Με αφορμή την αναδιοργάνωση της Περιφερειακής Οικονομικής Υπηρεσίας της Γαλλικής Πρεσβείας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής της υπηρεσίας Nicola Sejour και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, σε ένα θερμό κλίμα που υπογραμμίζει το ανανεωμένο ενδιαφέρον της Γαλλίας για τον ελληνικό ναυτιλιακό χώρο.

Τον κ. Sejour συνόδευαν ο αναπληρωτής επικεφαλής Fabien Bertho και ο οικονομικός αναλυτής Tristan Marcenat, ενώ από την πλευρά της Ένωσης παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος Γιώργος Ξηραδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Κωνσταντίνος Οικονόμου και ο Καθηγητής Ιωάννης Λαγούδης, διευθυντής του Διιδρυματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Πανεπιστημίου Πειραιά και της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

«Η ελληνική ναυτιλία είναι πυλώνας εξωστρέφειας»

Ο κ. Ξηραδάκης καλωσόρισε το νέο Οικονομικό Συμβούλιο της Γαλλίας στην Ελλάδα και συνεχάρη τα στελέχη της Πρεσβείας για την τοποθέτησή τους. Τόνισε τη μακρόχρονη παρουσία των γαλλικών τραπεζών στην ελληνική ναυτιλία ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλλά και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Υπογράμμισε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι γαλλικές τράπεζες κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για το ανανεωμένο ενδιαφέρον τους να επιστρέψουν στον Πειραιά, «την παγκόσμια πρωτεύουσα της πλοιοκτησίας».
«Η ελληνική ναυτιλία είναι πυλώνας εξωστρέφειας και ευχόμαστε οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί να ενισχύσουν την παρουσία τους στη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επενδυτικές ευκαιρίες και ανθρώπινο δυναμικό

Ο κ. Οικονόμου παρουσίασε τις δράσεις της Ένωσης, δίνοντας έμφαση στη διεθνή παρουσία της, με τη δημιουργία γραφείου στη Σαγκάη και την οργανωμένη διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα φιλίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, ενώ αναδείχθηκαν οι σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες λόγω της πολιτικής σταθερότητας, της βελτίωσης των οικονομικών δεικτών και του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης του ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους τομείς της ναυτιλίας, των logistics, των λιμένων και των μεταφορών, τομείς όπου υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης και εμβάθυνσης της ελληνογαλλικής συνεργασίας.

Εκπαίδευση και νέες τεχνολογίες στο προσκήνιο

Ο καθηγητής Λαγούδης παρουσίασε την πρόοδο της ναυτιλιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αναφερόμενος στις διεθνείς συνεργασίες και στην προσέλκυση ξένων φοιτητών στα αγγλόφωνα προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημίων.

Ο κ. Sejour, κλείνοντας τη συνάντηση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον εποικοδομητικό διάλογο, κάνοντας ειδική αναφορά στις προοπτικές συνεργασίας στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση, τη ναυπηγική βιομηχανία, τις ασφαλίσεις και τις νέες τεχνολογίες.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση όλων για συνέχιση της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και ακολούθησε φιλικό γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα στη Φρεαττύδα.

Διαβάστε ακόμη: