Ο Γιόακιμ Νάγκελ υποστήριξε ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ύφεσης, εάν η ενεργειακή κατάσταση κλιμακωθεί.

«Δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού, πρέπει να ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων», τόνισε σε συνέντευξη στην RP, αρνούμενος να αναφέρει αριθμούς, αναφορικά με τις προσδοκίες για την επόμενη απόφαση του Σεπτεμβρίου.

«Οι τελευταίοι μήνες έδειξαν ότι πρέπει να αποφασίζουμε για τη νομισματική πολιτική από συνεδρίαση σε συνεδρίαση», επεσήμανε.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και δήλωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει ξανά το κόστος δανεισμού. Μεταγενέστερα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός «άγγιξε» το 9%, τέσσερις φορές πάνω από τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας.

«Θα είναι κρίσιμο να διατηρηθούν σταθερές οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό στο 2%, είμαι πεπεισμένος ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα νομισματικής πολιτικής», σημείωσε ο κ. Nάγκελ, ο οποίος θα παραστεί στο Συμπόσιο Οικονομικής Πολιτικής της Federal Reserve στο Τζάκσον Χόουλ του Γουαϊόμινγκ, την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι οικονομικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ δεν έχουν διευκολύνει την κατάσταση, με μία ύφεση να φαίνεται ολοένα και πιθανότερη, με αποτέλεσμα ορισμένοι αναλυτές να μετριάζουν τις προβλέψεις τους για αυξήσεις των επιτοκίων.

Η προοπτική της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα ζοφερή: η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό αέριο την καθιστά πιο ευάλωτη εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ, πρόσφατη ξηρασία έχει καταστήσει τον ποταμό Ρήνο –ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά καυσίμων και άλλων βιομηχανικών αγαθών– δύσκολο στην πλοήγηση.

«Η γερμανική οικονομία εξακολουθούσε να αποδίδει αρκετά καλά υπό δύσκολες συνθήκες το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, εάν προστεθούν περαιτέρω προβλήματα, για παράδειγμα λόγω παρατεταμένων χαμηλών επιπέδων νερού στα ποτάμια, οι οικονομικές προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο θα επιδεινωθούν περαιτέρω».

Ο επικεφαλής της Bundesbank προέτρεψε τους εργαζόμενους να έχουν κατά νου την οικονομική κατάσταση όταν διαπραγματεύονται για τους μισθούς.

Το γεγονός ότι ο γερμανικός πληθωρισμός οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ενεργειακό κόστος «σημαίνει ότι θα πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερο από την οικονομική μας παραγωγή για την εισαγωγή ενέργειας», ισχυρίσθηκε.

Τα συνδικάτα «ενήργησαν πολύ υπεύθυνα τα τελευταία 25 χρόνια. Θα κάνουν το ίδιο αυτή τη φορά, είμαι σίγουρος για αυτό», κατέληξε.