Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζουν το ράλι ανόδου που ξεκίνησε από χθες, καθώς οι επενδυτές αποτυπώνουν την αισιοδοξία τους ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της.

Ο Stoxx 600 άνοιξε 0,3% υψηλότερα με αιχμή τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών που καταγράφουν άνοδο 1,1%. Ο δείκτης κέρδισε 1,6% την Πέμπτη και οδεύει προς την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

O γερμανικός δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,32%, ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,35% και ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,17%. Στην περιφέρεια ο δείκτης του Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,54%.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν την καλύτερη ημέρα τους από τον Ιούνιο και οι αποδόσεις των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν μετά τη διατήρηση αμετάβλητων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την Τετάρτη και οι αγορές αύξησαν τα στοιχήματα ότι η κεντρική τράπεζα έχει φθάσει στο ανώτατο σημείο των επιτοκίων και ότι οι μειώσεις είναι στον ορίζοντα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση.

Ο διοικητής της BOE Άντριου Μπέιλι δήλωσε την Πέμπτη στο CNBC ότι τα επιτόκια θα πρέπει να διατηρηθούν «σε περιοριστικό έδαφος για κάποιο χρονικό διάστημα» και ότι οι κίνδυνοι είναι ανοδικοί.

Όπως και η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – η οποία την περασμένη εβδομάδα διατήρησε επίσης σταθερά τα επιτόκια – δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για μειώσεις των επιτοκίων και ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό παραμένουν.

Σε θετικό έδαφος βρέθηκαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις μεγαλύτερες αγορές της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη: