Η αμερικανική τράπεζα Citi είναι πολύ σίγουρη για την αποψινή έκθεση της Fitch Ratings για την ελληνική οικονομία και την αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές από ουδέτερες (ΒΒΒ-, σταθερές) που ανοίγει νέο trade στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα έναντι των γερμανικών.

Η Citi εκτιμά ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να περιοριστούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πλησιάζοντας τα ισπανικά ομόλογα (Bonos). Η τράπεζα εκφράζει αυτήν την πεποίθηση μέσω μιας σύσφιξης των spreads των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων στα 10ετή λόγω της ανώτερης ρευστότητάς τους και δεδομένου ότι αυτό το spread είναι το φθηνότερο στην καμπύλη των ομολόγων.

«Μια αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές σήμερα θα μπορούσε να βοηθήσουν το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να μειωθεί έναντι του γερμανικού ομολόγου και να καλύψει τη σύσφιξη των spreads των άλλων χωρών της περιφέρειας.

Το νέο trade που προτείνουμε είναι σύσφιξη του spread ελληνικού δεκαετούς με το γερμανικό δεκαετές από τις 101,5 μ.β. στις 86 μ.β και stop loss στη θέση στις 108 μ.β.. Ο λόγος που ανοίγουμε το νέο trade υπερ των ελληνικών δεκαετών είναι η έλλειψη πιέσεων από την προσφορά ομολόγων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια σύγκλιση με την υπόλοιπη περιφέρεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι η αργή πρόοδος της Ταμείου NGEU που ενδέχεται να επιβαρύνει τη δυναμική της αξιολόγησης», υπογραμμίζει ο οίκος.

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν υποαποδώσει των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας στη φετινή χρονιά, μειώνοντας έτσι μέρος της υπεραπόδοσης τους από το περσινό τέταρτο τρίμηνο. Αυτό ίσως οφείλεται στην επίμονη πίεση της προσφοράς, συμπεριλαμβανομένης της κοινοπρακτικής έκδοσης των τριαντακονταετών ομολόγων του Απριλίου που αποτέλεσε έκπληξη για τη Citi.

Η Ελλάδα έχει όμως ήδη εκδώσει το 82% του στόχου της για την προσφορά ομολόγων φέτος με βάση τους υπολογισμούς της Citi, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό εντός της ΕΕ των 11 χωρών που παρακολουθεί και περισσότερο από τον προηγούμενο μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας. Αναμένει, επίσης, ότι δεν θα υπάρξουν άλλες νέες κοινοπρακτικές εκδόσεις φέτος και μόνο 1,8 δισ. ευρώ προσφορές ομολόγων μέσω δημοπρασιών, γεγονός που θα πρέπει να αποτελέσει στήριξη στις τιμές των ελληνικών ομολόγων.

«Η τεχνική αυτή στήριξη υποστηρίζεται από τα επίμονα ισχυρά οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη της χώρας, με τo consensus για την αύξηση του ΑΕΠ να είναι από τις υψηλότερες εντός της ΕΕ των 11 χωρών στο 1,55%. Μετά την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πέρυσι, τόσο από την S&P, όσο και από τη Fitch, η Ελλάδα παραμένει σε θετικές προοπτικές από τον οίκο S&P και ενδέχεται να λάβει το ίδιο από τη Fitch σήμερα. Η Fitch είχε ήδη σημειώσει την 1η Δεκεμβρίου τη δέσμευση της Ελλάδας για δημοσιονομική εξυγίανση με μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, προβλεπόμενη μείωση του δείκτη χρέους ως προς το ΑΕΠ κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες από την κορύφωση της πανδημίας έως το 2027, ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και βελτίωση του τραπεζικού τομέα», συμπεραίνει ο αμερικανικός οίκος.

Διαβάστε ακόμη: