«Ο ενήλικας στο δωμάτιο». Αυτή ήταν ουσιαστικά η δουλειά της Σέριλ Σάντμπεργκ όταν πριν από 14 χρόνια προσελήφθη ως chief operating officer στην Facebook.

Πρακτικά, αυτό που έπρεπε να κάνει ήταν να ασχοληθεί με όλα τα «σοβαρά» πράγματα, όσο ο 23χρονος τότε ιδρυτής της πλατφόρμας των social media, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, εστίαζε στο όραμά του για το Facebook.

Με την ανακοίνωση της αποχώρησής της από την εταιρεία που πλέον έχει μετονομαστεί σε Meta, η Σάντμπεργκ φεύγει ως η ισχυρότερη γυναίκα της τεχνολογίας, αφήνοντας πολλούς να περιμένουν την επιστροφή της, είτε ως CEO κάποιας μεγάλης εταιρείας ή ακόμα και στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.

Ο Σέριλ Σάντμπεργκ γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου του 1969 στην Ουάσιγκτον. Ο πατέρας της ήταν οφθαλμίατρος και η μητέρα της καθηγήτρια γαλλικών.

Μεγάλωσε στο Μαϊάμι και ήταν καλή μαθήτρια από μικρή. «Στα δημόσια σχολεία, όταν ένα κορίτσι είναι έξυπνο, αυτό δεν είναι καλό για την κοινωνική ζωή της», είχε πει η μητέρα της, Αντέλ στον New Yorker, σύμφωνα με το Business Insider.

Όμως μετά το σχολείο, η Σάντμπεργκ πήγε στο Χάρβαρντ –όπως και τα δύο αδέρφια της- για να σπουδάσει οικονομικά. Ως φοιτήτρια έκανε έρευνες για λογαριασμό του μετέπειτα υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς, ο οποίος τη βοήθησε σημαντικά στα πρώτα βήματα της καριέρας της, αφού μετά την αποφοίτησή της, την προσέλαβε στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Σάντμπεργκ έμεινε στην Παγκόσμια Τράπεζα για έναν χρόνο, όμως μετά επέστρεψε στο Χάρβαρντ για το MBA της και στη συνέχεια δούλεψε για ένα χρόνο στην McKinsey & Company.

Οι γονείς της την είχαν πείσει ότι έπρεπε να βρει έναν άνδρα όσο ακόμα ήταν στο πανεπιστήμιο, γιατί «όλοι οι καλοί είναι πιασμένοι από νωρίς». Έτσι, η Σάντμπεργκ παντρεύτηκε σε ηλικία 24 ετών, όμως ένα χρόνο αργότερα είχε πάρει διαζύγιο.

Εν τω μεταξύ, με την ολοκλήρωση του MBA της, δούλεψε για λογαριασμό του Σάμερς, που πλέον ήταν μέλος της κυβέρνησης Κλίντον. Και όταν οι Δημοκρατικοί έχασαν τις εκλογές του 2000, αποφάσισε να μετακομίσει στη Silicon Valley και να μπει στη βιομηχανία της τεχνολογίας, που εμφάνιζε αλματώδη ανάπτυξη.

Τον καιρό εκείνο, η Google ήταν μια σχετικά μικρή εταιρεία με λιγότερους από 300 εργαζόμενους και χωρίς κερδοφορία. Όμως, η Σάντμπεργκ γοητεύτηκε από τον σκοπό της, που ήταν «να κάνει την πληροφορία ανά τον κόσμο ελεύθερα διαθέσιμη».

Ο τότε CEO της Google, Έρικ Σμιντ, της τηλεφωνούσε κάθε εβδομάδα για να την πείσει να δουλέψει για την εταιρεία, λέγοντάς της: «Μην είσαι ανόητη. Αυτό είναι ένας πύραυλος. Μπες μέσα». Και η Σάντμπεργκ το έκανε το 2001, όταν ανέλαβε το πρόγραμμα διαφημίσεων της Google, που την εποχή εκείνη είχε μόλις τέσσερις υπαλλήλους.

