Στον ενεργειακό Γολγοθά που συνεχίζεται σε όλη την Ευρώπη, δημιουργώντας καταστάσεις πρωτόγνωρες και ασφυξία στους προϋπολογισμούς των χωρών, προστέθηκε και ο πληθωρισμός – ρεκόρ στην Ε.Ε., οποίος αναρριχήθηκε στο 9,1%, από 8,9% τον Ιούλιο.

Στην Ελλάδα κατέγραψε μία μικρή υποχώρηση στο 11,1% από 11,6% και στη Γερμανία έσπασε κάθε ρεκόρ στο 8,8%, μετά από…50 χρόνια!

Τα αλλεπάλληλα ρεκόρ του πληθωρισμού, εκθέτουν για μία ακόμα φορά τα κεντρικά όργανα της Ε.Ε., τις κυβερνήσεις και φυσικά την ίδια την ΕΚΤ.

Αργοκίνητα καράβια όλα, που δεν δείχνουν ικανά να δημιουργήσουν ένα οικονομικό περιβάλλον για επιχειρήσεις και καταναλωτές της ευρωζώνης, τέτοιο που να μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και να οδηγήσει σε αποφυγή της ύφεσης.

Με βάση αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, όλοι οι αναλυτές, αλλά και μετέχοντες κεντρικοί τραπεζίτες (όπως ο Ολλανδός Κνοτ) θεωρούν βέβαιο ότι η ΕΚΤ, θα προχωρήσει σε επιθετικότερη της αρχικά εκτιμώμενης αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου της, ήτοι σε αύξηση κατά 0,75%, έναντι 0,50%. Τώρα, αν αυτή η κίνηση θα αποδειχτεί επαρκής ή θα έχουμε νέες αυξήσεις, υπό την πίεση των μελλοντικών εξελίξεων, μένει να φανεί στην πράξη.

Η…πρώτη πράξη, πάντως, δείχνει ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός ελέγχου, εικόνα που αντανακλάται ανάγλυφα στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων.

Έχουμε ασταμάτητη ανοδική κίνηση στην αγορά ομολόγων, αλλά ταυτόχρονα και πτώση σε πετρέλαιο, πολύτιμα και βιομηχανικά μέταλλα, κρυπτονομίσματα.

Και όπως είναι γνωστό και ιστορικά επαληθευμένο, όταν αυξάνονται οι αποδόσεις στα ασφαλέστερα σε περιόδους αναταραχών ομόλογα, πιέζονται οι μετοχές, για πασιφανείς λόγους

“Πρωταθλητής” σε απόδοση το ελληνικό 10ετές ομόλογο, με 4,2%, (ακόμα και εκδόσεις που λήγουν το 2024 παρουσιάζουν σχεδόν διπλάσιες αποδόσεις), ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής το ιταλικό με 4,01% και στη συνέχεια έχουμε τα αντίστοιχα 10ετή της Ισπανίας με 2,50%,της Γαλλίας με 2,20% και της Γερμανίας, με 1,60%, της χώρας δηλαδή, στην οποία μέχρι και πριν έναν χρόνο περίπου πλήρωνες κιόλας, καθώς είχε αρνητικά επιτόκια.

Διαβάστε ακόμη: