Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα ακόμη και τον Απρίλιο, ενδεχομένως πριν από τις βουλευτικές εκλογές, «βλέπει» η Societe Generale.

Κι αυτό γιατί δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οίκος αξιολόγησης  Standard & Poor’s να κάνει την έκπληξη στις αγορές και να αναβαθμίσει τη Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα (Investment Grade – IG) στις 21 Απριλίου. Tο δεύτερο ραντεβού με τον οίκο είναι στις 20 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2022 η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ+, μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Σημειώνει επίσης ότι η Fitch θα αναθεωρήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας στις 27 Ιανουαρίου, και αναμένει να την αναβαθμίσει σε BB+ με σταθερές προοπτικές, από BB με θετικό outlook.

«Παρά τον κίνδυνο ύφεσης σε ολόκληρη την ΕΕ, η Ελλάδα φαίνεται να συνεχίζει να αναπτύσσεται και αναμένουμε ότι θα αποκτήσει σύντομα την επενδυτοική βαθμίδα», σημειώνουν οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζες, οι οποίοι συστήνουν την αγορά των ελληνικών ομολόγων.

Προτιμά τα ελληνικά ομόλογα

Σε έκθεσή της η γαλλική τράπεζα παρουσιάζει τέσσερις προτάσεις για τα ομόλογα της Ευρωζώνης, συστήνοντας «αγορά» για τα ελληνικά.

Ειδικότερα, η SocGen προτείνει:

–   Πώληση 10ετών γαλλικών ομολόγων έναντι swaps

–   Συνέχιση της αγοράς ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών

–  Διατήρηση long θέσεων στα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα έναντι των ισπανικών ομολόγων, και

– Τήρηση long θέσεων στα 10ετή ιρλανδικά ομόλογα έναντι short θέσεων στα 10ετή βελγικά ομόλογα

«Προτιμούμε τα 10ετή ελληνικά ομόλογα θα υπεραποδώσουν έναντι των ιταλικών 10ετών (BTP). Τα θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας βελτιώνονται και αναβαθμίζονται και οι αξιολογήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη ζήτηση. Αντίθετα, υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας και την πολιτική σχέση της με την ΕΕ. Επιπλέον, τα ελληνικά ομόλογα δεν θα επηρεαστούν από την ποσοτική σύσφιξη της ΕΚΤ (QT), τα οποία πιθανότατα θα επηρεάσει μόνο η επανεπένδυση», αναφέρουν οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας.

Διαβάστε ακόμη: