Ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Μάρτιο καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve παρουσίασαν μεγαλύτερη επίδραση, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ένα ευρέως διαδεδομένο μέτρο του κόστους για αγαθά και υπηρεσίες στην οικονομία των ΗΠΑ, αυξήθηκε 0,1% τον μήνα έναντι εκτίμησης για αύξηση της τάξεως του 0,2% και του 5% ένα χρόνο πριν (έναντι εκτίμησης 5,1% ).

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,4% και 5,6% σε ετήσια βάση, όπως αναμενόταν.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι, ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από το σημείο που η Fed αισθάνεται άνετα, δείχνει τουλάχιστον συνεχή σημάδια επιβράδυνσης.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στοχεύουν τον πληθωρισμό γύρω στο 2% ως ένα υγιές και βιώσιμο επίπεδο ανάπτυξης.

Η πτώση 3,5% στο ενεργειακό κόστος και ο αμετάβλητος δείκτης τροφίμων συνέβαλαν στη διατήρηση του μετρικού πληθωρισμού υπό έλεγχο.

Η αύξηση 0,6% στο κόστος των καταλυμάτων ήταν η μικρότερη αύξηση από τον Νοέμβριο, αλλά παρόλα αυτά είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών κατά 8,2% σε ετήσια βάση. Το Shelter αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της στάθμισης στον ΔΤΚ και παρακολουθείται στενά από τα στελέχη της Fed.

Οι τιμές των μεταχειρισμένων οχημάτων, που συμβάλλουν σημαντικά στην αρχική αύξηση του πληθωρισμού το 2021, μειώθηκαν κατά 0,9% τον Μάρτιο και τώρα έχουν μειωθεί κατά 11,2% σε ετήσια βάση.

Τον τελευταίο χρόνο περίπου, η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς εννέα φορές για συνολικά 4,75 ποσοστιαίες μονάδες, τον ταχύτερο ρυθμό σύσφιξης από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Οι αξιωματούχοι αρχικά θεώρησαν τον πληθωρισμό παροδικό, αναμένοντας ότι θα μειωθεί καθώς οι παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία εξαλήφθηκαν, αλλά αναγκάστηκαν να παράσχουν κάλυψη, καθώς οι αυξήσεις των τιμών αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικές.

Διαβάστε περισσότερα