Θα ήταν έκπληξη να έχουμε αύξηση των επιτοκίων μετά τον Σεπτέμβριο δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο CGTN Europe, σημειώνοντας πως «περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να βλάψουν την οικονομία».

Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αυξήσει το επιτόκιο του ευρώ κατά 0,25% στο 3,75% την ερχόμενη Πέμπτη 27 Ιουλίου, ενώ ο πληθωρισμός πέφτει και οι πιέσεις στους δανειολήπτες συνεχίζονται, λόγω της ανόδου των επιτοκίων.

Αλλά και ο Κλας Κνοτ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ δήλωσε πως μια αύξηση των επιτοκίων πέραν του Ιουλίου «θα ήταν το πολύ μια πιθανότητα, αλλά σε καμία περίπτωση βεβαιότητα».

Ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πολιτική σύσφιξης θα συνεχιστεί με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4% και την αποκλιμάκωση να ξεκινά από τον Απρίλιο του 2024.

Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών στην συνεδρίαση του Ιουνίου και δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση τον Ιούλιο.

Την Ίδια ώρα η επιβάρυνση εξυπηρέτησης των δανείων πιέζει νοικοκυριά και δανειολήπτες, ενώ και όσοι είναι προστατευμένοι για 12 μήνες, λόγω του πλαφόν στα επιτόκια που έχουν βάλει οι ελληνικές τράπεζες, μπορεί να βρεθούν έωλοι.

Αυτό τουλάχιστον επισημαίνει ο οίκος Fitch Ratings σε report για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, υπογραμμίζοντας πως: «Το πλαφόν στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων περιορίζει τις πιέσεις στους δανειολήπτες από την αύξηση του κόστους δανεισμού, την ίδια ώρα, όμως, αποκρύπτει την πραγματική ικανότητα του δανειολήπτη να εξυπηρετήσει το χρέος και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξαφνική επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού, εάν τα επιτόκια έχουν αυξηθεί σημαντικά όταν θα λήξει το πρόγραμμα αυτό».

Υπενθυμίζουμε ότι τα επιτόκια για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια έχουν «κλειδώσει» για 12 μήνες στο 2,70% για το Euribor ενός μηνός, 2,85% για το Euribor τριών μηνών, 3,30% για το επιτόκιο ΕΚΤ (MRO) και 1,20% για το επιτόκιο Libor του ελβετικού φράγκου.

Αυτό το πλαφόν ισχύει μέχρι τον Απρίλιο του 2024 και όταν λήξει το «κλείδωμα», τότε οι δανειολήπτες θα τιμολογηθούν με το τρέχον επιτόκιο και ενδεχομένως να δημιουργηθεί δυσχέρεια στην εξυπηρέτηση του δανεισμού τους, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των «κόκκινων» δανείων.

Μάλιστα η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επισημαίνει τις προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την αύξηση του κόστους διαβίωσης και των επιτοκίων, ενώ σύμφωνα με την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής περίπου το 36% των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται σήμερα σε καθεστώς ρύθμισης, ενώ υψηλό ποσοστό των ήδη ρυθμισμένων δανείων «ξανακοκκινίζει».

Διαβάστε περισσότερα