Ο Υπουργός Άμυνας της Λετονίας, Άρτις Πάμπρικς, γνωστοποίησε σήμερα (06/07) την επιστροφή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

«Το σημερινό στρατιωτικό σύστημα της Λετονίας έχει φθάσει στα όριά του. Ταυτόχρονα, δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα αλλάξει τη συμπεριφορά της», επεσήμανε ο κ. Πάμπρικς σε σύντομη τοποθέτηση.

Η Λετονία εγκατέλειψε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, την 29η Μαρτίου 2004.

Ο στρατός της βαλτικής χώρας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2007, αποτελείται από επαγγελματίες στρατιώτες και εθελοντές της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι υπηρετούν με μερική απασχόληση στο πεζικό τα Σαββατοκύριακα.

Η χώρα με λιγότερο από δύο εκατομμύρια κατοίκους, που συνορεύει με τις Λευκορωσία και Ρωσία, έχει επί του παρόντος μόνο 7.500 εν ενεργεία στρατιώτες και μέλη της Εθνικής Φρουράς, υποστηριζόμενους από 1.500 στρατιώτες του ΝΑΤΟ.

Ο Άρτις Πάμπρικς τόνισε ότι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία θα ισχύει μονάχα για άνδρες και θα αποκατασταθεί το 2023.

Τζάστιν Τριντό: «Ο Καναδάς αυξάνει τον αριθμό στρατιωτών στη Λετονία, ως μέρος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ»

Στις 02/07, ο Πρωθυπουργός του Καναδά ανέφερε ότι «η καναδική κυβέρνηση θα αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών στη Λετονία, ως μέρος της δέσμευσης του ΝΑΤΟ για ενίσχυση των αποτρεπτικών μέτρων, κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία», κατά την ολοκλήρωση της τριήμερης Συνόδου Κορυφής, στη Μαδρίτη.

Ο Καναδάς ηγείται μίας ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ στη Λετονία με περίπου 2.000 στρατιώτες. Η ομάδα περιλαμβάνει, επίσης, στρατιώτες από τις ΑλβανίαΤσεχίαΙταλίαΜαυροβούνιοΠολωνίαΣλοβακίαΣλοβενία ​​και Ισπανία, σύμφωνα με το AP.

«Θα ενισχύσουμε το στρατιωτικό μας σώμα στη Λετονία και θα συνεργασθούμε με άλλους συμμάχους, ώστε να αυξήσουμε γρήγορα την τρέχουσα δύναμή μας στην ετοιμοπόλεμη ταξιαρχία μας, όταν χρειασθεί», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός του Καναδά.

«Ως κυβέρνηση, επιθυμούμε να στείλουμε έως και 39 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης στην Ουκρανία με επιπλέον έξι κάμερες ντρόουν, με σκοπό να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της ρωσικής εισβολής», ολοκλήρωσε.