Ο Joachim Nagel, πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank και ένα από τα πιο επιθετικά μέλη της ΕΚΤ, δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ότι οι αυξήσεις των τιμών πρόκειται να παραμείνουν πεισματικά υψηλές.

«Φαίνεται ότι, τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες, ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, αναμένετε ίσως για το δεύτερο εξάμηνο ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί σε κάποιο βαθμό», είπε την Τετάρτη.

Ωστόσο, αυτό που περιμένουμε φέτος για τη Γερμανία είναι ένας μέσος πληθωρισμός γύρω στο 6 έως 7%.

Οι αγορές εξετάζουν την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη ζώνη του ευρώ, αφού τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα έδειξαν υψηλότερα από τα αναμενόμενα νούμερα πληθωρισμού από τη Γαλλία και την Ισπανία.

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων αυξήθηκαν την Τρίτη και στη συνέχεια ξανά την Τετάρτη, με βάση τα τελευταία στοιχεία. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου —που θεωρείται το κύριο σημείο αναφοράς στην περιοχή— ανήλθε την Τετάρτη στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Η Goldman Sachs δήλωσε την Τετάρτη ότι αύξησε τις προσδοκίες της για κορυφαίες αυξήσεις επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ. Η επενδυτική τράπεζα προβλέπει τώρα άλλη άνοδο 50 μονάδων βάσης τον Μάιο, αντί για αύξηση μόλις 25 μονάδων βάσης εκείνη την εποχή.

Διαβάστε περισσότερα