«Οι προοπτικές του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη δεν βελτιώθηκαν χάρη στην αύξηση του επιτοκίου του ευρώ, κατά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο», ανέφερε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ίζαμπελ Σνάμπελ, φανερώνοντας πως τάσσεται υπέρ μίας μεγαλύτερης αύξησης επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε αιφνιδιάσει το επενδυτικό κοινό, αποφασίζοντας να προχωρήσει σε μία αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, διότι ανησυχεί μήπως ο κλιμακούμενος πληθωρισμός εμπεδωθεί δραματικά στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Το σοβαρό στοιχείο, όμως, έγκειται στο γεγονός ότι αυτή η κίνησή της, όπως αποδεικνύεται, δεν ήταν επαρκής ώστε να μεταβληθούν οι προοπτικές της δυναμικής του πληθωρισμού, ενώ, «μία ύφεση δεν θα μπορέσει να φέρει σε ισορροπία τις πληθωριστικές πιέσεις», τόνισε η κ. Σνάμπελ, σε συνέντευξη στο Ρόιτερς.

Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν να διχάζονται στις επιλογές είτε των 25, είτε των 50 μονάδων βάσης.

Αναφορικά με την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, μία νέα αύξηση του κόστους δανεισμού θεωρείται βεβαία. Ακολουθώντας τις τοποθετήσεις της κ. Σνάμπελ, υποδεικνύουν ότι εκείνη τάσσεται υπέρ μίας μεγαλύτερης κίνησης.

Ένα έτερο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Μάρτινς Κάζακς, επεσήμανε πως «η αύξηση επιτοκίων θα συνεχισθεί», μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της Λετονίας, TV3.

Ο Πρόεδρος της Τραπέζης της Λετονίας υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή, διαπιστώνουμε ότι ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε ανεπίτρεπτα υψηλά επίπεδα γενικώς, ενώ ειδικά στη Λετονία, έχει ξεπεράσει το 20% και εάν δεν τον χαλιναγωγήσουμε, οι συνέπειες θα αποβούν ακόμη πιο οδυνηρές».

Η μάχη πρέπει να δοθεί με τα «εργαλεία» της δημοσιονομικής πολιτικής και των διαρθρωτικών αλλαγών.

«Ήδη από πέρυσι τον Δεκέμβριο, η νομισματική πολιτική κατέστη αυστηρότερη. Στις αρχές, μειώσαμε τα προγράμματα στήριξης και τους προηγούμενους μήνες, προχωρήσαμε σε σημαντική αύξηση των επιτοκίων, ενώ θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, με κύριο στόχο να μην επιτρέψουμε στον πληθωρισμό να ριζώσει βαθιά στην ευρωπαϊκή οικονομία».

Τέλος, αναφέρεται ότι τον Ιούλιο, ο δείκτης πληθωρισμού στην Ευρωζώνη «εκτινάχθηκε» στο 8.9%.