Το 2004, παντρεύτηκε τον επί χρόνια καλύτερο φίλο της Ντέιβ Γκόλντμπεργκ και απέκτησαν δύο παιδιά. «Η πιο σημαντική απόφαση καριέρας που θα κάνεις είναι το ποιον θα παντρευτείς», είχε πει η Σάντμπεργκ σε κάποιο συνέδριο. Ο σύζυγός της έγινε CEO της εταιρείας SurveyMonkey το 2009.

Επί των ημερών της στη Google, η εταιρεία είχε τεράστια ανάπτυξη και εκείνη τελικά πήρε προαγωγή στη θέση της αντιπροέδρου για τις διεθνείς online πωλήσεις και λειτουργίες.

Όμως έπειτα από επτά χρόνια στην εταιρεία, ήταν έτοιμη για μια νέα πρόκληση. Είχε γνωρίσει τον 23χρονο τότε Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος άρχισε να την πολιορκεί για να πάει στο Facebook.

Και την έπεισε να γίνει το δεξί του χέρι. Ο Ζάκερμπεργκ είχε πει τότε στον New Yorker ότι η Σάντμπεργκ «χειρίζεται τα πράγματα που δεν θέλω εγώ».

«Υπάρχουν οι άνθρωποι που είναι πολύ καλοί managers, άνθρωποι που μπορούν να διαχειριστούν έναν μεγάλο οργανισμό. Και υπάρχουν και εκείνοι που είναι πολύ αναλυτικοί ή εστιασμένοι στη στρατηγική. Αυτοί οι δύο τύποι συνήθως δεν βρίσκονται στο ίδιο άτομο», εξηγούσε.

Τα επόμενα χρόνια, η Σάντμπεργκ ανέπτυξε φιλανθρωπική δράση και αναδείχθηκε σε σημαντική φωνή για τις γυναίκες στον χώρο των επιχειρήσεων.

Όμως χτυπήθηκε από μία τραγωδία το 2015, όταν ο σύζυγός της πέθανε ξαφνικά καθώς βρίσκονταν σε διακοπές στο Μεξικό. Αρχικά ειπώθηκε ότι πέθανε όταν έπεσε από τον διάδρομο γυμναστικής, αλλά τελικά αποκαλύφθηκε ότι ο θάνατός του οφείλεται σε καρδιακή αρρυθμία.

Το 2016 η Σάντμπεργκ και το Facebook δέχθηκαν έντονες επικρίσεις για τον ρόλο της πλατφόρμας στα fake news και τις προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Και όταν το 2018 αποκαλύφθηκε ότι η Cambridge Analytica είχε πάρει στα χέρια της τα στοιχεία 87 εκατ. χρηστών του Facebook, ο Ζάκερμπεργκ της επέρριψε τις ευθύνες για το σκάνδαλο. Παρά τα σενάρια περί αποχώρησής της, η Σάντμπεργκ παρέμεινε στο Facebook.

Σε όλη αυτή την πορεία, απέκτησε μια περιουσία 1,6 δισ. δολαρίων, κάτι που σημαίνει ότι είναι μία από τις 20 πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες στις ΗΠΑ. Το 2020 ανακοίνωσε ότι αρραβωνιάστηκε με τον Τομ Μπερνθάλ, ιδρυτή και CEO μιας συμβουλευτικής εταιρείας. Το ζευγάρι, που γνωρίστηκε μέσω του αδερφού του εκλιπόντος συζύγου της Σάντμπεργκ, πρόκειται να παντρευτεί σύντομα.

Μετά την αποχώρησή της από τη θέση της COO, η Σάντμπεργκ σκοπεύει να διατηρήσει τη θέση της στο δ.σ. της Meta, αλλά όπως λέει, σκοπός της είναι να εστιάσει περισσότερη στην οικογένεια και τη φιλανθρωπική της δράση.