Στην τελική ευθεία για τις εκλογές μπαίνει από σήμερα η αγορά, η οικονομία αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο, οπότε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, δεδομένου ότι πάντα το Χ.Α. κάνει την πιο έγκυρη… δημοσκόπηση.

Μολονότι πρόκειται για ευρωεκλογές και όχι εθνικές, όπου εκεί το διακύβευμα είναι διαφορετικό και η πόλωση ασύγκριτα μεγαλύτερη, εντούτοις η πορεία της αγοράς είναι ένα στοίχημα και για την κυβέρνηση και ειδικά για τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δώσει έντονα πολιτικό – κομματικό χρώμα στην προσεχή ευρω-κάλπη.

Το ερώτημα λοιπόν που μένει να απαντηθεί από την αγορά είναι: Θα πάει με 1.500 μονάδες σε εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Ουσιαστικά και σημειολογικά, ασχέτως αν δεν είναι εθνικές εκλογές αυτές, όσο καλύτερη εικόνα δείχνει το χρηματιστήριο, τόσο το καλύτερο για την κυβερνώσα παράταξη.

Η οικονομία και η αγορά είναι ένα από τα δυνατά «χαρτιά» της Ν.Δ. και αυτά που την έφεραν ήδη στη διακυβέρνηση της χώρας πέντε χρόνια.

Το χρηματιστήριο πέρυσι, σε μια εκλογική χρονιά, έκλεισε με ράλι ανόδου 39% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και άνω του 65% σε επίπεδο τραπεζικού, επιδοκιμάζοντας τη… μεγάλη εικόνα της κυβερνητικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση άντεξε την ενεργειακή κρίση τον περυσινό χειμώνα ενώ παρά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και παρά το τρομερό δυστύχημα των Τεμπών, κατήγαγε μια μεγάλη νίκη πριν ένα χρόνο, με διαφορά 21% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Φέτος, το ζήτημα της ακρίβειας και των καρτέλ (σε πληθώρα κλάδων) εξακολουθεί να ταλανίζει την κοινωνία υπάρχει και εύλογη κόπωση, ενώ την περασμένη Παρασκευή ήρθε και το «χαστούκι» από τη Fitch που δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για μια αναβάθμιση των προοπτικών της βαθμολογίας της Ελλάδας από «σταθερές» σε «θετικές».

Ο οίκος άφησε ως έχει τη βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας, παρουσιάζοντας μεν μια γενικά θετική εικόνα για την Ελλάδα σε μακροοικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο, όμως διατηρεί και ορισμένες επιφυλάξεις για την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας και το δημόσιο χρέος.

Μένει να δούμε λοιπόν πως θα αντιδράσει η αγορά από σήμερα, δεδομένου ότι υπήρχαν προσδοκίες για κάτι καλύτερο, όπως η γνώμη της Citi, που την Παρασκευή το πρωί εκτιμούσε ως πολύ πιθανή την αλλαγή του outlook από τη Fitch σε θετικό, κάτι που θα οδηγούσε, όπως σημείωνε ο οίκος, σε μείωση της διαφοράς απόδοσης (spread) μεταξύ ελληνικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων.

Μπορεί το χρηματιστήριο πλέον – αντιθέτως με τα προ 25ετίας τεκταινόμενα – να έχει καταστεί ένας… ελιτίστικος θεσμός χωρίς πλατιά λαϊκή απήχηση άρα και χωρίς σημαντική εκλογική επιρροή, εντούτοις παραμένει ένας θεσμός που επηρεάζεται από την πολιτική, τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές, το κλίμα για τις επενδύσεις, το ευρύτερο «μωσαϊκό» των μεταρρυθμίσεων κ.λπ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξ αρχής της θητείας της έθεσε ως προτεραιότητα και σημαντική στόχευση, ώστε το Χρηματιστήριο να επανέλθει στην κεντρική οικονομική σκηνή, ως ισχυρός πόλος αντανάκλασης της πορείας της οικονομίας. 

Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η αλλαγή ηγεσίας στο Χ.Α. μετά από δέκα και πλέον χρόνια, αλλά και η… επιστράτευση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ώστε να υπάρξει μια εμφατική νέα εισαγωγή που θα λειτουργούσε ως κράχτης για νέους επενδυτές και επενδυτές retail αλλά και για άλλες, ενδεχόμενες νέες εισαγωγές.

Μένει να δούμε λοιπόν αν θα υπάρξει κάποιου είδους αγοραστική αφύπνιση αυτή την εβδομάδα και ενόψει εκλογών, όπως συχνά γίνεται σε παρόμοιες συγκυρίες στο πρόσφατο παρελθόν.

Σε κομβικό σταυροδρόμι η αγορά

Η αγορά έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε κομβικό σταυροδρόμι, καθώς από τη μία πλευρά έχει διορθώσει αρκετά τελευταία και ειδικά στο 2ο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, από την άλλη πλευρά ξεκινά ο Ιούνιος που παραδοσιακά είθισται να είναι αρνητικός, συνεπικουρίας και των πολλαπλών αποκοπών μερισμάτων.

Ο Ιούνιος είναι μήνας μερισμάτων, καθώς μέσα στις επόμενες τριάντα ημέρες θα έχουμε περίπου είκοσι αποκοπές κεφαλαιακής επιστροφής στους μετόχους, οπότε δείκτες και μετοχές θα επηρεαστούν από αυτή τη διαδικασία.

Ο μήνας Μάιος είχε δύο πρόσωπα, καθώς έφτασε να κερδίζει έως 3,75% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη που μέσα στο μήνα είδε νέο ρεκόρ 13 ετών, ο FTSE 25 ενισχύονταν έως 4,13% με υψηλά 10ετίας, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έφτασε έως το +8,14%, όμως τελικώς ο μήνας έκλεισε με πτώση 1,15% για το Γ.Δ., απώλειες 1,68για τον Large Cap, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε όλα του τα κέρδη κλείνοντας στο οριακό +0,35%.

Παρά την πτώση του Μαΐου, σε επίπεδο 5μήνου, ο Γ.Δ. κρατάει κέρδη 10,73%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 10,60%, ο Mid Cap είναι στο +4,18%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 16,96%. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.431,84 μονάδες με απώλειες 0,56%, ενώ ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 384,27 εκατ. ευρώ λόγω του rebalancing που έγινε εξαιτίας των αλλαγών στάθμισης στις μετοχές του MSCI.

Διαβάστε ακόμη