Σε γενναίες αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων προχώρησαν και οι τράπεζες Εθνική και Πειραιώς, τα οποία φτάνουν στο 3%.

Και έτσι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι έτοιμες για τη νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα «καλυμμένες» σε ότι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων, τα οποία «σκαρφάλωσαν» από το 0,5% τον περασμένο Δεκέμβριο στο 3% τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα η Εθνική Τράπεζα στην 15 μηνη προσθεσμιακή κατάθεση προσφέρει επιτόκιο εως 3% για ποσά από 10.000 ευρώ.

«Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε, μετά από πολλά έτη σταθερά χαμηλών επιτοκίων,συνεχείς αυξήσεις στα επιτόκια αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, η Εθνική Τράπεζα προτείνει μία σειρά από λύσεις που απευθύνονται σε όλους τους πελάτες της και απαντούν στις διαφορετικές ανάγκες τους για αποταμίευση, επένδυση και ενίσχυση των κεφαλαίων τους» σημειώνει η ΕΤΕ στην ανακοίνωση της.

-Η νέα προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 15 μηνών της ΕΤΕ έχει κλιμακούμενο επιτόκιο, που αυξάνεται  ανά τρίμηνο και φτάνει στο 3%, με ετησιοποιημένη εγγυημένη απόδοση 2%. Το ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι 10.000 ευρώ.

-Προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 18 μηνών, με επιτόκιο έως 2,3%. Με επιτόκιο από 1,5% έως 2,3% για ποσά από 20.000-200.000 ευρώ (διαθέσιμη από 17 φεβρουαρίου 2023).

-Προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 12 μηνών, με επιτόκιο έως 1,7% με επιτόκιο στο 1,7% για ποσά από 200.000 ευρώ και άνω, 1,5% για ποσά από 20.000 μέχρι 200.000 ευρώ  και 1% για ποσά μέχρι 20.000 ευρώ.

Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα διαθέτει από το 2022 καινοτόμο επενδυτικό προϊόν «Επενδυτικό Νέας Γενιάς» που συνδυάζει προστασία κεφαλαίου, μικρή διάρκεια (18 μήνες), δυνατότητα συμμετοχής από 1.000 ευρώ και ελάχιστη εγγυημένη απόδοση 1,5% στη λήξη, με δυνατότητα μεγαλύτερων αποδόσεων, ανάλογα και με την πορεία των αγορών.

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα θα διαθέσει το Α/Κ ΔΗΛΟΣ EXTRA INCOME ΙΙ 5ετές –Ομολογιακό, το οποίο επενδύει κυρίως σε επιλεγμένους εταιρικούς και κυβερνητικούς ομολογιακούς τίτλους και επιδιώκει να προσφέρει διασφάλιση κεφαλαίου στη λήξη. Επίσης, θα διανέμει ετησίως μέρισμα (3% για το 1 ο έτος) καθώς και δυνατότητα επιπρόσθετης απόδοσης στη λήξη (διαθέσιμο από 17.02.23).

Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς, προσφέρει:

-Την προθεσμιακή κατάθεση «Στα Μέτρα Σου» με σταθερό επιτόκιο έως και 2% στο 12μηνο, για όλη τη διάρκεια, αναλόγως του ύψους της προθεσμιακής κατάθεσης.

-Την προθεσμιακή κατάθεση «Αυξάνω» με κλιμακούμενο επιτόκιο που αυξάνεται ανά τρίμηνο και φτάνει το 2,75%, αναλόγως του ποσού κατάθεσης, στην 12μηνη διάρκεια. Για παράδειγμα, εάν βάσει το ποσού κατάθεσης το καταληκτικό ανώτερο επιτόκιο είναι 2,75%, τότε τα ενδιάμεσα επιτόκια θα είναι 0,75%, 1,40%, 2,30% & 2,75% για το πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντιστοίχως.

-Τον αποταμιευτικό λογαριασμό «Μπορώ» με επιτόκιο 1%, ανεξαρτήτως υπολοίπου, για επιβράβευση της τακτικής αποταμίευσης.

Τα νέα επιτόκια ισχύουν από 14/2/23 για την Προθεσμιακή Κατάθεση «Στα Μέτρα Σου» και τον Αποταμιευτικό Λογαριασμό «Μπορώ» και από 21/2/23 για την Προθεσμιακή Κατάθεση «Αυξάνω», για νέες προθεσμιακές καταθέσεις.

Επίσης η Τράπεζα  Πειραιώς για τους επενδυτές που προσδοκούν υψηλότερες αποδόσεις  σε συνεργασία με την Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ, διαθέτει ένα καινοτόμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο προκαθορισμένης λήξης (5ετές).

Το Πειραιώς Α/Κ Στρατηγικής Τακτικού Εισοδήματος 2028 Ευρωπαϊκό Ομολογιακό έχει σχεδιασθεί με στρατηγική τη διανομή μερίσματος σε ετήσια βάση, σε μορφή μετρητών.

Για το 2023 η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση προβλέπεται να είναι 3%, το προϊόν αυτό θα διατίθεται στο επενδυτικό κοινό έως και τις 28/02/23.

Ηδη η Eurobank έχει ανακοινώσει κλιμακούμενα επιτόκια μέχρι 2,5% στις προθεσμιακές της καταθέσεις, καθως και αποταμιευτικό πρόγραμμα που επενδύει στο Αμοιβαίο Κεφάλαιο Dis GF Target Maturity III Ομολογιακό, 5ετούς διάρκειας της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, με απόδοση 3,1%.

Και η Alpha Bank στην προθεσμιακές της καταθέσεις Alpha Πρόοδος Plus προσφέρει κλιμακούμενο επιτόκιο ως 3%, και ανάλογη απόδοση προσφέρει και το Alpha Target Maturity I 2028 ομολογιακό Αμοιβαίο  Κεφάλαιο της Alpha Asset Management.

Διαβάστε ακόμη: