Τις θετικές συστάσεις της και τις τιμές στόχους της για τις ελληνικές τράπεζες επιβεβαιώνει η Eurobank Equities, ενώ εκτιμά ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της.

Η Εurobank δίνει συστάσεις Buy (Αγορά) για όλες τις τράπεζες, ενώ οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται ως εξής: Alpha Bank τα €2,41, Εθνική Τράπεζα τα €10,37 και Τράπεζα Πειραιώς τα €5,40.

Η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει η κορυφαία επιλογή, δεδομένης της σταθερής εκτέλεσης και του ελκυστικού προφίλ κινδύνου/απόδοσης.

Οι τράπεζες εξακολουθούν να αποτιμώνται με 6,2 φορές τον δείκτη P/E και 0,77 φορές τον δείκτη P/TBV για φέτος και βλέπει περαιτέρω περιθώρια για άνοδο, καθώς οι τρέχουσες τιμές εξακολουθούν να ενσωματώνουν υψηλό κόστος κεφαλαίου που δεν αντικατοπτρίζει την ανθεκτικότητα των εσόδων, τις σημαντικές επιλογές που διαθέτουν για τα πλεονάζοντα κεφάλαια τους και τη βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού.

Discount πάνω από 20%

«Μετά από μια περίοδο υποαπόδοσης το Μάρτιο (πάνω από 15%), η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του discount σε όρους P/TBV έναντι των ομοειδών τραπεζών της περιφέρειας πάνω από 20% λόγω ανησυχιών για την ευαισθησία τους στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων και την αβεβαιότητα σχετικά με το ύψος των μερισμάτων (SSM εν αναμονή εγκρίσεων), οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν πρόσφατα καλύψει την ανοδική κίνηση των ομοειδών της ΕΕ, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν σε discount πάνω από 20%», επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

Ξεχωρίζουν Εθνική και Eurobank

Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank ξεχωρίζουν ως οι πιο ανθεκτικές, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις κατά 2% περίπου και κατέγραψαν την υψηλότερη ετησιοποιημένη αποδοτικότητα RoTE με δείκτη περίπου 20%. Τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν επίσης από τα χαμηλότερα του αναμενόμενου λειτουργικού κόστους, τα οποία αντιστάθμισαν τη μικρή τριμηνιαία μείωση των βασικών εσόδων, δεδομένης της διαδοχικής μείωσης των NII και των προμηθειών

Η Τράπεζα Πειραιώς με δείκτη αποδοτικότητας 16,4% και η Alpha Bank με 12,9%, ακολουθούν, με τα εποπτικά κεφάλαια να αυξάνονται επίσης, με τον μέσο δείκτη CET1 Fully Loaded να φτάνει το 16,1%, σημειώνοντας βελτίωση 40 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, αφού ληφθούν υπόψη τα δεδουλευμένα μερίσματα, που ενισχύθηκε από την οργανική δημιουργία κεφαλαίων και την αποκλιμάκωση του ενεργητικού με κίνδυνο. Οι ελληνικές τράπεζες δεν επικαιροποίησαν το guidance τους επιλέγοντας να περιμένουν μέχρι να εκτιμηθούν οι τάσεις του β’ τριμήνου.

Το α’ τρίμηνο έδειξε βελτιωμένη ποιότητα ενεργητικού με ελάχιστο σχηματισμό NPEs πριν από διαγραφές και ανόργανες ενέργειες, μειώνοντας τον δείκτη NPEs στο 4,0% από 4,2% το δ’ τρίμηνο πέρυσι. Το υποκείμενο CoR του τομέα (συμπεριλαμβανομένου του κόστους εξυπηρέτησης) διαμορφώθηκε στις 64 μ.β., κάτω από τις μέσες προβλέψεις για το 2024 και την εκτίμηση της για 75 μ.β.

Το χαμηλότερο από το αναμενόμενο κόστος κινδύνου ήταν ο κύριος παράγοντας της υπερκάλυψης των κερδών έναντι των εκτιμήσεών της χρηματιστηριακής. Όσον αφορά την τιμολογιακή δυναμική, τα spreads δανείων και τα beta καταθέσεων ήταν επίσης καλύτερα από τα αναμενόμενα, με μείωση των spreads δανείων κατά 5 μ.β. τριμηνιαίως, έναντι της μείωσης κατά 20 μ.β. που υπέθεσε για το 2024 και των beta καταθέσεων 16% έναντι του 20% για φέτος που υπέθεσε, αφήνοντας μια ανοδική κλίση στις εκτιμήσεις της για τα φετινά καθαρά έσοδα από τόκους, καταλήγει η Eurobank Equities.

Διαβάστε ακόμη: