Στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης ΒΒΒ-, διατηρώντας παράλληλα σταθερή την προοπτική (outlook) της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, κρατώντας την όποια αναβάθμιση για την αξιολόγηση του Νοέμβρη, η οποία θα γίνει στις 22 του μήνα.

Η Fitch διαφοροποιήθηκε από την κίνηση της S&P τον Απρίλιο, η οποία ναι μεν επίσης επιβεβαίωσε την αξιολόγηση στο ΒΒΒ-, αλλά αναβάθμισε το outlook σε θετικό.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Fitch στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, η αξιολόγηση της χώρας αντικατοπτρίζει επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος και δείκτες διακυβέρνησης που βρίσκονται πολύ πάνω από τη διάμεση τιμή «ΒΒΒ», σε συνδυασμό με την αξιοπιστία των πολιτικών που υποστηρίζεται από τη συμμετοχή στην ΕΕ και την ευρωζώνη.

Τα πλεονεκτήματα αυτά αντιπαραβάλλονται με τις παρακαταθήκες της κρίσης δημόσιου χρέους, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλα αποθέματα δημόσιου και εξωτερικού χρέους, καθώς και υψηλή αν και μειούμενη ανεργία, χαμηλό μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό και ορισμένες επίμονες ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα.

Έλλειμμα και δημόσιο χρέος
Η Fitch προβλέπει συνεχιζόμενη μείωση του συνολικού ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 0,8% του ΑΕΠ το 2025, με πρωτογενή πλεονάσματα κατά μέσο όρο 2,3% το 2024-2025 (από 1,9% το 2023). Οι πρόσφατες επιδόσεις έχουν ενισχυθεί από την ισχυρότερη του αναμενόμενου εισροή εσόδων και τη συγκράτηση των δαπανών.

Η Fitch βλέπει μια ισχυρή δέσμευση για δημοσιονομική σύνεση, με τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης να εδράζονται σε συντηρητικές παραδοχές για τα έσοδα, τη στιγμή που οι αρχές προωθούν φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για την αύξηση των εσόδων (συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φοροδιαφυγής μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων και της προώθησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών). Η επιτυχής αύξηση των εσόδων θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιο δημοσιονομικό χώρο, αν και το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο θέτει κάποια όρια στις πρόσθετες δαπάνες.

Η Fitch αναμένει επίσης ότι ο συνδυασμός ισχυρών δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, σταθερού κόστους επιτοκίων και μέτριας ονομαστικής ανάπτυξης θα συνεχίσει να οδηγεί σε μείωση του λόγου δημόσιου χρέους/ΑΕΠ, στο 147,3% το 2025 (από 161,9% το 2023) και κάτω από το 140% το 2028. Αυτό θα αποτελούσε σημαντική προσαρμογή (ο δείκτης κορυφώθηκε στο 207% το 2020), αλλά θα εξακολουθούσε να αφήνει το χρέος πολύ πάνω από τον μέσο όρο του «ΒΒΒ» (55%) και της ευρωζώνης (89,9%). Το ευνοϊκό προφίλ χρέους της χώρας μειώνει σημαντικά τους κινδύνους της αγοράς, ενώ τα μεγάλα ταμειακά αποθέματα (35 δισ. ευρώ το 1ο τρίμηνο) χρησιμεύουν ως μαξιλάρι και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω μείωση των επιπέδων χρέους.

Θα συνεχιστεί η ανάπτυξη

Η Fitch προβλέπει ότι η δυναμική της ανάπτυξης θα συνεχιστεί με 2,3% το 2024 και 2,4% το 2025 (από 2% το 2023), πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (1,1%).

Η οικονομική ανάπτυξη θα οδηγηθεί από την αύξηση των πραγματικών μισθών, τη συνεχή αύξηση της απασχόλησης και τις σταθερές επενδύσεις. Αναμένει επίσης ότι οι επενδύσεις που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα επιταχυνθούν, με την απορρόφηση των επιχορηγήσεων να κορυφώνεται στο 3% του ΑΕΠ το 2026 από 1% το 2023 και θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις στις ιδιωτικές επενδύσεις και την κατανάλωση.

Διαβάστε ακόμη: