Πλήθος ειδήσεων έβγαλε ο Πρόεδρος του Ομίλου ΜΕΤΛΕΝ πλέον (πρώην Mytilineos) στη Γενική Συνέλευση του Ομίλου.

Μίλησε για πιθανή είσοδο στη Helleniq Energy, έριξε άγρια κατσάδα στην Κομισιόν και την Επίτροπο κα Κάντρι Σίμπσον, μίλησε για τις ΑΠΕ και το ρόλο των Τραπεζών και έδειξε απαισιόδοξος για το μέλλον της ΕΕ αν δεν διορθωθούν κάποια βασικά θέματα. Αναλυτικά είπε:

Θα αγοράσει την Helleniq Energy;

Πολλοί λένε ότι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ενδιαφέρεται να μπεί πρωταγωνιστικά στην Helleniq Energy και πιθανόν αυτό θα γίνει μέσω ενός νέου placement ποσοστού περί το 20%, στο οποίο πιθανόν θα προχωρήσουν οι δύο βασικοί μέτοχοι, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 31,18% για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου και η Paneuropean της οικογένειας Λάτση που κατέχει 40,41%.

Στο placement που διενεργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, ο όμιλος Μυτιληναίου και προσωπικά ο επικεφαλής του εξαγόρασαν συνολικά το 1% των μετοχών της Helleniq Energy.

Στη Γενική Συνέλευση ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, άφησε το ενδεχόμενο ανοιχτό υπό προϋποθέσεις. Αφού σημείωσε ότι και η εταιρεία και ο ίδιος προσωπικά διαθέτει ποσοστά της Helleniq Energy σε επίπεδα που δεν είναι ανακοινώσιμα, είπε:«H Helleniq Energy έχει δύο μεγάλους μετόχους, το Δημόσιο και την οικογένεια Λάτση. Σέβομαι την οικογένεια Λάτση και τις διαδικασίες που ακολουθεί το Δημόσιο. Πέραν του placement, κανείς από τους δύο μετόχους δεν έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να πουλήσει την επιχείρηση. Αν αυτό αλλάξει, τότε το πράγμα πάει αλλού. Η διύλιση είναι μια δραστηριότητα του ευρύτερου ενεργειακού τομέα, στον οποίο έχουμε μεγάλη παρουσία εδώ και καιρό. Θα δούμε τότε τα δεδομένα, τώρα είναι πάρα πολύ νωρίς. Δεν θέλω να δημιουργώ προσδοκίες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, πρέπει να είμαστε σοβαροί».

Η άγρια «κατσάδα» στην Κομισιόν και την επίτροπο κα Κάντρι Σίμσον

Παράλληλα, άγρια κατσάδα έβαλε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος από το βήμα της γενικής συνέλευσης της εταιρείας του στην τωρινή Κομισιόν και την πολιτική της στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης και της βιομηχανικής πολιτικής. «Από πού να την πιάσω και που να την αφήσω» είπε κάποια στιγμή και σημείωσε το γεγονός ότι ολόκληρη η ευρωπαϊκή βιομηχανία κρέμεται από τις αποφάσεις μιας Εσθονής επιτρόπου ενέργειας της κας Κάντρι Σίμσον της οποίας το μόνο μέλημα είναι να καταστρέψει τη Ρωσία, αδιαφορώντας που οδηγούνται οι τιμές αερίου και τι σημαίνει αυτό για τις οικονομίες των χωρών – μελών. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την υπόθεση με την προμήθεια ρωσικού αερίου στην Αυστριακή OMV, στην οποία έχει ευθύνες η Κομισιόν.

«Γιατί ανεβαίνει το TTF; Διότι υπάρχει ο φόβος ότι η Ρωσία θα πάψει τελείως να στέλνει φυσικό αέριο στην Αυστρία και συνεπώς σε όλη την Ευρώπη μετά την υπόθεση OMV», είπε ο κ. Μυτιληναίος και πρόσθεσε: «Αυτό όμως είναι κάτι που δεν ενδιαφέρει την ευρωπαία επίτροπο….». Σχολιάζοντας για το «τι μέλει γενέσθαι» ενόψει ευρωεκλογών, ο Ευ. Μυτιληναίος ήταν σαφής: «Ελπίζω σε μια καλύτερη Επιτροπή, σε ένα καλύτερης ποιότητας Ευρωκοινοβούλιο. Διαφορετικά, αν σήμερα ακούγομαι μια φορά απαισιόδοξος τότε θα ακούγομαι δέκα φορές περισσότερο. Το μέλλον της Ευρώπης κρέμεται σε μια κλωστή…».

Θυμίζουμε ότι πριν λίγες ημέρες, ο κος Μυτιληναίος είχε επισημάνει τις ανεπάρκειες και τα στρατηγικά λάθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και ενίσχυσης της βιομηχανίας στην Ετήσια Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (International Organization of Securities Commissions – IΟSCO).

Ο επικεφαλής της ΜΕΤΛΕΝ πλέον, (πρώην Mytilineos) επισήμανε για άλλη μια φορά ότι η συζήτηση στην Ευρώπη έχει επικεντρωθεί στην πράσινη μετάβαση, εις βάρος όμως της οικονομικής βιωσιμότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι η Ευρώπη βιάστηκε να στραφεί μακριά από το φυσικό αέριο, τονίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει για δεκαετίες ακόμα. Αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δίκτυα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές για να μπορέσουν να συνεχίσουν να σηκώνουν την παραγωγή από τις ΑΠΕ.

Κάλεσε ταυτόχρονα την Ευρώπη να στηρίξει τις βιομηχανίες της, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τόσο την Κίνα, όσο και τις ΗΠΑ. “Θα πρέπει να κατανοήσει η Ε.Ε. ότι χωρίς ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής θα χάνει έδαφος”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξαγορές στην αγορά ηλεκτρισμού λόγω ΑΠΕ

Νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού φέρνει η εμφάνιση των μηδενικών και αρνητικών τιμών στην αγορά Επόμενης Ημέρας, όπως σημείωσε ο κος Μυτιληναίος.

Απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή -ο οποίος υπενθύμισε πως ο κ. Μυτιληναίος είχε προβλέψει την επικείμενη κατάρρευση των χονδρεμπορικών τιμών και στο εγχώριο σύστημα, σε συνθήκες υψηλής συμμετοχής των ΑΠΕ και μειωμένης ζήτησης- ο «ισχυρός άνδρας» της Mytilineos σημείωσε πως η επενδυτική υπερθέρμανση του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών έχει ως συνέπεια πλέον το δυναμικό ΑΠΕ να υπερβαίνει κατά πολύ τις ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, στις ώρες που υπάρχει είτε ηλιοφάνεια, είτε υψηλό αιολικό δυναμικό, είτε και τα δύο.

Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή, σημείωσε πως λόγω της πίεσης της κοινής γνώμης για μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, ξεκινήσαμε εδώ και πολλά χρόνια με πολύ υψηλές επιδοτούμενες τιμές, μέσω των συμβάσεων Feed-in-Tariff. Παρόλο που οι τιμές μειώθηκαν στην πορεία, η διαδικασία αμοιβής της «πράσινης» ενέργειας δημιούργησε στον κόσμο την επιθυμία να επενδύσει το κομπόδεμά του σε ένα φωτοβολταϊκό, για να εξασφαλίσει ένα διά βίου εισόδημα.

«Μου θυμίζει τη δεκαετία του ΄80, όταν σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο υπήρχαν τέσσερα βιντεοκλάμπ και οι ιδιοκτήτες νόμιζαν ότι έλυσαν το πρόβλημα της ζωής τους. Κάτι ανάλογο έγινε με τις ΑΠΕ, όπου συνέρρευσαν πολλοί ιδιώτες, εταιρείες, αγροτικοί συνεταιρισμοί», πρόσθεσε.

Εκτίμησε πως σύντομα θα δούμε στην Ελλάδα «σοβαρές» αρνητικές τιμές. «Η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι από τα βασικά θέματα των ενεργειακών εταιρειών σήμερα. Ωστόσο, οι καθετοποιημένες εταιρείες -τονίζω την καθετοποίηση- βρίσκουν σιγά σιγά τις λύσεις και καταφέρνουν και χρησιμοποιούν τις μηδενικές τιμές υπέρ της “υγείας” των ίδιων και υπέρ των πελατών τους. Όποιος πάλι δεν είναι καθετοποιημένος και έχει ένα πάρκο 5 Μεγαβάτ, με το οποίο ήλπιζε πως θα έχει μία μόνιμη απολαβή εφ΄ όρου ζωής, θα αρχίσει τώρα να έχει πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Προέβλεψε πως θα καταργηθούν τελείως οι διαγωνισμοί για λειτουργική ενίσχυση, καθώς και η χορήγηση όρων σύνδεσης. «Αυτή είναι η προσωπική μου πρόβλεψη, το υπουργείο δεν έχει ακόμη εκφραστεί», σημείωσε.

Επομένως, πλέον όποιος θα θέλει να αναπτύξει ένα έργο ΑΠΕ θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του επιχειρηματικού ρίσκου, στο οποίο περιλαμβάνεται και η επίγνωση πως μερικές ώρες της ημέρας μπορεί να μην εισπράττει έσοδα για την παραγωγή του, ή η παραγωγή του να απορρίπτεται.

 

Τι θα κάνουν οι τράπεζες

«Αυτό σημαίνει πως οι αποδόσεις των ΑΠΕ θα μειώνονται, οι ανανεώσιμες πηγές θα γίνονται λιγότερο ελκυστικές, μέχρι να βρεθεί ισορροπία. Προβλέπω πως αυτή η ισορροπία θα βρεθεί μαζί με τη συγκέντρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε λίγους ισχυρούς Ομίλους με οικονομικές δυνατότητες και know-how για να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα», τόνισε.

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στο θέμα των δικτύων, τα οποία μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχουν κληθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη να ανταποκριθούν σε τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. «Πρώτα βάλαμε το κάρο και μετά το άλογο», είπε, αφού πρώτα κατασκευάστηκαν άπειρα Μεγαβάτ ΑΠΕ και μετά τέθηκε το ερώτημα τι θα γίνει η παραγωγή τους.

«Είναι σαν να χτίσαμε ένα σπίτι και μετά να ανακαλύψουμε ότι δεν υπάρχει νερό σε απόσταση 100 χιλιομέτρων. Αυτή η πραγματικότητα φέρνει σε δύσκολη θέση τις τράπεζες, και για δάνεια που έχουν δώσει για έργα τα οποία δεν καλύπτονται από εγγυημένες τιμές, αλλά και για το τι θα κάνουν στο μέλλον». Σημείωσε πως αυτός είναι ένας ακόμη παράγοντας που προβλέπεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη των ΑΠΕ, προβλέποντας ότι το Momentum θα ανασχεθεί και από τις κυβερνήσεις.

 

Ζοφερό το μέλλον της ΕΕ αν δεν…

«Μπορεί στην Ελλάδα να γνωρίζουμε μια σχετική ομαλότητα, μετά τα χρόνια της κρίσης, με αποτελεσματικούς χειρισμούς σε κρίσιμα ζητήματα (βλέπε για παράδειγμα το μεταναστευτικό) ωστόσο το ευρύτερο περιβάλλον μόνο ανησυχίες δημιουργεί και πολλές φορές φαίνεται το ξεχνάμε»…

Τα είπε με έντονο προβληματισμό ο Ευάγγελος Μυτιληναίος από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «αισθανόμαστε τους δύο πολέμους, Ρωσία-Ουκρανία και Ισραήλ-Παλαιστίνη, σχετικά μακριά, ενώ δεν είναι καθόλου μακριά» με ότι αυτό συνεπάγεται για την «επόμενη μέρα»…

Διαβάστε ακόμη