Το πενταετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται σε «κλοιό» ρευστοποιήσεων και η απόδοσή του διαμορφώνεται στο 2.82%. Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται υπό πίεση, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 3.58%. Το δεκαπενταετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται επίσης υπό πίεση, φθάνοντας στο 3.7%.

Η άνοδος του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, η οποία εκτιμάται πως θα επιταχυνθεί μετά την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, θέτει προσκόμματα στο πρόγραμμα δανεισμού, για το 2022.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχει καλύψει το 50% περίπου αυτού του στόχου. Τον Ιανουάριο, η Ελλάδα άντλησε 3 δισεκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο περίπου 1.8%. Τον Απρίλιο, άντλησε 1.5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο της τάξεως του 2.4%. Στις 23 Μαΐου, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 500 εκατ. ευρώ με απόδοση 3.61% και προ εβδομάδων, προχώρησε σε ιδιωτική τοποθέτηση 1 δισ. ευρώ.

Πλέον, υπολείπονται 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος των 12 δισ. ευρώ, ποσά που με τις παρούσες συνθήκες θα καλυφθούν μόνον εάν ο ΟΔΔΗΧ είναι διατεθειμένος να προσφέρει υψηλό επιτόκιο στους επενδυτές.

Αποτελεί προφανές γεγονός ότι οι χρηματοδοτικές συνθήκες διεθνώς θα μεταβληθούν και θα χειροτερεύσουν περαιτέρω, όσο θα μειώνονται οι έκτακτες παρεμβάσεις στήριξης της ρευστότητας από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, διεθνώς.