«Σήμα» για περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων έστειλαν οι κεντρικοί τραπεζίτες από το ετήσιο συμπόσιο του Jackson Hole, πυροδοτώντας sell off στις διεθνείς αγορές, με την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας να βρίσκεται προ των πυλών.

Federal Reserve και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζονται διατεθειμένες να διατηρήσουν την επιθετική πολιτική, παρά τις συνέπειες στην οικονομία.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ιζαμπέλ Σνάμπελ προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δράσουν σθεναρά για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ακόμα κι αν αυτό σύρει τις οικονομίες σε ύφεση.

Η δήλωση Σνάμπελ ακολούθησε την προειδοποίηση του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ την Παρασκευή ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια όσο χρειάζεται, αγνοώντας στην πραγματικότητα τις οικονομικές επιπτώσεις.

Τι θα κάνει η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό,  δήλωσε το Σάββατο ότι η ΕΚΤ χρειάζεται άλλη μια «σημαντική» αύξηση τον Σεπτέμβριο, ενώ ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Μάρτινς Καζάζ ανέφερε ότι μια ύφεση της ευρωζώνης είναι πολύ πιθανή, αλλά αυτό από μόνο του δεν θα μειώσει τον πληθωρισμό. Η ΕΚΤ θα πρέπει να επιλέξει μια μεγάλη αύξηση επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Οι αγορές δίνουν πιθανότητες σχεδόν 70% η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, από 24% την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη: