Η αγορά τιμολογεί αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά οι οικονομολόγοι θα εξετάζουν προσεκτικά τα σχόλια σχετικά με τις μελλοντικές τους πολιτικές επιτοκίων.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσουν όλες τις βασικές αποφάσεις για τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, με το καθένα να πλησιάζει δυνητικά σε μια κομβική στιγμή στην τροχιά της νομισματικής τους πολιτικής.
Η Fed
Κάθε κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει μια πολύ διαφορετική πρόκληση. Η Fed, η οποία ολοκληρώνει τη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής την Τετάρτη, διέκοψε τον περασμένο μήνα την πολιτική αυξήσεων για 10 διαδοχικές συνεδριάσεις καθώς ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο έπεσε στο χαμηλότερο ετήσιο επίπεδο σε περισσότερα από δύο χρόνια.
Ωστόσο, ο βασικός δείκτης ΔΤΚ, ο οποίος αφαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, εξακολουθούσε να αυξάνεται κατά 4,8% σε ετήσια βάση και 0,2% σε μηνιαία βάση.
Η αγορά είναι απολύτως βέβαιο ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς θα επιλέξει μια αύξηση 25 μονάδων βάσης την Τετάρτη, ανεβάζοντας το επιτόκιο της Fed μεταξύ 5,25% και 5,5%, σύμφωνα με το εργαλείο CME Group FedWatch.
Η ΕΚΤ
Πτωτικές εκπλήξεις για τον πληθωρισμό εμφανίστηκαν και στην ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια, με τον πληθωρισμό τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο σε ολόκληρο το μπλοκ να αγγίζει το 5,5%, το χαμηλότερο σημείο του από τον Ιανουάριο του 2022.
Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε επίμονα υψηλός στο 5,4%, ελαφρώς αυξημένος τον μήνα και και τα δύο στοιχεία εξακολουθούν να υπερβαίνουν κατά πολύ τον στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας.
Η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο στο 3,5%, αποκλίνοντας από την παύση της Fed και συνεχίζοντας μια σειρά αυξήσεων που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα τις αγορές για την τιμολόγηση των περικοπών των επιτοκίων εντός των επόμενων δύο ετών.
Τράπεζα της Ιαπωνίας
Μακριά από τη συζήτηση στη Δύση για την τελευταία νομισματική σύσφιξη, το ερώτημα στην Ιαπωνία είναι πότε η κεντρική της τράπεζα θα γίνει η τελευταία από τους νομισματικούς αυστηρότερους.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1% τον Ιούνιο, έχοντας υιοθετήσει για πρώτη φορά αρνητικά επιτόκια το 2016 με την ελπίδα να τονώσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από έναν παρατεταμένο «στασιμοπληθωρισμό», που χαρακτηρίζεται από χαμηλό πληθωρισμό και υποτονική ανάπτυξη.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διατήρησαν επίσης αμετάβλητη την πολιτική ελέγχου της καμπύλης απόδοσης (YCC) της κεντρικής τράπεζας.
Ωστόσο, η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου στην Ιαπωνία αναθεωρήθηκε απότομα υψηλότερα στο 2,7% τον περασμένο μήνα, ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε πάνω από τον στόχο του 2% της BOJ για 15 συνεχείς μήνες, φθάνοντας στο 3,3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο.
Αυτό έχει προκαλέσει κάποιες πρώιμες εικασίες ότι η BOJ μπορεί να αναγκαστεί να αρχίσει επιτέλους να αντιστρέφει την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της, αλλά η αγορά εξακολουθεί να μην τιμολογεί καμία αναθεώρηση ούτε στα επιτόκια ούτε στο YCC στην ανακοίνωση της Παρασκευής.
Σύμφωνα με την πολιτική YCC της Ιαπωνίας, η κεντρική τράπεζα στοχεύει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο -0,1% και την απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων στο 0,5% πάνω ή κάτω από το μηδέν, με στόχο τη διατήρηση του στόχου για τον πληθωρισμό στο 2%.