Νέο ρεκόρ στο 9,1% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, εξέλιξη η οποία κλιμακώνει την πίεση στην ΕΚΤ για επιθετική αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, παρά την επικείμενη ύφεση της οικονομίας.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός σημείωσε μικρή υποχώρηση τον Αύγουστο στο 11,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,6% τον Ιούλιο από 12,1% τον Ιούνιο (11,5% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat).

 

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε 9,1% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους μετά από άνοδο 8,9% τον Ιούλιο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η άνοδος του πληθωρισμού τον Αύγουστο οφείλεται στην επιτάχυνση των τιμών των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 10,6% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με άνοδο 9,8% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Ο πληθωρισμός των βιομηχανικών αγαθών και υπηρεσιών ενισχύθηκε επίσης, ενώ ο πληθωρισμός της ενέργειας μειώθηκε ελαφρά στο 38,3% τον Αύγουστο από 39,6% τον Ιούλιο. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή – ο οποίος εξαιρεί τρόφιμα και ενέργεια – αυξήθηκε 4,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, από 4% τον Ιούλιο.

Διαβάστε ακόμη: