληθωρισμού στο στόχο του 2% θα χρειαστεί ακόμα χρόνο και ότι η προηγουμένως σηματοδοτημένη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο εξακολουθεί να είναι ανοιχτή, σύμφωνα με το Reuters.

Ο μεταποιητικός PMI της ευρωζώνης που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα παρουσίασε πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αν και η S&P Global δήλωσε ότι υποχώρησε από τα αποθέματα αγορών και ότι οι όγκοι παραγωγής σε ολόκληρο το μπλοκ είχαν γενικά σταθεροποιηθεί.

Οι παγκόσμιες αγορές έλαβαν ώθηση την Πέμπτη από τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, ο οποίος είπε ότι είναι «σταθερά υπέρ» των αυξήσεων τριμήνου και ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να κινείται «αργά και σταθερά».

Εν τω μεταξύ ο Dow είχε την καλύτερή του μέρα από τις 13 Φεβρουαρίου, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο ανέβηκαν.

Διαβάστε περισσότερα