Η Facebook κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία για να τερματισθεί αντιδικία με χρήστες της πλατφόρμας που της ζητούν αποζημιώσεις και τόκους, διότι επέτρεπε σε τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας “Cambridge Analytica”, να αποκτούν πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα.
Σε έγγραφο που υπεβλήθη προχθές (26/08) σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, η Facebook αναφέρεται στην «κατ’ αρχήν συμφωνία» και ζητά αναστολή των διαδικασιών για εξήντα ημέρες, «προκειμένου να οριστικοποιήσει τη συμφωνία γραπτώς και να την παρουσιάσει στο δικαστήριο».
Η εταιρεία που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης δεν αναφέρεται στο ύψος της αποζημίωσης που προτίθεται να δώσει, ούτε στους όρους για να κλείσει η αντιδικία, που άρχισε με συλλογική αγωγή.
Η συμφωνία αναγγέλλεται, ενώ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η Γενική Διευθύντρια, Σέριλ Σάντμπεργκ, που ανακοίνωσε τον Ιούνιο την παραίτησή της έπειτα από δεκατέσσερα χρόνια στην εταιρεία, αναμένεται να καταθέσουν τον Σεπτέμβριο ενώπιον της δικαιοσύνης, για το σκάνδαλο.
Στη διαδικασία που άρχισε το 2018, χρήστες της πλατφόρμας κατηγορούσαν τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι παρενέβη τους κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής όταν μοιράστηκε δεδομένα τους με τρίτα μέρη όπως η “Cambridge Analytica”, που συνδεόταν με την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, το 2016.
Η “Cambridge Analytica” –στο μεταξύ, έχει κλείσει– συγκέντρωσε και αξιοποίησε, χωρίς τη συναίνεσή τους, προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, στα οποία της έδωσε πρόσβαση η πλατφόρμα.
Αυτές οι πληροφορίες φέρονται να αξιοποιήθηκαν για να κατασκευασθεί «εργαλείο» λογισμικού με σκοπό να κατευθυνθεί η ψήφος Αμερικανών ψηφοφόρων στον κ. Τραμπ.
Τον Ιούλιο του 2019, οι ομοσπονδιακές αρχές επέβαλαν πρόστιμο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, διότι «παραπλάνησε» τους χρήστες και επίσης, επέβαλε ανεξάρτητο έλεγχο του τρόπου που διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.
Μετά το «ξέσπασμα» του σκανδάλου της “Cambridge Analytica”, η Facebook ανέστειλε την πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών σε χιλιάδες εφαρμογές για τις οποίες υπήρχαν ανησυχίες πως τα χρησιμοποιούσαν καταχρηστικά, περιόρισε τον όγκο των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες σε όσους αναπτύσσουν εφαρμογές γενικά και διευκόλυνε για τους χρήστες, την πρόσβαση στις επιλογές και τις ρυθμίσεις για τα προσωπικά τους δεδομένα.
Διαβάστε ακόμη:
«Σημεία και τέρατα» με τη Lavipharm, στα… κάγκελα οι επενδυτές!
Θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου; Κάντε αυτά τα τρία πράγματα
Κλείνουν τον διακόπτη οι Έλληνες: Μείωση 11.45% στην κατανάλωση ρεύματος